https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Bakovcih se obeta dnevni center in splošna ter zobna ambulanta

Bakovci, 24.04.2018 ob 11:00  

V prostorih vaškega doma v Bakovcih je potekala predstavitev projekta “Vzpostavitev programa dnevnega centra in splošne ter zobne ambulante v Bakovcih.” Na predstavitvi projekta so sodelovali: mag. Dejan Židan, podpredsednik Vlade RS, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota, Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan, Edith Žižek Sapač, direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota in Nives Cajnko, predsednica Krajevne skupnosti Bakovci.

Dom starejših Rakičan je v Bakovcih odkupil objekt, v katerem bodo po prenovi v prvi fazi vzpostavili sodoben program dnevnega varstva in pogoje za delovanje splošne ter zobne ambulante, ki bo namenjen starejšim od 65 let, dolgoročno pa načrtujejo vzpostaviti še program za osebe, ki potrebujejo intenzivno zdravstveno nego oz. »negovalno oazo«.

V objektu bo tudi manjši gostinski lokal, ki se bo nahajal med zdravstvenimi ordinacijami in prostori dnevnega varstva, z namenom tržne dejavnosti Doma starejših Rakičan. Ocenjena vrednost investicije znaša 605.000 evrov.

Storitve v dnevnem centru

V dnevnem centru, ki bo svoja vrata odprl letos septembra, bo zagotovljeno: dnevno varstvo vsak delovnik, pet dni na teden v času od 7.30 do 15.30; prehrana (zajtrk, kosilo in popoldanska malica); progam dnevnih aktivnosti prilagojen potrebam in željam skupine ter posameznika (skupinska telovadba, prebiranje literature in dnevnih časopisov, spominske in razvedrilne igre, ročna dela, pogovorne teme, vrtičkanje); dnevni počitek, socialna integracija; osnovna zdravstvena nega in vključitev v skupine za samopomoč. Poleg osnovnih storitev bodo lahko uporabniki dnevnega centra izbirali tudi med dodatnimi storitvami, saj jim bodo na voljo: frizerske storitve, spremstvo in prevoz ter fizioterapija. Dnevni center bo na začetku lahko sprejel 15 oseb.

»Prebivalstvo se stara, zato moramo že danes razmišljati, kako bomo kos novim izzivom. Ali bomo lahko uspešno parirali večjemu številu ljudi, ki bodo potrebovali zdravstveno oskrbo in ali bomo lahko kos večjemu številu dementnih. Danes na sprejem v dom čaka nekaj tisoč prosilcev, kar je izredno pereča tema, ki jo moremo reševati danes in ne jutri. Domovi so poleg institucionalnega varstva razvili pomoč na domu, ki je v zadnjih letih narasla trikrat. Nova oblika pa je dnevno varstvo, ki je bistveno cenejši od institucionalnega varstva, saj znašaj približno 350 evrov,« je povedal Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan in dodal, da so prvi v državi, ki vzpostavljajo mrežo dnevnih centrov v Prekmurju. Prvega so odprli v okviru svoje enote v Murski Soboti leta 2012, drugega v Sv. Juriju leta 2015.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija