https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Praznik dela - kaj sploh praznujemo?

Murska Sobota, 01.05.2018 ob 8:00  

Danes, 1. maja 2018, in jutri, 2. maja 2018, obeležujemo mednarodni praznik dela. V mnogih krajih so prebivalce prebudile tradicionalne budnice, pripravljajo pa se prireditve, pohodi v naravo, tradicionalna prvomajska druženja.

Praznik dela oz. prvi maj je mednarodni dan praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo v večini držav po svetu, izjema so ZDA, ki ta praznik praznujejo prvi ponedeljek v septembru. Praznik je spomin na krvave demonstracije v ameriškem Chicagu v teh dneh leta 1886, znane pod imenom Haymarketski izgred, pa tudi največje praznovanje socialnih in gospodarskih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja.

Zaradi politično levega navdiha, ki ga nosi praznik, je bil prvi maj skozi vso zgodovino izstopajoči dogodek za demonstracije različnih, komunističnih, anarhističnih in socialističnih skupin. 


Prvi maj je v večini držav dela prost dan. V Sloveniji je tradicija da, na predvečer prvega maja zakurimo kresove. Takrat se postavi tudi prvomajski mlaj, ki je narejen iz smreke ali bora, na vrhu ima zastavo, na deblu pa vence.

V mnogih mestih prvomajsko jutro začnejo z budnico godbe na pihala. Na prvi maj ponavadi potekajo zborovanja in proslave. 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.05.2018 ob 16:15 JS gost

      Povsod imajo prosto samo 1. maja. Edini pri nas si je javni sektor izbojeval še 2. maj. Delavci od tega nimajo nič. Večina trgovin je 2. maja odprta. Prav tako, kot so bile 27. aprila. Tudi veliko gospodarskih družb in podjetnikov je delalo, tako 27. aprila, kot 2. maja. Da o kakšnem dopustu med dnevi, kot si ga privoščijo JS in JU sploh ne govorijmo. Kjse se sedaj sindikati? Kje je štrukelj. On se ve potegovati samo za učitelje, ki imajo že itak več kot preveč prostih dni na leto. Za delavca se pa nihče ne zavzame. Samo kakšno govoričenje ob kresu je premalo. Dejanja štejejo.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.05.2018 ob 22:39 gost - JS gost

      gost - JS ... s tako izjavo, kot si jo dal... je videt da nisi naredu niti osnovne šole. zato srkrij se v kot ene pečine in tam umri! smrt fašizmu, svoboda narodu

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.05.2018 ob 22:55 oblast delavcem gost

      Zal mi v Sloveniji na vodilnih mestih nimamo pravih oz. ustreznih kadrov, zato pa je pripeljalo do vsega tega, da delavci , ki so najmanjkrivi za nastalo situacijo zivotarijo in nimajo niksnih pravic! Zivel prvi maj in slovenski delavec!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.