https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Ljutomerski gimnazijci spoznali makedonsko kulturo in kulinariko

5.5.2018  

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) je skupaj z Mladinskim centrom Prlekije - Pokrajinskim centrom NVO in Gimnazijo Sv. Kliment Ohridski uspešno kandidirala na razpisu Erasmus+ Mladi v akciji. Program financira Evropska unija. Mladinska izmenjava je potekala od 23. aprila do 27. aprila 2018. V izmenjavi je sodelovalo 59 mladih.


Dijaki 2. d iz GFML so se na izmenjavi srečali z tujo kulturo, vrstniki z Ohrida ter dodobra spoznali državo Makedonijo in prestolnico Skopje. Skozi aktivno participacijo po skupinah so podrobneje spoznali migracije in migrantske tokove, interkulturne odnose ter pri tem pridobili različne kompetence (izražanje v tujem jeziku, komunikacija in podobno). Poudarek je na učenju drug od drugega. 

Med drugim so se naučili tudi makedonske abecede, nekaj makedonskih besed in opazili veliko sorodnost med slovenskim in makedonskim jezikom. V okviru izmenjave so obiskali Slovensko združenje France Prešeren in arheološki muzej v Skopju, mesto Struga, stari del Ohrida s Samuelovo trdnjavo. Pot do samostana Sv. Nauma so opravili z ladjico. 

Dijaki so se vrnili v Slovenijo polni vtisov. Pridobili so nove prijateljske vezi in se že dogovarjali o ponovnem srečanju z makedonskimi vrstniki, ki naj bi bilo v Ljutomeru oktobra 2018. Po besedah Jureta Miholiča je največja prednost tovrstnih izmenjav v spoznavanju kulture drugih držav, ljudi. Poudarja, da je v sodobnem času takšnega spoznavanja vedno manj. Naučimo se tudi strpnosti do drugih, spoznamo tuje navade in kulturo. Dodaja "Morda pa je utopična družba, v kateri narodi živijo v sožitju, bliže resničnosti, kot se nam zdi." Za Brino Godec je bila izmenjava v Makedoniji enkratna izkušnja, na kateri so na zabaven način spoznavali novo državo, njihovo kulturo, hrano, jezik in drugo. Vse nove informacije so tako rekoč izvedeli od domačinov iz prve roke. Z vrstniki z Ohrida so se odlično ujeli, povezali in že nestrpno pričakujejo jesen. Takrat bodo Makedonci vrnili obisk. 

Koordinatorica projekta je Karmen Stolnik. Pravi, da je zelo ponosna, da jim je uspelo združiti neformalno in priložnostno pridobivanje znanja. Ob tem so uporabili formalne oblike izobraževanja. V okviru potrdila Youthpass bodo mladim priznane učne izkušnje in pridobljene kompetence na mladinski izmenjavi. Gospa Stolnik glede Youthpassa dodaja, da bo za dijake "odlična popotnica pri načrtovanju nadaljnje karierne poti."

Donatorji pri omenjeni mladinski izmenjavi so: Občine Turnišče, Občine Ljutomer, Radenska, d. o. o., Mlinopeka, d. d., Murska Sobota, Supermarketa Jager Turnišče, Marketa Marcator Turnišče, Marketa Tuš Renkovci.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.