https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V murskosoboški bolnišnici obeležili mednarodni dan higiene rok

05.05.2018 ob 6:05  

5. maja vsako leto, tokrat že enajsto, ob pozivu Svetovne zdravstvene organizacije, po vsem svetu potekajo kampanje zdravstvenih delavcev o pomenu čistih rok za zdravje ljudi. Ustrezna higiena rok je ključnega pomena pri preprečevanju prenosa okužb in širjenja nalezljivih bolezni. Aktivnosti so izvedli tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota 3. in 4. maja 2018.


Ustrezna higiena rok zdravstvenega osebja je temeljni, najenostavnejši, najcenejši in najučinkovitejši način za preprečevanje prenosa mikroorganizmov. Povezava med slabo higieno rok in številom okužb, povezanih z zdravstveno oskrbo, je poznana in podprta s številnimi raziskavami. Letos mineva 13 let odkar je Svetovna zdravstvena organizacija  začela s programom promocije čistih rok in razglasila 5. maj za mednarodni dan higiene rok.

Letošnji moto je »ZAGOVORNIKI PACIENTOVIH PRAVIC UVRŠČAJO HIGIENO ROK MED NAJPOMEMBNEJŠE UKREPE  ZA PREPREČEVANJE SEPSE.«

Akciji pridružilo 30 vrtcev in osnovnih šol

Tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota so obeležili ta dan z dodatnimi aktivnostmi na področju higiene rok. Aktivnosti so potekale 3. in 4. 5. V petek, 4. 5. 2018 so v kirurški avli imeli stojnico za promocijo higiene rok. Letošnjim običajnim aktivnostim so dodali tudi sodelovanje pomurskih šol in vrtcev, ki so na različne načine zbirali podpise (»odtise rok«) z namenom promocije higiene rok za zdravje ljudi. Akciji se je pridružilo 30 vrtcev in osnovnih šol. Otroci in učenci  so pokazali veliko kreativnosti, zbrali pa so skupaj z zaposlenimi blizu 3000 odtisov. Na stojnici jih je obiskal tudi direktor bolnišnice Bojan Korošec. Izdelki so bili v četrtek in petek razstavljeni na promocijski stojnici »ČISTA ROKA JE VARNA ROKA«. Hkrati pa so obiskovalci lahko izvedli kontrolo ustreznosti razkuževanja rok in izvedeli še kaj na temo higiene rok. Na stojnici sta jih obiskala tudi direktor bolnišnice Bojan Korošec ter predstavnica Ministrstva za zdravje Bernarda Kociper.

S temi aktivnostmi so v murskosoboški bolnišnici želeli opomniti, kako pomembno je razkuževanje rok za doseganje večje varnosti obravnave pacientov in za lastno varnost. Želijo si, da bi bila njihova prizadevanja prepoznana in slišana ter imela vedno več učinkov v praksi, hkrati pa so želeli prenesti svoje znanje tudi na vse bolnike in obiskovalce zdravstvenih ustanov, ki so prav tako pomemben člen v verigi obvladovanja področja okužb povezanih z zdravstvom. Pacient ima pravico do čiste roke, ki je edina tudi varna.

Foto: SB MS

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.