https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na Janževem Vrhu potekalo medgeneracijsko srečanje

Janžev Vrh, 05.05.2018 ob 12:20  

Danes, 5. maja, je v prostorih Gasilskega doma Janžev Vrh in tudi ob njem, potekalo že 6. Medgeneracijsko zdravstveno-športno srečanje. Dogodek so organizirali gasilci PGD Janžev Vrh, Društvo upokojencev Grozdek Janžev Vrh in KO Rdeči križ Janžev Vrh. Ob druženju, številnih športnih igrah od 8. do 12. ure so predstavili tudi tečaj postopkov oživljanja in uporabo defibrilatorja. Potekal je tudi krajši pohod po tamkajšnjih vinorodnih gričih. 


Ob 8. uri je Silva Lešnjak merila krvni tlak, sladkor in holesterol. Vsi, ki so si želeli izmeriti prej omenjene stvari, so morali priti na tešče. Po vseh meritvah so dobili zdrav zajtrk, ki je vključeval nesladkan čaj, nesladkano kavo, sadje ter kruh z namazi in nadevi. 

Pozneje so s strani Društva upokojencev Grozdek Janžev Vrh izvedli skeč za vse navzoče na dogodku. Sodeloval je tudi sam predsednik DU Grozdek Janžev Vrh, Jožef Vaupotič. Nekaj po 9. uri so podelili priznanja vsem krvodajalcem in se jim ob tem še posebno zahvalili za vsako kapljico podarjene krvi.

Ob 9:45 je Davorka Makovec imela predavanje o postopku oživljanja z uporabo AED, kjer je tudi na praktičnem primeru (lutki) prikazala vse postopke.

Ob tem je uporabila šolski defibrilator, ki zelo na glas in počasi govori navodila uporabe, postopke. Kasneje so lahko na lutki in preizkusili defibrilator tudi navzoči občani Janževega Vrha. Prisotna doktorica medicine, Žinkovičeva je dodala, naj nas ne bo strah ukrepati, saj je čas preden, kot pride strokovna pomoč zelo dragocen. 

Defibrilator na Janževem Vrhu se nahaja na zunanji steni Gasilskega doma Janžev Vrh, desno od garaže in ga lahko vidimo že s cestne strani. Nadzorno ga je pokazala predsednica KO Rdečega Križa Janžev Vrh, Marija Albert.

Ob 10. uri so gasilci PGD Janžev Vrh prikazali uporabo gasilnega aparata. Vsak je lahko tudi poskusil gasiti z gasilnim aparatom. Na primeru majhnega ognja so prikazali, s čim lahko gasimo. Marsikdo je verjetno že pozabil, da lahko gasimo tudi s peskom. Seveda je veliko odvisno od samega požara. Ob dveh mladih gasilcih je sodeloval pri predstavitvi in praktičnem prikazu tudi predsednik PGD Janžev Vrh, Anton Belna. 

 

Med 10:30 in 12:00 so potekale različne športne aktivnosti, ki so bile prilagojene vsem starostnim skupinam. Organizirali so tudi krajši (3 km dolg) krožni pohod, ki je bil speljan po Janževem Vrhu, Žrnovi in Melanjskem Vrhu. Po 12. uri je sledilo druženje ob pijači in golažu. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.