https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

FOTO: NSi predstavila pomurske kandidate za poslance v Državnem zboru RS

Murska Sobota, 09.05.2018 ob 10:59  

Datum državnozborskih volitev, ki bodo 3. junija letos, se nezadržno bliža in politične stranke predstavljajo svoje politične programe, kandidate za parlament RS ter z aktivnostmi na dogodkih nagovarjajo zainteresirano javnost in volivce. Včeraj dopoldan je stranka Nova Slovenija (NSi) v Murski Soboti v prostorih Murske Republike predstavila pomurske kandidate za volitve v Državni zbor in njihov politični program in aktivnosti.

Najprej je prisotne pozdravil predsednik stranke NSi, Matej Tonin, zatem pa predstavil kandidate stranke in ključne poudarke in ukrepe s katerimi bo NSi nastopila na parlamentarnih volitvah.

»Stranka s programom in kandidaturo misli resno. Odpraviti želimo vse ovire, ki naši državi preprečujejo postati država zadovoljnih ljudi. Ena izmed pomembnih ovir so velike regionalne razlike med posameznimi konci v Sloveniji,« je uvodom izpostavil predsednik NSi Matej Tonin.

Ključen ukrep je odpravljanje razvojnih razlik med regijami

Kor je nadalje povedal predsednik NSi imamo danes v Sloveniji center in Ljubljano, ki je na povprečju razvitosti Evropske unije in imamo Pomurje, ki je zgolj na dveh tretjinah povprečja Evropske Unije. Zato nas zlasti v Pomurju čaka še ogromno dela in NSi misli pri odpravljanju regionalnih razlik resno delovati. To je namreč najboljši garant, da mladi ostajajo v Sloveniji in vidijo priložnost tudi v Pomurju, kot območju, kjer lahko razvijejo svoje potenciale in talent. Izjemno pomembno je, da država s svojimi ukrepi prispeva, da se te razvojne razlike odpravljajo.

 

Pomoč Pomurju z davčnimi olajšavami

Matej Tonin je v nadaljevanju predstavil predloge v političnem programu, ki so razdeljeni v dva sklopa; prvi zadeva konkretno pomoč deprivilegiranemu območju, ki je v razvojnem zaostanku. V strokovni javnosti se pojavljata dve smeri oz. ukrepa pomoči, ena je s subvencijami, druga pa z olajšavami, NSi pri tem zagovarja način pomoči z olajšavami. Konkretno je razložil ukrep pomoči regiji na primeru Zakona o razvojni pomoči pomurski regiji, kjer se je po njegovih besedah izkazalo, da subvencije niso prava pot, ker so se stvari zapletale v razne korupcijske afere.

»Po terenu se je izkazalo, da te subvencije niso dosegle tistih, ki bi jih dejansko bili najbolj potrebni, da bi s tem dosegli nek razvojni preboj. Če želi država pomagati nekemu območju, je boljše, da se odreče delu davka, saj pri tem nimamo nobenega posrednika, ki bi denar najprej zbiral in potem preko nekih razpisov denar razdeljeval naprej. Tako z olajšavami odpravimo potencialna korupcijske tveganja,« je povedal predsednik NSi.

 

Pomurje na bo davčna oaze znotraj Slovenije

Politični program stranke NSi predvideva olajšave na plače, olajšave na dobiček podjetij in predvsem na vse ostale davke, ki so pomembni za poslovanje podjetij in konkurenčnost gospodarstva.

»Ne govorimo o oblikovanju neke davčne oaze znotraj Slovenije, kjer bi različni podjetniki iz vse države zgolj fiktivno ustanavljali sedeže raznih podjetij in se tako davčno optimizirali s čim nižjimi davki. Do davčnih olajšav bi bili upravičeni zgolj tisti, ki bi imeli proizvodne prostore dejansko postavljene v Pomurju, na tem območju bi proizvajali izdelke, saj bi na takšen način najbolj učinkovito pomagali manj razvitim delom države,« je pojasnil Tonin.

Dvig povprečnine za financiranje občin na 650 eur

Drugi pomemben poudarek v političnem programu NSi je financiranje in delovanje lokalne samouprave in občin v Sloveniji. Kot je dejal Tonin, se je v preteklosti pokazalo, da so občine pomemben faktor pri odpravljanju razlik v razvitosti med regijami.

»Nismo zagovorniki ukinjanja občin, treba jim je pa zagotoviti več sredstev, da bodo lahko učinkovito odpravljale razvojne razlike. Če primerjamo slovensko podeželje v 15 letih, je bil storjen velik napredek veliki koraki naprej. Sedanje financiranje lokalne samouprave in občin pa je neprimeren,« je bil kritičen predsednik NSi.

Kot je še dejal Tonin, finančna sredstva, ki jih zagotavlja država, ne sledijo tistemu, kar država občinam nalaga z zakonom. Povprečnina in glavarina je premajhna, v NSi pa si bodo prizadevali, da se dvigne na nivo okrog 650 eur, s čimer bi imele občine nek investicijski naboj, za nadaljnji razvoj. 

Predsednik NSi je še poudaril, da si bo stranka močno prizadevala za oblikovanje  skupnih  občinskih uprav. Želijo namreč, da bi občine ohranile samostojnost in uveljavljale lokalno demokracijo, kjer bi lahko občinski sveti in uprave dejansko in učinkoviteje odločali o smeri razvoja v občini.

»Temeljna želja NSi je, da se bo po štirih letih razvojni zaostanek Pomurja za povprečjem EU zmanjšal. To bomo dosegli z dvema poglavitnima ukrepoma, z davčnimi olajšavami privabiti investicije in podjetja, da dejansko delujejo v Pomurju, in z izdatnejšim proračunskim financiranjem spodbujati občine, ki najbolj vedo, kaj je potrebno narediti za zmanjševanje razvojnih zaostankov,« je še sklenil predsednik NSi Matej Tonin. 

Naslednji štiriletni mandat bo za razvoj Slovenije ključen

Predsednik poslanske skupine NSi Jožef Horvat je predstavil statistične podatke, saj znaša stopnja registrirane brezposelnosti v Sloveniji 9,1 odstotka, za Pomurje pa 15, 3 odstotka.Obenem BDP na državljana za leto 2016 v Sloveniji znaša 19.576 evrov na prebivalca, medtem ko je v Pomurju le 13.232 evrov.

Po njegovih besedah je sicer Pomurski zakon prinesel nekaj pozitivnih učinkov, vendar je treba ustvariti dobro poslovno okolje za vse in potem bo trg sam in podjetniški pristop naredil svoje. Državni proračun pa ni nikoli zagotovil dovolj denarja za realizacijo 33 milijonov evrov, kolikor je bilo predvideno v Pomurskem zakonu za dvig konkurenčnosti.

Kot je še dejal, nas v naslednjem mandatu čakajo izjemo pomembni izzivi, kar se tiče evropskih sredstev, kjer bi morali biti bolj odločni pri pogajanjih za naslednjo finančno perspektivo. Slovenija pa prav tako ne sme postati neto plačnica v EU proračun, kot se napoveduje.

»Ta mandat v naslednjih štirih leta so za razvoj Slovenije ključna, preveč je odprtih vprašanj, odprtih problemov. In problem je, ker so problemi ostali. Mi jih mislimo reševati resno. Na kratki rok bo morda reševanje problemov za nekatere tudi boleče, a na dolgi rok bodo omogočile rešitve in razvoj,« je še sklenil poslanec Državnega zbora Jožef Horvat.

V nadaljevanju so se predstavili še pomurski kandidati NSi za poslance v prihodnjem mandatu Državnega zbora RS, ki so med drugim predstavili svoje razloge, zakaj so se odločili kandidirati na listi stranke, zakaj je stranka prava zbira in s katerimi ukrepi ter aktivnostmi bodo delovali na področju regionalne problematike in razvoja Pomurja.

Predsednik stranke NSi Matej Tonin je predstavitev kandidatov v Pomurju sklenil z besedami, da kandidati izhajajo iz lokalnega okolja, ki dobro poznajo Pomurje, stanje in problematiko v regiji ter da bodo v stranki s tako motivirano ekipo, kot tudi posamezno, v primeru izvolitve prispevali za razvoj in premik Pomurja k povprečju EU.

Pomurski kandidati za poslance v Državnem zboru RS - Volilna enota 8 

Jožef Horvat - Lendava

Volilni okraj obsega občine: Velika Polana, Črenšovci, Kobilje, Lendava, Dobrovnik, Odranci in Turnišče.

Mira Rebernik Žižek - Ljutomer

Volilni okraj obsega občine: Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej.

Alenka Roškar - Gornja Radgona

Volilni okraj obsega občine: Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij.

Nataša Kuhar Čerpnjak - Murska Sobota I.

Volilni okraj obsega občine: del Murske Sobote, del Moravskih Toplic, Cankova, Tišina, Gornji Petrovci, Šalovci, Hodoš, Grad, Kuzma, Puconci in Rogašovci.

Drago Rajbar - Murska Sobota II.

Volilni okraj obsega občine: del Murske Sobote, del Moravskih Toplic in Beltinci.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija