https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Minister Počivalšek v Murski Soboti o potencialu paviljona EXPANO za Pomurje

Murska Sobota, 11.05.2018 ob 14:55  

Danes, 11. maja ob 11. uri, je Mursko Soboto obiskal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek z delegacijo. Ogledali so si napredek del v paviljonu EXPANO, ki bo v okviru širšega kompleksa ob Soboškem jezeru predstavljal velik potencial za razvoj in promocijo pomurskega turizma ter gospodarstva.

Slovenski paviljon je na svetovni razstavi EXPO Milano 2015 predstavljal zgodbo Slovenije, vizija projekta pa je, da bi svojo pozitivno zgodbo v Pomurju nosil še naprej. S postavitvijo ob Soboškem jezeru naj bi se nadaljevalo poslanstvo s predstavitvijo in promocijo turistične ponudbe in gospodarstva Pomurja. Projekt EXPANO je del celostne ureditve širšega degradiranega območja soboške Kamenšnice in ureditve južnega dela Soboškega jezera. Uresničitev je bilo možna tudi s prijavo na razpis za evropska sredstva iz naslova celostnih trajnostnih naložb.

Kot je v uvodu povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek, se je z velikim veseljem odzval povabilu, da si na terenu ogleda, kako napredujejo dela pri postavitvi objekta EXPANO v Pomurju.

»Murska Sobota je paviljon EXPANO dobila v upravljanje, ker smo ocenili, da je predstavila najboljšo vizijo za to, kaj bo s tem paviljonom počela. Obisk danes, mi samo še dodatno potrjuje, da smo pri tem sprejeli pravilno odločitev,« je v predstavitvi poudaril minister Počivalšek.

Na dogodku so bili poleg gospodarskega ministra Zdravka Počivalška prisotni tudi dr. Aleksander Jevšek, župan Občine Murska Sobota, Jerneja Lampret, generalna sekretarka slovenskega paviljona EXPO Milano 2015, Nina Tešanović, iz Sono arhitekti d.o.o., Milan Lukić iz Lumar IG d.o.o., ki so predstavili tehnični vidik paviljona. Ogleda paviljona in predstavitve gradbenih del projekta EXPANO so se udeležili tudi številni predstavniki gospodarskega življenja v Pomurju.

Gospodarska moč Pomurja se je ojačala, brezposelnost pa znižala

Minister je predstavil tudi pregled gospodarskega stanja in infrastrukturnih projektov na območju Pomurja. Po njegovih besedah je aktualna Vlada RS v preteklosti in še vedno izraža skrb za gospodarstvo in razvoj v Pomurju. Gospodarska moč Pomurja se je ojačala, v regiji smo stvarili 2,3 milijarde evrov prometa, od tega 800 milijonov v izvozni dejavnosti, prav tako smo ustvarili 61 milijonov dobička ter napredek je viden pri dodani vrednosti.

»Vse to dokazuje, da je država sprejela pravilne odločitve, ko je sprejela in dvakrat podaljšala Pomurski zakon. Gospodarstvo je izvozno naravnano in usmerjeno na tuje trge Avstrijo in Nemčijo, brezposelnost se je znižala, več kot tretjina podjetij danes išče delavce,« je izpostavil minister Počivalšek.

V nadaljevanju je minister Počivalšek predstavil nekaj vidnejših državnih gradbenih projektov v Pomurju, od izgradnje južne obvoznice, elektrifikacije železniške proge Pragersko – Hodoš, izgradnje urgentnega centra v Murski Soboti, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa je podprlo več kot 60 pomurskih podjetij v svoji dejavnosti.

EXPANO kot odlična odskočna deska za nadaljnji razvoj gospodarstva in turizma v Pomurju

»Številne uspešne infrastrukturne projekte v preteklosti bomo nadgradili s projektom EXPANO in tako omogočili odlično odskočno desko za nadaljnji razvoj gospodarstva in turizma v Pomurju,« je o pomenu in potencialu, ki ga predstavlja objekt EXPANO za Pomurje povedal, minister Počivalšek.

Nenazadnje se je minister dotaknil še aktualnega projekta »Dogovora za razvoj regij«, kjer je cilj uspešno zaključiti vsaj 3 projekte. V sklopu projekta ja za območje Pomurja možno pridobiti od 4,1 – 5,5 milijona za delovanje obrtno-poslovnih con, 6 milijonov za ureditev kolesarskih stez in 41 milijonov za izgradnjo vodovodnega sistema. Ministrstvo pa si močno prizadeva za uresničitev dogovora v relativno kratkem času, da bi s tem omogočili gospodarstvu v Pomurju dodaten razvoj.

Navdušenje nad objektom in vsebino v EXPANU

»EXPANO, ki bo odprt nekje v sredini septembra, je nedvomno velika pridobitev tako za turizem kot gospodarstvo v Pomurju. S svojo prepoznavnostjo in izjemno arhitekturo bo mimo vozeče turiste ali domačine že od daleč pritegni, da si bodo ogledali, le kaj je notri v tej hiši. Veseli me, ker se bodo v objektu lahko predstavili turistični ponudniki in tudi pomursko gospodarstvo. S kompletno ureditvijo Soboške kamenšnice, kot jo vsi poznamo, kjer bo prostor dobil tudi Motorik park, veslaški center in pa še marsikaj drugega, bo kamenšnica spet postala ena osrednjih točk za zabavo in sprostitev Sobočancev in Pomurcev. Skratka, navdušen sem,« je svoje vtise ob obisku paviljona EXPANO povzel Dušan Radič, poslanec SMC.

»Vesel sem današnjega obiska v Pomurju in da vidim, da se v regiji nekaj premika na bolje. Verjamem, da bo ponos Slovenije EXPANO, še naprej ponos tudi v Pomurju,« ja svojo predstavitev zaključil minister Počivalšek.

Kot so si bili enotni vsi govorniki, so zelo veseli, da so prisotni ob pozitivnih zgodbah in gradbenih projektih, kot je EXPANO, ki nadalje spodbujajo in promovirajo ne le turistično dejavnost, temveč ugodno vplivajo na širšo gospodarsko sliko regije. Ob zaključku predstavitve so vsi prisotni izrazili skupno željo in prepričanje, da tudi s projektom EXPANO, pripomorejo in omogočijo nadaljnji razvoj Pomurja, kot regije z izjemnimi priložnostmi na področju turizma in gospodarske dejavnosti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.05.2018 ob 18:18 gost

      Ka Vaneki ne paše čelada na tikev, ka jo v roki drži ali njeme je pa nej nišče pravo, ka so tao nej rokajce...

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.05.2018 ob 20:39 gost

      Jebeš Expo, polčnike v Soboti in kolesarske steze v Soboti in proti Rakičanu raj popravte, ka ne bo kolesa vrag jemal.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.05.2018 ob 20:41 gost

      To je ta Počivavšek, ki je izjavil v smislu: kdor ne dela naj ne je, kaj za vraga on dela, da je tako debel?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.