https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Zelo spodbudne gospodarske novice

15.05.2018 ob 6:00  

Marca 2018 je bruto dolg do tujine znašal 43,2 milijarde evrov, kar je 1,7 milijarde evrov manj kot pred enim letom. 

Analitiki Banke Slovenije v marčevski številki publikacije »Ekonomski odnosi Slovenije s tujino« navajajo, da so domače neposredne naložbe v tujini, marca izkazovale 20 milijonov evrov neto priliva kapitala, v zadnjih 12 mesecih pa je neto priliv znašal 421 milijonov evrov.

Minuli mesec so se domače neposredne naložbe v tujini povečale za 21 milijonov evrov, v zadnjih 12 mesecih pa so ostale skorajda nespremenjene.

 

Dolg do tujine se je zmanjšal 

Kot je navedeno v publikaciji, je marca 2018 znašal bruto dolg do tujine 43,2 milijarde evrov, kar je 1,7 milijarde evrov manj kot pred enim letom. Država je tista, ki je najbolj zmanjšala svojo zadolženost in sicer za 1,1 milijarde evrov. Sledijo ostali sektorji (0,6 milijarde evrov), banke (0,3 milijarde evrov) in centralna banka (0,1 milijarde evrov). Z 52-odstotnim deležem dolga je v strukturi bruto zunanjega dolga prevladoval državni sektor, z 39-odstotnim deležem so mu sledili ostali sektorji, z 8-odstotnim deležem pa banke. Glede na obliko finančnih instrumentov je prevladoval dolg v dolžniških vrednostnih papirjih in posojilih. 

Neto zunanji dolg ali obveznosti minus terjatve je marca znašal 8,9 milijarde evrov in se je v primerjavi z letom prej znižal za 2,1 milijarde evrov. Marca je bila do tujine neto zadolžena zgolj država 18,3 milijarde evrov), vsi preostali sektorji so bili neto upniki tujine, navaja rtvslo.si.

 

Tekoči račun je minuli mesec izkazoval presežek v znesku 281 milijonov evrov in je bil za 94 milijonov evrov višji kot lanskega marca. Blagovna in storitvena menjava sta dosegli presežek v znesku 422 milijonov evrov, pri čemer je presežek blagovne le 11 milijonov evrov zaostajal za presežkom storitvene menjave. Presežek tekočega računa je v prvem četrtletju znašal 663 milijonov evrov, kar je za 76 milijonov evrov več kot v enakem obdobju predlani.

Tudi saldo finančnega računa je bil letošnjega marca negativen, v vrednosti 0,2 milijarde evrov, v zadnjih 12 mesecih pa pozitiven v vrednosti 1,8 milijarde evrov. V zadnjih 12 mesecih je bila največja neto odlivna postavka naložbe v vrednostne papirje. Neto priliv pa je bil izkazan predvsem na gotovini in vlogah, še med drugim navajajo analitiki.

Marca 2018 je presežek storitev znašal 217 milijonov evrov, kar je za 32 milijonov evrov več kot lanskega marca.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.05.2018 ob 9:08 POlitika gost

      nekaj kar še nikomur ni uspelo... in tega Cerar ne zna izpostaviti... tako, da bodo na koncu na volitvah zmagali burkeži in zagrenjenci.. škoda.

      21 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.