https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Umetniška akcija ˝Murali, za Muro gre˝

Murska Sobota, 17.05.2018 ob 15:00  

Muzej norosti Trate je v okviru kampanje Rešimo Muro! skupaj z umetnico Sašo Bezjak organiziral umetniško akcijo Murali, za Muro gre!, ki je potekala med 11. in 13. majem v Sladkem Vrhu, Gornji Radgoni in Radencih. V akciji so sodelovale uveljavljene in priznane slovenske umetnice in umetnik in se tako pridružili boju za ohranitev prosto tekoče reke Mure.

Z umetniško akcijo so opozorili na pomen ohranjanja neokrnjene narave in nesprejemljivost umeščanja hidroelektrarn na Muro. Gre za še eno v nizu številnih aktivnosti, s katerimi nevladne organizacije v sodelovanju z domačini in zagovorniki ohranjanja narave in kulture zahtevajo, da država dokončno opusti načrte za gradnjo hidroelektrarn na reki Muri.

»Umetniška akcija je potekala od 11. do 13. maja 2018, in sicer v obliki slikanja t. i. Muralov na zunanje površine objektov v občinah Šentilj, Gornja Radgona in Radenci, skozi katere teče reka Mura. Z umetniško akcijo želimo prispevati k ozaveščanju domačinov in tudi odločevalcev. Po odhodu umetnikov so občine bogatejše za umetnine priznanih slovenskih umetnikov. Ti so sodelovali brezplačno in svoje umetnine podarili kot prispevek v boju za ohranitev reke Mure,« je povedala Sonja Bezjak, organizatorka akcije.

Izjave lastnikov objetkov

˝Mi, prebivalci razvitega sveta, smo pozabili na bistvo, na svoje korenine ... Kako bi lahko bilo drugače? Ko nam nečesa primanjkuje, to uvozimo, kupimo v trgovinah ali po spletu. Tudi če gre le za plastenko, napolnjeno s pitno vodo. Kaj bi na to rekel prebivalec saharske puščave ali katerikoli prebivalec te Zemlje, ki je prav tako kot mi sami vsakodnevno odvisen le od vode, katere viri so omejeni. Oni vedo, kako dragocena in pomembna je že ena sama kapljica vode. Njen vir bodo varovali s svojim lastnimi življenji, ker je ta najpomembnejša stvar, ki jo sploh imajo! Ne pravimo, da se moramo vrniti nazaj v kameno dobo in plemenski način življenja. Menimo, da je čas, da se zavemo, da razvoj, ki smo mu priča dandanes, ki temelji le na izkoriščanju narave in njenih virov, tudi za ceno nepopravljive škode naravi in našim zanamcem, ni nekaj, kar bi zdrav, inteligenten, izobražen in moralen človek »razvitega sveta« hotel pustiti prihajajočim generacijam. Menimo, da je prišel čas za dolgoročni razvoj. Priložnost, da začnemo na razvoj gledati povsem drugače, na naravi in bodočim generacijam prijazen in neškodljiv način. Čas je, da začnemo znova živeti v objemu narave,˝ je povedala Danica Korc iz Radenec. 

˝Ribiška družina Mura Paloma je eno izmed ustanovnih društev zveze Moja Mura in kot upravljavka in koncesionarka lovnega ribjega življa v reki Muri ne dopušča možnosti gradnje elektrarne na reki Muri. Na skoraj 40 let vlaganja rib in oživljanja reke Mure in njenih prebivalcev smo lahko ponosni, za to pa je zaslužno lokalno prebivalstvo murskega povodja. Umetniki so z akcijo Murali pod okriljem Muzeja norosti Trate pokazali, da je vitalna reka pomembna vsem in jo je treba ohraniti za prihodnje rodove. Mura nam ne daje le življenja, ampak tudi kulturo,˝je povedal Vincenc Cegner, predsednik Ribiške družine Mura Paloma iz Sladkega Vrha. 

Izjave sodelujočih umetnikov

˝Za 8 metrov visokim hidroenergetskim jezom bi ležala mrtva Mura,˝ je povedala Anka Krašna.

˝Obstoječe hidroelektrarne v Sloveniji delujejo z največ 50-odstotno zmogljivostjo, saj za več ni potrebe. Težnja po gradnji novih rečnih elektrarn ne izvira iz stvarnosti. Je gradbeni projekt, glavni motiv pa je še nekaj korakov dlje od življenja: trgovanje na energetski borzi,˝ je povedala Ana Pečar

˝Reka Mura je stekla skozi mene. Hoče ostati taka, kot je. Posnela sem njeno pripovedovanje, da bo slišno tudi tistim, ki niso tu ob njej,˝ je povedala Andreja Džakušič

˝Ljudje se še vedno premalo zavedajo, kako zelo pomembno je živeti v skladu z naravo, kljub temu, da je tudi to že nekaj časa trend. Ohranjati naravo takšno, kot je, in živeče vrste za naravno ravnovesje je ključnega pomena predvsem za bodočnost tega planeta, generacije naših otrok. In to pomeni na vsakem koščku zemlje, ne glede na to, kako minorno se ta lahko zdi. Ohranimo raznovrsten biološki habitat Mure, naše Amazonke – Mura naj živi!˝ je povedala Aleksandra Farazin

˝S Keiko in Ano Pečar smo videle in slišale, da si Murska deklica protestno že striže lase,˝ je povedala Iva Tratnik

˝Včasih pozabimo, da smo mi, ljudje, del narave. Ne moremo nadzirati narave. Edini način je, da jo spoštujemo in da živimo z njo v ravnovesju,˝ je povedal Keiko Miyazaki. 

˝Menim, da s slikarsko akcijo, kot je ta, ne delimo zgolj pozitivne informacije o pomembnosti ohranjanja pristne narave. Hkrati tudi ustvarjamo trenutek kreativnosti, druženja in povezovanja. Radostimo se in ustvarjamo nekaj lepega in upam da tudi sporočilnega,˝ je povedal Milan Ketiš

˝Pozablja se, da smo ljudje del narave. Ja, saj tisti, ki to pozabljajo, mogoče niso,˝ je povedala Saša Bezjak

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.