https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Bezeg, bezeg in še enkrat bezeg

16.05.2020 ob 10:00  

Ker je sezona bezga že v polnem zamahu, smo za vas pripravili članek z nekaj uporabnimi informacijami o tej rastlini, ki jo zagotovo vsi poznamo.


“Zdravilna skrinjica za kmečke ljudi”

Zaradi njegovih mnogih zdravilnih lastnosti so bezeg tako imenovali v preteklosti, lahko preberemo na portalu bodieko.si. Bezeg blagodejno deluje pri senenem nahodu in prehladu, niža vročino, vzpodbuja delovanje znojnic in pomaga pri sladkorni bolezni. Pri nas začne cveteti maja in cveti vse do junija, jagode iz cvetov pa običajno dozorijo septembra. Cvetove v naših krajih večinoma uporabljamo za izdelavo sirupa ali soka, surove jagode pa niso užitne in lahko povzročijo slabost, bruhanje, drisko ter celo mrzlico.

Od cvetov, listov pa do lubja

Čeprav pri nas večinoma uporabljamo samo bezgove cvetove, so uporabni tudi njegovi poganjki, listi in celo notranji deli lubja. Nabiranje poganjkov, listov in cvetov je priporočljivo že spomladi in ob sončnem vremenu. Cvetove sušite na svežem zraku in v senci, saj bodo tako ohranili svojo naravno barvo. Ti so odlična pomoč pri čiščenju organizma, pomagajo tudi pri senenem nahodu, kašlju, gripi, pljučnici, astmi in podobno. Lubje debel, vej in korenin bezga deluje odvajalno, pomaga pri motnjah v delovanju ledvic, mehurja, mišičnem in sklepnem revmatizmu ter vodenici.

Previdno:

1. Ker bezeg vsebuje nekatere alkaloide, ki so lahko škodljivi za nosečnice, doječe matere in plod, ga te ne smejo uživati.

2. Ne uživajte surovih jagod.

3. V primeru zdravstvenih težav se o uporabi bezga posvetujte z zdravnikom.

Naj vam predstavimo še dva preprosta recepta za izdelavo bezgovega soka in sirupa.

Bezgov sirup:

3 litre vode
30 bezgovih cvetov
4 bio limone
50 gramov citronske kisline
3 kg sladkorja

Iz navedene količine dobimo približno 4,5 litra sirupa.

Priprava:

Bezgove cvetove pregledamo in odstranimo morebiten mrčes. Limone operemo v mlačni vodi. V večji posodi (6 litrski ali več) zavremo vodo. Odstavimo jo s štedilnika in vanjo vsujemo sladkor ter mešamo, da se sladkor stopi. Ko se sladkana voda ohladi, dodamo citronsko kislino, bezgove cvetove, na kolobarje narezane 3 limone in sok ene limone. Premešamo, pokrijemo s tanko krpo ali plenico ter postavimo na hladno za 24 do 48. Pripravljeno mešanico skozi sterilno gazo nalijemo v steklenice, ki smo jih predhodno sterilizirali. Sirup ponudimo razredčen z vodo, za dodatno svežino mu lahko dodamo sveže liste mete in kolobarje limone.

Bezgov sok (vir: bodieko.si)

40 cvetov bezga
2 limoni
5 dkg citronke – citronske kisline
1 košček ingverja in 1 kg sladkorja

Operite limoni in ju skrtačite v vroči vodi, v katero ste predhodno dodali ščepec sode bikarbone. Nato limoni narežite na tanke lupine. V loncu zmešajte bezgove cvetove, limoni, ingver, citronsko kislino in 2 litra vode. Vso mešanico pustite stati 24 ur, nato jo precedite skozi krpo, primešajte sladkor in zavrite. Vroče nato nalijte v steklenice in zaprite. Sok pijte razredčen z navadno vodo, lahko pa ga dodate penečemu vinu ali ledenemu čaju.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.05.2020 ob 12:28 AJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJ gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel .... >>>>>> cutt.ly/yyvKV2u

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.05.2022 ob 15:49 Mojca gost

      Jaz ga pa delam tako: https://znam.si/recepti-in-hrana/napitki/bezgov-sirup-z-meto/

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.