https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Bomo Pomurci letos pobirali pridelke?

20.06.2018 ob 6:05  

Slovenija se bo v prihodnosti še naprej ogrevala. Podnebni scenariji v naslednjih 30. letih napovedujejo za eno stopinjo višje letne temperature. V vzhodni polovici Slovenije napovedujejo, da se bo letna količina padavin povečala šele med leti 2041 in 2070. Povečala se bo razlika padavin med zimo in poletjem saj naj bi v naslednjih letih količina padavin pozimi povečevala, poleti pa zmanjšala. 


Človekov vpliv na podnebne spremembe se kaže predvsem v segrevanju ozračja. To povzročajo izpusti toplogrednih plinov. Pomurje je prav tako priča podnebnim spremembam, ki se kažejo v vse večjem številu neviht s točko in vetrom, pozeb, šuš in poplav meteorne vode.

Kmetijska pridelava različnih pridelkov, donos in kakovost so odvisni od lokalnega podnebja. Mrežne zaščite proti toči so na večjih območij za kmete precejšen finančni zalogaj. Z vremenskimi ekstremi se spopada celotna Evropa, zato bi morali prav vsi posvečati večjo pozornost varni preskrbi s hrano. 

Letos je v obdobju odpiranja cvetnih brstov bilo podvrženo pozebi marsikatero drevo v Pomurju. Veliko ljudi je v Pomurju zaradi vse toplejših temperatur na svojem vrtu zasadilo figovec, kaki in drugo sredozemsko sadno drevje, ki je spomladi zelo ogroženo zaradi pozebe.

 

Točne vremenske napovedi za poletje ni, zagotovo pa bomo tudi letos imeli poletne vročinske nevihte in obdobja suše. Slednje bo izziv tudi za občine in komunale, saj se vodostaji vodnih zajetij, ki so vir pitne vode, marsikje močno zmanjšajo.  

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija