https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Že druga generacija francoskih dijakov na praksi v Pomurju

 

Agencija Slovenian Mobility Experience je v sodelovanju s poklicno šolo iz Francije in pomurskima podjetjema Pomgrad d.d. in Tlakovanje Gomboc d.o.o. uspešno organizirala projekt, katerega primarni namen je vključitev dijakov v realno delovno okolje v tujini in s tem pridobitev mednarodnih delovnih izkušenj, ki so dandanes pri delodajalcih zelo cenjene.


Pomurski podjetji Pomgrad d.d. in Tlakovanje Gomboc d.o.o. sta omogočili opravljanje praktičnega usposabljanja znotraj programa Erasmus+ za kar 18 francoskih dijakov gradbeništva iz poklicne smeri zidarstva. Dijaki so bili tri tedne vključeni v delovni proces na raznih gradbiščih v pomurski regiji, kjer so okrepili svoje znanje, se naučili novih delovnih procesov in načinov dela, ob tem pa tudi spoznavali lepote Slovenije in Pomurja.

Dijaki so opravljali zidarska dela in pridobivali nova znanja na področju nizkih gradenj in cestne infrastrukture

Marijana Bencak, direktorica podjetja Tlakovanje Gomboc d.o.o., je izpostavila: »Pričakovali smo jih s strahom, saj smo bili prvič vključeni v takšno izvedbo prakse, zapustili pa smo jih s solzami v očeh. Navezali smo prijateljstva, izmenjali znanja in izkušnje, izpopolnjevali gradbeno znanje, predvsem pa so nam z mimiko telesa – izražanjem govora – in dobro voljo popestrili delovne dni na gradbiščih. Nepozabna izkušnja, za katero se iskreno zahvaljujem Žani Kukanja, vodji agencije SiMO Experience.«

Alenka Samec, vodja splošnega kadrovskega oddelka Pomgrad d.d., pove: »Lani smo prvič na Pomgradu omogočili praktično usposabljanje dijakom gradbeništva iz Francije. Ker je bila izkušnja pozitivna, smo z veseljem tudi letos sprejeli novo skupino dijakov, ki so bili vključeni v delovni proces na treh gradbiščih v Murski Soboti. Kljub jezikovnim oviram  je delo z dijaki potekalo tekoče, zabavno, za kar se zahvaljujemo vsem vključenim, učitelju dijakov, prevajalki ter organizatorki prakse ge. Žani ter seveda Pomgradovim delovodjem in ostalim prisotnim na gradbišču, ki so organizirali in spremljali delo dijakov ter zagotovili varne pogoje za delo na gradbišču. Pomgrad je učeče se podjetje, ki je odprto do novih znanj in se zaveda potrebe po medgeneracijskem sodelovanju. V podjetju je zaposlenih več različnih generacij, za to je vsaka nova izkušnja dragocena in vsi moramo sprejeti miselnost, da je uspešnost zaposlenega odvisna od njihovih sposobnosti in ne starosti.«

Mednarodne izkušnje

Poleg posredovanja znanja na mlajše generacije je izrednega pomena celotna mednarodna izkušnja, katere del so dijaki, saj se posredno učijo samostojnosti, prilagajanja, sodelovanja v skupini, izpopolnijo znanje angleškega jezika in spoznajo kulturo države gostiteljice.

»Vesela sem, da je bila že drugo leto zapovrstjo mednarodna mobilnost uspešno izpeljana in da smo lahko letos k sodelovanju povabili kar dve uspešni podjetji iz Pomurja. Seveda gre velika zahvala mentorjem, ki so namenili svoj čas in energijo ter z veseljem delili znanje in izkušnje z dijaki na gradbiščih. Še enkrat bi se rada zahvalila obema sodelujočima podjetjema Pomgrad d.d. in Tlakovanje Gomboc d.o.o. za priložnost!« nam je zaupala Žana Kukanja, vodja agencije SiMO Experience (Slovenian Mobility Experience).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.05.2018 ob 10:31 gazela gost

      nejčudo ka nemrejo vkup spravite toga enoga jebenoga krožišča či se deca špilajo pa nevejo ka be od dugoga časa samo delali nebi

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.