https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Pot do lokalne prehrane Distribucijskega centra Zelena točka

Murska Sobota, 21.05.2018 ob 13:00  

Danes, 21. maja 2018, je potekala novinarska konferenca Distribucijskega centra Zelena točka za Pomurje, na Plesah 9a v Murski Soboti. 

Namen projekta  ˝Pot do lokalne hrane˝ je povezati lokalne ponudnike v okolju v celovito ponudbo lokalne hrane za javne zavode in zanje ustvariti logistično-distribucijsko pot. Tako bo lokalna hrana lažje dostopna predvsem za organizatorje prehrane v šolah in vrtcih. Otrokom in pridelovalcem je namenjen tudi obsežen program izobraževanja skozi delavnice in naravoslovne dneve.

Cilj projekta je osveščati, zakaj je pomembno uživati hrano iz bližine in ustvariti most med lokalnimi pridelovalci in javnimi zavodi skozi novo kratko dobavno pot. Pobudo za projekt je dala Skupina vrtovi panonski, ki že vrsto let trži lokalne izdelke in pridelke v trgovini Zelena točka v BTC-ju Murska Sobota.

V okviru projekta bo povezala lokalne ponudnike v celovito ponudbo podeželja, odprla logistično-distribucijski center in ustvarila informacijsko podporo za enostavno in hitro dobavo lokalne hrane javnim zavodom. 

Projektu se je pridružila Osnovna šola Puconci, ki je v tem mesecu posodobila učni didaktični vrt z visokimi gredami. Pravkar potekajo naravoslovni dnevi in delavnice, kjer je vključenih 500 otrok v učenje dela na vrtu, spoznavanju katere lokalne kmetijske pridelke imamo in zakaj je pomembno uživati zdravo hrano iz bližine. Naučili se bodo tudi pobiranja pridelkov, čiščenja in priprave obrokov. 

˝V veselje mi je, da smo uspeli pripraviti ta projekt skupaj z Osnovno šolo Puconci in Centrom za zdravje in razvoj Murska Sobota. Na ta način lahko v tem okolju ponudimo novo in kvalitetno storitev. Novi Distribucijski center smo odprli 1. aprila 2018. V tem centru je kapaciteta 500 ton sveže zelenjave letno ter preko 60 lokalnih ponudnikov,˝ je povedal Denis Topolnik iz Distribucijskega centra Zelena točka. 

˝Osnovna šola Puconci se je za sodelovanje odločila, ker je projekt zelo zanimiv in zelo aktualen. Pomembno je seznaniti in naučiti otroke, na kaj vse vpliva, kakšno hrano uživamo. Učence skozi delavnice, ki smo jih imeli vse to ozaveščamo in jih učimo. Naredili smo visoke grede, na našem učnem vrtu smo zasadili določene vrtnine, zelišča, zelenjavo in sadje. Zraven vrta imamo tudi šolsko polje, na katero bomo zasejali ajdo. Zraven imamo tudi šolski čebelnjak, in letos smo se odločili tudi, da našim čebelam damo bližino neke medovite rastline. Imamo tudi vzorčni medoviti vrt,˝ je povedal Štefan Harkai, ravnatelj Osnovne šole Puconci. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.