https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Neizkoriščenost ali izkoriščenost pomurskih jezer?

02.06.2018 ob 6:00  

Pomurje ima več zajezitvenih jezer ali ribnikov, ki so danes namenjeni predvsem ribičem, manj pa drugih obiskovalcem. Nekatera med njimi so zelo zanemarjena, a tudi zaščitena. Zakaj Avstrijcem uspeva k njihovim umetnim jezerom privabiti zraven ribičev tudi druge obiskovalce?


Negovsko jezero je nastalo z zajezitvijo kunovskih potokov. V času vpadov Turkov na naše ozemlje je imelo jezero varovalno funkcijo, od leta 1967 pa je to zavarovano območje Krajinskega parka Negova. Pod jezom je do leta 1974 stal Sitarjev mlin. Ob jezu je globina 5 m in ravno na tem mestu so nekoč stali leseni bazeni, ki so bili namenjeni kopalcem. Večkrat se je tja odpravila tudi kakšna skupina otrok iz okoliških vrtcev ali šol. Danes lahko tukaj raste vodni orešek in beli lokvanj, občasno pa tukaj domujejo tudi ribiči.

Glede na to, da se okolica jezera razen klopi še ni uredila, bi bila potrebna redna vzdrževalna dela (košenje trave, urejanje poti). Posledično bi mogoče s tem privabili več turistov oziroma domačih in tujih obiskovalcev. Občina Gornja Radgona je skozi projekt Radgonski biseri skupaj s partnerji skušala izboljšati razmere na območju Negovskega jezera, a je to zaščiteno območje posebnega ekološkega pomena. Problematično je tudi veliko število parcelnih lastnikov na tem območju pripeljalo do tega, da je onemogočen vsakršni dialog. Vožnjo po jezeru bi morale dovoliti pristojne državne službe.

Blaguško jezero, ki leži v občini Sveti Jurij ob Ščavnici se zdi na prvi pogled zdi zelo urejeno, ob njem potekajo tudi Blaguški tek in druge ribiške prireditve. Nastalo je z zajezitvijo Blaguškega potoka. S tem so omogočili, da bi se v času jesenskega in spomladanskega dežja zbrala odvečna voda in v poletnem času (suši) omogočila namakanje sosednjih polj.

Danes je to jezero izgubilo prvotno vlogo svojega nastanka, poudarek je na turizmu in ribištvu. Na jezeru se v poletnem času lahko zepeljete s lesenimi čolni na vesla ali imate piknik v neokrnjeni naravi bukovih gozdov.

Jezero Gajševci je od Ljutomera oddaljeno le 6-7 km. Varstvenemu območju z drstišči je namenjeno 8 ha jezera, preostalo je namenjeno ribičem. Tukaj potekajo tako občinske kot državne ribiške tekme. Globina jezera se giblje od 1-3 metre.

Izvajanje ribolova na način ujemi spusti in ob tem tudi kampiranje je dovoljeno le na severni strani jezera (od pritoka reke Ščavnice do njenega izliva iz jezera). S 1.1.2018 je uporaba čolnov na jezeru dovoljena le ob merjenju globine, hranjenju rib in za redke eventualne primere (izvleke ribe). Uporaba daljinsko vodenih čolnov je prepovedana izjema je čas med med ribolovom na način ujemi spusti. Občina Križevci pri Ljutomeru je za surfrje, ribiče in druge obiskovalce uredila tudi pot ob jezeru. 

Na območju Pomurja je še več umetnih ali zajezitvenih jezer, ki so nastale za namen namakanja ali ribolova. Eden večjih problemov pa je tudi njihova kakovost. Slednja se je z leti zelo slabšala, saj so nekoč kopalne vode postale neprimerne za kopanje. Razlog so razna škropiva, ki jih uporabljajo kmetje pri obdelovanju kmetijskih površin. Ob tem se poraja vprašanje, kaj bi lahko naredili tamkašnji domačini, da bi bilo stanje omenjenih jezer boljše? 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.06.2018 ob 13:25 gost

      lidgi dragi, kaj vse zamujamo, pa koliko brezposelnih, da bi v poletnem času nekaj delalo, zavod za vode bi pa s pomočjo države financiral brezposelne.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.