https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Starševski posvet: Naši otroci so taki, kot mi!

Murska Sobota, 12.05.2011 ob 22:30  

V četrtek je Raziskovalno izobraževalno središče (RIS) v Dvorcu Rakičan spet pripravilo brezplačni posvet, in sicer z zakoncema Leonido in dr. Albertom Mrgole, ki sta z lastnimi primeri staršem predstavila družinske vzorce in razvojne potrebe otrok.

Zakonca Mrgole z lastnimi izkušnjami pomagata staršem

Leonida in dr. Albert Mrgole, ki sta strokovno usposobljena iz sistemske družinske terapije in Imago terapije in imata pet let izkušenj skupnega dela z družinami in preko 500 uspešnih primerov, sta sicer poročena od leta 1985 in imata štiri otroke, ki so stari od 13 do 20 let. V zakonu sta prebrodila že veliko težav in še več lepih izkušenj, ki jih nesebično in iskreno delita z drugimi starši in jim s tem pripomoreta k boljši in lažji vzgoji.

Družinski vzorci so odvisni od naše primarne družine

Zakonca, ki med drugimi nudita individualno delo s partnerji in družinami, celostni trening v obliki desetih srečanj, aktivno dvodnevno delavnico "Uspešna komunikacija z najstniki" in preobrazbo družine, sta staršem v Dvorcu Rakičan na podlagi lastnih izkušenj in primerov predstavila različne družinske vzorce in razvojne potrebe otrok. "Vzorci so odvisni od naše primarne družine, so neke navade, del nas oziroma našega karakterja," je v uvodu o vzorcih podeval dr. Mrgole in dodal, da sta v njihovi družini dva vzorca, "Lea ve osrečit in presenetit z darili, ker je navajena tega iz svoje družine, medtem ko jaz nisem bil navajen daril in sem kot otrok bil za rojstni dan vedno razočaran, in imam s kupovanjem daril "probleme" še danes."

Lea: "Nikoli se ne oziraj na druge"

"Ko sva prišla skupaj, je bilo kot če bi Albert imel drugo valuto," se je njunega začetka spominjala Mrgoletovea, ki je živela v družini, ki, čeprav niso živeli v razkošju, nikoli ni uporabljala izraza: "ni denarja", medtem ko je družina njenega moža živela povsem drugače in je bila vajena varčevanja z denarjem.

Za moževo družino je pomenilo katastrofo, če je prišlo kaj nepredvidenega in tako Mrgole živi še danes, medtem ko, je zgodba družine njegove žene povsem drugačna: "Moja vzgoja je bila z zelo močnimi vrednotami, ne lažemo, ne krademo in nikoli se ne oziramo na druge," je Lea predstavila svojo primarno družino, ki to zvesto uporablja tudi pri svojih otrocih.

Otrok naj dela, ne pa se samo uči in igra igrice

"Otrok naj dela, ne pa se samo uči in igra igrice," je Mrgoletova pozivala starše: "Pecite skupaj pecivo, pomijte posodo in jo potem obrišite ter tako otroka naučite, da se posoda najprej pomije in šele potem obriše. S tem pa otroka naučite tudi, da je pomembno, da se vsaka naloga rešuje po vrsti," je pojasnila. "Učiš se tako, da probaš. Napake delaš zato, da se boš naučil," je o ženinem družinskem vzorcu povedal mož Mrgole, pri katerem je ta vzorec povsem drugačen, saj nikoli ni smel ničesar narediti narobe.

Potrebe se v razvojnih obdobjih med seboj razlikujejo

Vsako razvojno obdobje ima svoje potrebe, ki se razlikujejo po obdobjih. "Glavna temeljna potreba je varnost," je pojasnila Mrgoletova in naštela še moč, bližino in zabavo: "To je nekaj, na kar zelo pogosto pozabljamo, sploh ko se rodijo otroci, čeprav ne bi smeli," Albert pa je dodal: "Čeprav se potrebe zelo spreminjajo, predvsem v puberteti in na prvem mestu ni več družina, ampak prijatelji, moramo z otrokom imeti stik, da ne zabrede."

Mrgoletova za puberteto pravi, da v njej starši najbolj vidijo inteligenco svojih otrok: "Sami so se naučili, kako starša skregajo med sabo, kakšen obrazek morajo narediti, da jih pustimo nekam, kam jih drugače ne bi. Tega jih ne naučimo mi, ampak vidijo, kako živimo in nas posnemajo. Naši otroci so taki, kot smo mi."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. janja85
      13.05.2011 ob 18:38 janja85

      zanimiv članek

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Afrodita
      13.05.2011 ob 20:11 Afrodita

      Zanimiv in poučen, pohvale avtorici.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. JasminaM10
      14.05.2011 ob 16:39 JasminaM10

      Hvala ;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.