https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Dijaki GFML dosegli odličja na državnem tekmovanju iz poznavanja flore

Murska Sobota, 1.6.2018  

Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, so se udeležili državnega tekmovanja iz poznavanja flore in domov odnesli odličja. Tekmovanje je potekalo v kraju Preddvor.  


Ljudje vse manj opazujemo svet okoli sebe. Prepogosto vidimo ljudi, ki raje gledajo v telefone, kot pa da bi skušali videti svet okoli sebe. Tako postaja lepota sveta vse bolj nevidna. Ne ker bi se skrivala pred nami, temveč ker je ne skušamo najti. Vendar to ne velja za tekmovalce v poznavanju flore. Cilj tekmovanja na državni ravni je namreč prepoznati čim več različnih rastlin in izdelati herbarij. Letos je tekmovanje potekalo v Preddvoru. Gre za manjši kraj, ki se nahaja v senci Storžiča in Zaplate. Na travniku ter v gozdu v okolici OŠ Matije Valjavca, ki sta bila na voljo za popisovanje, so našli mnogo zanimivih in lepih rastlin. Med ogledom in popisovanjem so morali nabrati tudi pet rastlin, izbranih za herbarij, ki so ga izdelali v učilnicah šole, za nabiranje in popis pa so imeli na voljo tri ure.


Izziv je bil za ˝nižince˝ še toliko težji, saj je potekal na območju predalpske flore, ki je na našem območju ne najdemo. Obenem je bil tekmovalni teren toliko oddaljen od naših krajev, da niso mogli vaditi na navedenem območju. Tekmovanje je potekalo v parih in je bilo zato še bolj zanimivo. Iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer je tekmovalo 36 parov. Dosežki na državnem tekmovanju so odlični, saj so domov odnesli kar polovico vseh podeljenih priznanj na slovenskem nivoju. Kot tekmovalni par sta Žan Štuhec iz 2. d in Aneja Štuhec iz 4. b osvojila zlato priznanje in obenem zasedla 2. mesto v državi. Srebrna priznanja so osvojili še naslednji pari: Eva Škrbenta in Ula Mihalič (3. a); Hana Rakuša (4. c) in Lora Gržin (4. b); Niko Farič in Grega Ružič (3. c). 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.