https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Prlečka med mladimi Slovenci, ki se odpravljajo na humanitarno odpravo v Kenijo

 

Skupina študentov 6. letnika medicine, se aprila 2019 odpravlja na trimesečno humanitarno medicinsko odpravo v Kenijo. Delovali bodo v ambulanti, kjer bodo lokalnim prebivalcem nudili osnovno medicinsko pomoč, do katere sicer težko dostopajo. Člane odprave, med katerimi je tudi Kristina Duh, ki prihaja iz Križevcev pri Ljutomeru, smo prosili, da nam povedo nekaj več o projektu.

 

Ekipa je zelo dinamična

Ekipo odprave sestavlja pet bodočih zdravnikov, ki so trenutno v zadnjem letu študija medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani, pred začetkom odprave pa jih bo večina že zaključila s študijem. Prihajajo s povsem različnih koncev Slovenije; Kristina, ki je raje Tina, je iz Križevcev pri Ljutomeru, Mitja iz Obsotelja, Primož iz okolice Brežic, Brina iz Slovenj Gradca, Jan pa iz Ljubljane, vse pa jih druži prijateljstvo in skupna želja po odhodu na odpravo.

 

Tinini starši so bili skeptični

Tina je štiriindvajsetletnica iz Prlekije, pred odhodom v Ljubljano pa je obiskovala Gimnazijo Franca Miklošiča v Ljutomeru. Že od nekdaj se rada potepa po svetu, spoznava nove kulture in jezike, ki se jih z velikim veseljem tudi uči. Poleg tega rada bere knjige, uživa v dobri glasbi, skuha kaj dobrega in se druži s svojimi bližnjimi. Tekom študija je ugotovila, da jo najbolj veseli delo z otroci in upa, da bo čez nekaj let že na dobri poti k temu, da postane pediatrinja.

Prvič je Tina za takšne odprave slišala že v gimnaziji, na predstavitvi ene izmed bivših dijakinj. Spremljala je druge podobne odprave in dokaj hitro se je združila s skupino podobno mislečih mladih. Pravi, da so njeni starši sprva bili skeptični o njeni odločitvi, a kaj hitro so jo začeli podpirati, saj so uvideli “da se ne odpravlja v neko nestabilno in nevarno področje,” nam je povedala.

 Ko smo ekipo povprašali o motivaciji in navdihu za takšno odpravo, so nam odgovorili:

“Kot večina ljudi ve, naš študij traja razmeroma dolgo. Zaradi vseh obveznosti, polnega koledarja in učenja ogromno podrobnosti se študentu lahko zgodi, da nekoliko izgubi rdečo nit študija, ki je konec koncev v sami osnovi nuditi medicinsko pomoč vsem, tudi tistim, ki si tega ne morejo privoščiti. Zato se nam zdi, da je za študenta sodelovanje pri odpravi kot neka potrditev, da so se dolga leta učenja izplačala ter da je dejansko sposoben nuditi medicinsko oskrbo pomoči potrebnim. To mu da samozavest za kasnejše delo ter ga gradi kot posameznika. Poleg samozavesti na strokovnem področju namreč delo v precej drugačnih razmerah z drugačnimi pacienti kot smo jih vajeni v Sloveniji, bodočemu zdravniku razširi obzorja, ga naredi bolj tolerantnega, odprtega duha in potrpežljivega, kar bi navsezadnje morale biti lastnosti vsakega zdravnika.”Odprava za ekipo predstavlja tudi dodatno motivacijo za študij, vsi pa imajo željo pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo.

 

Imeli bodo pomoč

Na terenu bodo delali pod okriljem Sekcije za tropsko in potovalno medicino. Ta je na iniciativo lokalnih prebivalcev ter s sofinanciranjem britanske humanitarne organizacije, leta 2004 omogočila izgradnjo stavbe s tremi ambulantami, čakalnico in osnovnim laboratorijem. Delovali bodo samostojno, vendar pod strokovnim nadzorom slovenskih zdravnikov, pri delu pa jim bodo pomagali tudi drugi zdravstveni in nezdravstveni delavci. Tri mesece bodo nastanjeni v sosednji stavbi, pri domačinih, ki so sodelovali pri ustanovitvi programa. Želijo poudariti, da delovanje klinike in zdravljenje prebivalcev v celoti temeljita na sredstvih, ki jih zberejo slovenske odprave in dobrodelni ljudje, ki jih podpirajo.

V treh mesecih naj bi obravnavali 3000 pacientov

Po najboljših močeh želijo pomagati vsem, ki pomoč potrebujejo. Prejšnje odprave so denimo v trimesečnem obdobju obravnavale približno 3000 pacientov. Seveda bodo delovali predvsem kurativno, v luči preventivnega izobraževanja pa bodo tamkajšnje prebivalce poskušali naučiti kaj več o splošnih ukrepih, ki lahko privedejo do boljšega zdravja, kot so recimo primerna higiena, varna spolnost in optimalna prehrana.

Eksotične in “neeksotične” bolezni

Bolniki, s katerimi bodo delali so raznoliki tako po starostnih skupinah kot po zdravstvenih težavah. Veliko je bolnikov z virusom HIV/AIDS, okužbami dihal, drisko, kožnimi boleznimi, malarijo in tuberkulozo. Nadaljevali bodo tudi utečen program oskrbe kroničnih ran in program podhranjenih otrok, kamor prihajajo ogroženi otroci, pri katerih redno spremljajo napredek v teži ter druge morebitne zdravstvene težave. Pravijo, da ne bodo zdravili samo eksotičnih bolezni, saj se Kenijci prav tako soočajo s težavami kot so bolečine v križu, povišan krvni tlak, povišan holesterol v krvi, sladkorna bolezen itd.

Zbrati morajo 15.000 evrov

“Ves denar za odpravo moramo zbrati sami preko prostovoljnih prispevkov in donacij, saj tovrstne odprave nimajo nekega fiksnega zunanjega vira financiranja,” so nam sporočili. 15.000€, ki jih želijo zbrati bodo namenili nakupu zdravil, sanitetnega materiala in medicinske opreme, oskrbi pacientov, ki rabijo dodatno bolnišnično diagnostiko ali zdravljenje in si tega ne morejo privoščiti, plačam ostalih zaposlenih v kliniki, njihovemu bivanju v Majiwi ter nakupu letalskih kart. Če jim bo kaj denarja ostalo, ga bodo investirali v popravila ali izboljšanje klinike. Poleg finančnih sredstev, s katerimi bodo nakupili vse potrebno, sprejemajo tudi donacije v obliki raznih medicinskih pripomočkov, sterilnih pripomočkov, gaz, povojev ter drugega sanitetnega materiala. V kratkem bodo imeli tudi akcijo zbiranja starih očal, saj je v Keniji marsikdo slaboviden in nima dostopa do očal. 

Spremljali jih bomo lahko tudi med odpravo

Na srečo ne bodo popolnoma odrezani od sveta, saj bodo tudi v Keniji dostopali do interneta, kar pomeni, da bodo še vedno aktivni na svoji Facebook strani, poleg tega bodo pisali tudi blog, kjer bodo še bolj natančno poročali o svojih kenijskih dogodivščinah. 

Kako pomagati?

Sredstva za odpravo že zbirajo, pomagate jim lahko na naslednje načine.

  1. S prostovoljnim prispevkom v zameno za izdelek po izbiri na eni izmed njihovuh stojnic (lokacije bodo objavljali na Facebook strani “Humanitarno medicinska odprava Kenija 2019”)

  2. Z doniranjem sanitetnega materiala ali medicinskih inštrumentov (v primeru želje po donaciji, nam pišite na naš e-mail naslov),

  3. S sklenitvijo donatorske pogodbe (če bi želeli skleniti donatorsko pogodbo, nam pišite na naš e-mail naslov) ali

  4. Z nakazilom prostovoljnega prispevka na njihov transakcijski račun.

Prostovoljni prispevek lahko nakažete na:

Medicinska fakulteta

Vrazov trg 2, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0110 0603 0708 380

Sklic: 250574-18

Namen: Za odpravo Kenija 2019

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.07.2018 ob 22:10 gost

      Pomagajte potrebnim doma,

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.07.2018 ob 9:47 claudia gost

      Rezultat levičarskih šol!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.