https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Nove kapacitete tovarne Magne Steyr v Hočah

07.06.2018 ob 6:00  

V slovenskem obratu tovarne avtomobilov Magne Steyr v Hočah, nameravajo v drugi fazi projekta ob lakirnici avtomobilskih karoserij zgraditi še obrat za izdelavo karoserij in sestavljalnico vozil.

Z načrtovano novo širitvijo tovarne v Hočah pri Mariboru bodo vzpostavili vse ključne faze v proizvodnji avtomobilov. Novi proizvodni prostori pa bodo imeli kapaciteto 126.900 avtomobilov na leto. Nadalje predvideva načrt investicij izgradnjo spremljevalnih objektov, med drugim različne prostore za zaposlene, servisni objekt za potrebe vzdrževanja tovarne, testno stezo, testni poligon, dodatni energetski center in poslovni objekt.

Obenem se bosta delno dogradili tudi lakirnica in skladišče karoserij. Ob vhodih v tovarniški kompleks bodo postavljene vratarnice ter vhodi za zaposlene ter prevoze surovin in gotove izdelke.

Širitev proizvodnje odvisna od naročil

Prošnja za okoljevarstveno soglasje za drugo fazo še ne pomeni uradne potrditve izgradnje novih kapacitet. Magna je vlogo za pridobitev okoljevarstvenega soglasja na Agencijo za okolje (Arso) vložila prejšnji teden, tik pred uveljavitvijo nove gradbene zakonodaje.

V Magni sicer zatrjujejo, da je širitev proizvodnje odvisna od naročil. Kot poudarjajo, imajo v Sloveniji dolgoročne poslovne načrte in zato izvajajo priprave za morebitne naslednje faze projekta. S tem namenom so tudi pričeli postopek pridobivanja okoljske dokumentacije za drugo fazo tovarne v Sloveniji.

Nove proizvodne zmogljivosti bodo omogočile prilagodljivost in hitro odzivnost na zahteve trga in partnerjev. Pred vsem pa izpostavljajo, da so prihodnje faze projekta in izgradnje kompleksa v Sloveniji odvisne v največji meri od novih naročil pa tudi od razvoja celovite proizvodnje vozil znotraj celotne poslovne skupine.

Skupna kapaciteta 24 vozil na uro in 126.900 vozil letno

V karosernici je načrtovana proizvodnja 24 karoserij na uro iz jeklene in aluminijeve pločevine oziroma 126.900 na leto. Izdelovali bodo tudi avtomobilska vrata, pokrove motorjev, vrata prtljažnikov in manjše pokrove, ki jih bodo zatem prepeljali v lakirnico.

Končane lakirane karoserije bodo prepeljali do proizvodnih hal za sestavljanje karoserij, kjer jih bodo sestavili z ostalimi sestavnimi deli. Skupna kapaciteta sestavljalnice je 24 vozil na uro oziroma 126.900 vozil na leto. Na testnem poligonu bodo avtomobila testirali, jih certificirali in odposlali kupcem, možno tudi po železnici, saj je načrtovan industrijski železniški tir.

Delavci v treh izmenah po 7,5 ur na dan

V tovarni avtomobilov so predvidene tri izmene po 7,5 ur na dan, proizvodnja bo potekala od ponedeljka do petka. V Hočah bodo predvidoma izdelovali vozila uveljavljenih avtomobilskih proizvajalcev, kot so BMW in Jaguar Land Rover, Mercedes Benz razreda G. V lakirnici naj bi delo dobilo okoli 400 ljudi, proizvodnjo pa bodo zagnali v začetku prihodnjega leta.

Možna uporaba zakona o razlastitvah

Zaradi spremembe namembnosti zemljišč iz kmetijskih v parcele za gradnjo tovarne, so morali nekaterim lastnikom urediti  nadomestna kmetijska zemljišča. V občini Hoče-Slivnica so povedali, da so za drugo fazo odkupili večino zemljišč, s štirimi lastniki parcel pa se še dogovarjajo, tudi o vprašanju cene.  Če dogovor ne bo mogoč, je možna uporaba zakona, ki omogoča razlastitve.

Za Magno Steyr v Gradcu je sicer zelo uspešno poslovno leto, saj je močno povečala proizvodnjo, zmogljivosti graške tovarne pa se polnijo.

Foto: Magna Steyr

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.06.2018 ob 9:07 gost

      biče posl, navali narode, pustite slabe tovarne v Prekmurja pa hitro na Štajersko, saj je prekmurski narod bolj delaven, pa tudi po mojem videnju bolj v večini primerov bolj smotan. V Ljubljani lakirnic in kemijskih tovarn ala Lek ni iti na Goriškem, kaj šele na Primorskem. Tam se narod ukvarja z zdravo mestno pametjo.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.06.2018 ob 10:55 gost

      dajte mi povedat kdo bo delal za 760 eur. pa še v lakirnici.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.06.2018 ob 11:19 77 gost

      Za nas delovne invalide in 50 pa do 60 let,ne morejo zgraditi več nobene tovarne,ker se nas delodajalci bojijo kot hudič križa.Zato pa sporočam delodajalcem,ne bojte se nas delovnih invalidov in pridnih delavcev,ki so stari 50 do 60 let,ampak tistih,ki še nimajo invalidnosti in pijančkov,lenuhov,itak delodajalci jih ščitijo.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.