https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

E-MOBILNOST: Celovita rešitev, ki lahko prinese blaginjo pri razvoju mest

10.06.2018 ob 9:00  

V tednu od 30. maja do 5. junija je potekal v državah Evropske unije že četrti Evropski teden trajnostnega razvoja. Omenjeni teden spodbuja organizacijo dogodkov in aktivnosti za ozaveščanje o trajnostnem razvoju v državah EU. Pobuda je povezana z uresničevanjem sprejete Agende 2030 za trajnostni razvoj.


Razvojna agencija Sinergija sedaj že leto in pol izvaja projekt Vključevanja trajnostnega upravljanja mobilnostni v evropska mesta, katerega cilj je prav to, da stremijo k večji uporabi javnega transporta, so-uporabi avtomobila, kolesarjenju in hoji ter s tem delajo mesta vzdržljiva in trajnostna. Povečano uporabo trajnostnih mobilnostih sredstev želijo spodbuditi z vplivanjem na že razvite politike, z vključevanjem in izboljšanjem politik, ki jih razvijajo in pripravljajo mesta po Sloveniji in občine v Pomurju, saj so le-te več kot pomembnejše in ključni faktor pri vzpostavljanju in izvajanju mobilnostih ukrepov.

E-mobilnost kot priložnost vzdržljivih in trajnostnih mest
E-mobilnost trenutno prejema široko priznanje kot priložnost, da postanejo naša mesta bolj trajnostna in prijetna za življenje. Vendar pa pomanjkanje mestne infrastrukture za polnjenje in omejen obseg vožnje električnih vozil predstavlja ovire za širšo uporabo. Italijansko mesto Genova, kjer je potekal partnerski sestanek, je razvilo lastne rešitve, kako premagati to oviro, zlasti glede na to, da ima mesto hribovito pokrajino, kar je bil vedno izziv. Študijski obisk mesta Genova je omogočil razširjanje prakse e-mobilnosti med projektnimi partnerji ter učenje o doslej izvedenih rešitvah.

Dogajanje v Pomurju
Razvojna agencija je v mesecu aprilu organizirala 1. regionalno konferenco z naslovom »PRILOŽNOSTI in MOŽNOSTI trajnostne mobilnosti v Pomurju«, na konferenci so bili predstavljeni primeri dobrih praks iz lokalnega okolja. Konferenca je postregla z zanimivimi govorniki. Agencija je v tem času izvedla tudi sestanek deležniške skupine, kjer so z deležniki debatirali o možnostih izboljšav politik ter o primeru dobre prakse, ki ga je agencija predstavila na partnerskem sestanku v Genovi in sicer vključevanje splošne javnosti pri vzpostavitvi novega območja umirjenega prometa v občini Ljutomer.

Projektni partnerji
Projekt podpira program Interreg Evropa in se financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodilni partner je regionalna razvojna agencija Aufbauwerk Region Leipzig iz Nemčije. Partnerstvo predstavlja še pet partnerjev poleg Razvojne agencija Sinergija iz Slovenije so to še Mesto Leipzig iz Nemčije, Zveza občin, regij in pokrajin Aragón iz Španije, Občina Genova iz Italije, Mesto Liberec iz Češke in občina Milanowek iz Poljske.

Foto: RA Sinergija

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.