https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Podelitev priznanj naša Slovenija na Razkrižju

Murska Sobota, 13.06.2018 ob 9:05  

V soboto, 9. junija, so v Domu kulture Razkrižje počastili prejemnike priznanj NAŠA SLOVENIJA. Nagrado že osmič zapored podeljuje gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine ter krajine KULTURA – NATURA SLOVENIJA. 


Najprej je spregovoril predsednik gibanja Kultura – Natura Slovenija, Slavko Mežek. Uvodne besede je podala dr. Herta Maurer-Lausegger, koroška Slovenka, profesorica na celovški univerzi in že četrto leto zapored vodi odbor za izbor prejemnikov priznanj Naša Slovenija. V prvi kategoriji OHRANJANJE DEDIŠČINE je priznanje dobil gospod JANEZ ŠKRABEC, podjetnik, mecen, filantrop - Škrabčeva domačija, Hrovača pri Ribnici. V drugi kategoriji, RAZISKOVANJE IN UVELJAVLJANJE DEDIŠČINE, je priznanje prejela AKADEMSKA FOLKLORNA SKUPINA FRANCE MAROLT, ki deluje pod okriljem študentske organizacije v Ljubljani. Ob tem ji je družbo delala tudi DRUŽBA ROGOS iz DOBERDOBA, ki celostno predstavlja našo skupno kulturno in naravno dediščino na Tržaškem in Goriškem.

V tretji kategoriji priznanj Naša Slovenija, so se podelila priznanja za ZASLUGE POSAMEZNIKOV IN ORGANIZACIJ. To so prejeli:

• NUŽEJ TOLMAJER, vsestranski kulturni delavec na avstrijskem Koroškem in v skupnem slovenskem kulturnem prostoru.
• MATJAŽ BROJAN, novinar, publicist, raziskovalec iz Domžal.
• IZTOK ILICH, publicist in prevajalec, za monografijo BREZMEJNA SLOVENIJA: Trdoživost ljudskega izročila
• MIRO KAČAR, ki si je priznanje zaslužil za neprecenljiv prispevek pri oživljanju vasi Sorica in predano negovanje izročila slikarja Ivana Groharja.

Tretja kategorija podelitve priznanj Naša Slovenija 2017 na temo IZOBRAŽEVANJA, USPOSABLJANJA IN OZAVEŠČANJA sta prejela CENTER ZA ŠOLSKE IN OBŠOLSKE DEJAVNOSTI s sedežem v Ljubljani in VIGENJC, glasilo Kovaškega muzeja Kropa. Priznanje Naša Slovenija 2017 je prejela ČEBELARSKA ZVEZA SLOVENIJE, in sicer za globalni projekt SVETOVNI DAN ČEBEL. 

V kulturnem programu so nastopili otroci vrtca in Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje s predstavitvijo razkriške kulturne in naravne dediščine skozi glasbeno pravljico pod vodstvom vzgojitelja Andreja Slaviča. Na klavir je zaigral mlad in obetaven domačin z Razkrižja, Jernej Bedekovič, plesni nastop je uprizorila Folklorna skupina KUD Razkrižje pod vodstvom Marka Žižka.

Župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič je poudaril, da je Občina Razkrižje v kategoriji za raziskovanje in uveljavljanje dediščine, priznanje Naša Slovenija prejela že v letu 2012. Program je povezoval domačin Timotej Pukšič.

Priznanja Naša Slovenija niso denarne nagrade. Dogodek ima likovno vrednost. Doslej so prispevali umetniki Valentin Oman, Luisa Tomasetig, Gašper Jemec, Klavdij Tutta, Franko Vecchiet, Gustav Januš in Barba Štembergar Zupan. Priznanja Naša Slovenija 2017, ki so bila podeljena na Razkrižju, je to pot upodobila akademska slikarka DORA PLESTENJAK. Slednji jeslovenska kulturna dediščina in krajina zelo blizu ter jo vedno znova navdihuje za likovno ustvarjanje in sporočilo.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.06.2018 ob 9:59 Od ve do ve... gost

      Hej! Večni je opet črnolasec. Rjava mu res ni pasala:)

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.06.2018 ob 13:44 Pišta gost

      Pofarbanec de osta pofarbanec in večni župan. Bole bi bilo ka se priključijo od ve do ve, tan od koder sodijo

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.