https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Radencih naslednji teden pričetek IV. družinskega festivala Mačje mesto

Radenci, 13.06.2018 ob 14:00  

V Radencih je danes v prostorih občinske zgradbe potekala novinarska konferenca ob skorajšnjem pričetku že tradicionalnega družinskega festivala Mačje mesto, ki bo trajal od 22. do 24. junija.


Organizatorji in soustvarjalci festivala so danes na tiskovni konferenci v Radencih predstavili ustvarjalne delavnice, kulturne vsebine, športno-rekreativne aktivnosti, kulinariko in druge spremljevalne dejavnosti festivala Mačje mesto. V Radencih bo tako od 22. do 24. junija potekal IV. Družinski festival Mačje mesto, katerega organizator je Občina Radenci. Nastanek Mačjega mesta je navdihnil častni občan in domačin Radencev Kajetan Kovič, ki je ustvaril najbolj znanega slovenskega mačka, Mačka Murija.

Tridnevni festival s pestrim dogajanjem

Tridnevni festival želi z ustvarjalnimi delavnicami, kulturnimi vsebinami, športno-rekreativnimi aktivnostmi, kulinariko in drugimi spremljevalnimi dejavnostmi postaviti Radence na turistični zemljevid družinskih festivalov. V spomin na velikega literarnega ustvarjalca, je letos prvič izveden tudi literarni natečaj. 

Zaradi velikega zanimanja letos kar tridnevni festival

Festival je namenjen predvsem otrokom in družinam in je v zadnjih treh letih pridno pridobival na prepoznavnosti. Pretekla tri leta je festival potekal samo en dan, z vsega skupaj 70 nastopajočimi, je vsako leto pritegnil več ljudi, do zdaj ga je obiskalo nekaj več kot 2000 obiskovalcev. Tokrat bo, zaradi velikega zanimanja, trajal kar tri dni. Letos se bo v treh dneh na različnih prizoriščih zvrstilo 120 nastopajočih, organizatorji pripravljajo tudi bogat spremljevalni program, poskrbljeno pa bo tudi za kulinariko.

Občina Radenci poleg zdraviliškega, razvija tudi otroški oz. družinski turizem

Vodja projekta Mačje mesto, mag. Norma Bale o programu: »Občina Radenci razvija zdraviliški in kulturni turizem, z nekaterimi aktivnostmi, kot je festival Mačje mesto pa poskuša razvijati tudi otroški oz. družinski turizem. Vse vsebine imajo neko logiko, a so zelo raznolike.

Tridnevni festival sporoča naslednje: - Za otroke in mladostnike so dovolj dobre samo najboljše vsebine, zato smo bili pri izbiri nastopajočih in programa izjemno tenkočutni. K sodelovanju smo povabili npr. Waldorfsko šolo Pomurja, Hišo eksperimentov Maribor, priznane literarne ustvarjalce, likovnike in glasbenike, kot so Neca Falk, Andrej Rozman Roza, Nipke, Simona Kopinšek, Vesna Radovanović, zavrteli bomo vse tri filme o Kekcu, kajti besedilo naslovne pesmi Kekčeva pesem je napisal Kajetan Kovič. Avtor Kekca, Josip Vandot, je pred II. sv. vojno pa je služboval na železnici v Slatini – Radenci. 

Festival pod mentorstvom odraslih soustvarjajo tudi otroci

Župan Občine Radenci, Janez Rihtarič se z ekipo močno zaveda pomena turizma in multiplikativnosti njegovih učinkov. V lokalni skupnosti so zelo ponosni, da letos, že četrtič zapored v sklopu praznovanja občinskega praznika Občine Radenci odpirajo vrata Mačjega mesta.

»Mesto, ki za svoje ulice izbere potke v radenskem parku in ki bo letos živelo tri dni. Mesto, ki svojo zgodbo in navdih črpa iz življenjskih del častnih občanov Občine Radenci g. Kajetana Koviča in g. Lojzeta Logarja. Tako ima naš turistični družinski festival tudi literarno in likovno vsebino. Oboje pod mentorstvom odraslih soustvarjajo otroci.« je z velikim zadovoljstvom napovedal Mačje mesto, župan občine Radenci, Janez Rihtarič in istočasno povabil vse zbrane tudi na izid Monografije, ki bo premierno predstavljena na svečani akademiji Občine Radenci v petek, 22.06.2018 ob 19. uri.

»Imeli smo idejo, vedeli smo kaj želimo in kaj potrebujemo in smo začeli.« je zgodbo o začetku Mačjega mesta predstavila direktorica občinske uprave Občina Radenci, Mojca Marovič. »Ravnateljice in ravnatelji naših vzgojno izobraževalnih zavodov so prepoznali v ideji zgodbo o dolgoročnem uspehu in se s svojimi sodelavci aktivno vključili v izvajanje prvih delavnic. Sodelavci občinske uprave živimo z idejo od začetka in se kot otroci veselimo vsakoletnega občinskega praznika," je še dodala Mojca Marovič.

Festival v prvi vrsti namenjen otrokom, zato logotipu  ne  manjka  igrivosti  in  barv 

Mačje mesto se ponaša z dodelano in trajnostno naravnano celostno grafično podobo. Logotip  Mačje  Mesto je  osrednji element celostne grafične podobe in simbolizira  jasno  sporočilo  projekta. Mačje mesto je družinski festival, ki je v prvi vrsti namenjen otrokom, zato logotipu  ne  manjka  igrivosti  in  barv.  Oblikovno  svež pušča  domišljiji prosto  pot. V njem prepoznamo vrednote povezanosti, pripadnosti in naklonjenosti, saj se mačke sklanjajo druga k drugi, kar kljub izrazitim barvnim tonom izraža posebno milino. Krogi  med mačkami simbolizirajo drevesa oz. lizike, saj se sladko druženje dogaja v parku.

Pobudnica ideje o Mačjem mestu in oblikovalka, Barbara Žnidarič: »Celostna likovna in grafična podoba festivala MM  predstavlja vrsto medčloveških emocionalnih sporočil  in opozarja na skrbno ravnanja z okoljem." 

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.06.2018 ob 22:08 gost

      ste res mačke na kupu, hlinjenje vam gre od rok.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.