https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ali smo strpni do starejših?

Murska Sobota, 15.06.2018 ob 9:00  

Danes, 15. junija označujemo svetovni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi. To vključuje obnašanje, govorjenje in delovanje, ki povzroči stisko starejših zaradi telesne ali druge premoči. Vsako nasilje je za družbo nesprejemljivo. Osnovni namen tega dneva je ozaveščanje starejših, družin ter celotne javne skupnosti o problematiki nasilja nad starejšimi.


Treba je preprečiti fizično ali materialno zlorabo, institucionalno nasilje, nasilje v domačem okolju, nasilje nad oskrbovalci, vsakršno zanemarjanje, spolno nasilje, telesno ali fizično zlorabo ter psihično ali čustveno zlorabo.

Foto: društvo SOS telefon

Cilj je povečanje družbene občutljivosti za nasilje nad starejšimi ter odpraviti in zmanjšati dejavnike tveganja za nasilje nad starejšimi. Žrtve nasilja je potrebno nuditi ustrezno pomoč. Nacionalni program Staranje brez nasilja se za zdaj na območju Pomurja še ne izvaja. Vsak bo enkrat stari, bodimo strpni. Na svetu naj bi okoli 16 odstotkov ljudi, starejših od 60 let in več bilo žrtev nasilja. Ob tem so skrb vzbujajoči tudi podatki za Slovenijo, kjer naj bi nasilje doživljajo okoli 60.000 starejših. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.