https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ponoven vzpon gradbeništva: Lani v Sloveniji zgrajenih 9432 novih stanovanj

26.06.2018 ob 15:00  

Gospodarska rast v Sloveniji v zadnjih letih se odraža tudi v povečanem obsegu gradbene dejavnosti in živahnejšem dogajanju na trgu nepremičnin.

Po podatkih statističnega urada RS se je lani pri nas zgradilo 9432 stanovanj, od teh je bilo do konca leta dograjenih 3044, kar znaša dva odstotka več kot predlani. Obenem je bilo lani v Sloveniji dograjenih 6588 stanovanjskih in nestanovanjskih stavb, kar je za dva odstotka manj kot predlani.

Skupna površina vseh dograjenih stavb je lansko leto dosegla nekaj manj kot 1,5 milijona kvadratnih metrov, kar je za pet odstotkov več kot predlani. Glede na površino stanovanjskih stavb, se je ta zmanjšala za tri odstotke, površina nestanovanjskih stavb pa večja za 13 odstotkov.

Največ enostanovanjskih stavb, industrijskih stavb in skladišč

Pregled gradbene dejavnosti v Sloveniji  za lansko leto kaže, da so fizične osebe zgradile 5668 stavb, pravne pa nekaj manj kot 920. Fizične osebe so največji del sredstev investirale v gradnjo enostanovanjskih stavb, pravne osebe pa v gradnjo industrijskih stavb in skladišč.

Povečanje skupne površine dokončanih stanovanj

Glede na skupno površino dokončanih stanovanj je lani ta obsegala blizu 441.000 kvadratnih metrov, kar je za dva odstotka manj kot predlani. Površina dokončanih stanovanj v enostanovanjskih stavbah je merila povprečno 160 kvadratnih metrov ali dva odstotka manj.

Površina dokončanih stanovanj v večstanovanjskih stavbah pa je merila povprečno 82 kvadratnih metrov ali 10 odstotkov manj, kot je ta merila predlani.

Največ stanovanj zgrajenih v osrednjeslovenski regiji

Dejavnost v gradbeni panogi je bila po obsegu največja v osrednjeslovenski regiji, saj je bilo tam lani dograjenih 23 odstotkov stanovanj v državi. Najmanjše število dokončanih stanovanj so zabeležili v zasavski statistični regiji, kar znaša dva odstotka.

V osrednjeslovenski regiji so po obsegu dejavnosti v gradbeništvu glede na število dokončanih stanovanj izstopale občine Ljubljana, Vrhnika in Ivančna Gorica.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.