https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Korak bližje k ustanovitvi novega lekarniškega javnega zavoda v Murski Soboti

Murska Sobota, 15.06.2018 ob 6:30  

Murskosoboški mestni svetniki so na včerajšnji redni seji sprejeli odlok o določitvi mreže javne lekarniške dejavnosti.


Murskosoboški mestni svetniki so na predzadnji seji mestnega sveta, ki se je odvijala aprila, mestni upravi naložili, da prouči vse možnosti izvajanja lekarniške dejavnosti na območju MOMS. Na včerajšnji redni seji mestnega sveta pa so že obravnavali predlog Odloka o določitvi mreže javne lekarniške dejavnosti na primarni ravni v MOMS. S sprejemom odloka so odprl možnost organiziranja samostojnih javnih lekarn na območju mestne občine. Pripravljena ekonomska presoja kaže na smiselnost takšne odločitve za večjo dostopnost in višjo kakovost storitev javne lekarniške mreže v mestu.

Z obravnavo in sprejemom odloka o določitvi mreže javne lekarniške dejavnosti je mestni svet določil, da se oskrba prebivalstva z zdravili opravlja kot javna služba z organiziranim javnim zavodom. Sprejem odloka sledi zakonodajnim spremembam na tem področju, hkrati pa mestni občini omogoča več možnosti za prihodnjo organiziranost lekarniške dejavnosti v mestu.

Zaradi spornega poslovanja javnega zavoda Pomurske lekarne se s sprejetim odlokom namreč ustvarja možnost, da se na območju MOMS organizira samostojen javni lekarniški zavod z oddelitvijo enot Pomurskih lekarn na njenem območju. Ekonomska presoja, ki jo je v ta namen pripravil Inštitut za lokalno samoupravo in javna naročila Pravne fakultete Univerze v Mariboru, namreč kaže, da Pomurske lekarne na območju MOMS ustvarijo skoraj polovico prometa iz naslova javne službe, da obstoječi javni zavod danih resursov ne izkorišča optimalno in da izkazuje najnižji presežek prihodkov nad odhodki med vsemi primerjanimi lekarnami v Sloveniji.

Ker so enote javnega zavoda Pomurske lekarne organizirane le v 10 od skupaj 25 občin ustanoviteljic, v ostalih namreč dejavnost opravljajo koncesionarji, to po ugotovitvah študije predstavlja tveganje za nadaljnjo vzdržno razvojno strategijo obstoječega načina organiziranja javne lekarniške dejavnosti. Samostojni mestni lekarniški zavod bi tako ustvarjal boljše finančne rezultate, s tem pa bi lahko zagotovil tudi boljšo dostopnost in višjo kakovost storitev pri oskrbi ljudi z zdravili in lekarniškimi storitvami. Omenjena ekonomska presoja dokazuje, da je tak scenarij dolgoročno finančno in poslovno vzdržen model, saj zagotavlja največjo možno dostopnost, stalno vlaganje v razvoj in večjo kakovost ter zadovoljevanje potreb prebivalstva na zakonit, transparenten in gospodaren način.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.06.2018 ob 10:35 norost gost

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.06.2018 ob 16:12 gost

      Banda Jevškova. Čas se vam izteka. Gospod Zajc pa bo ostal.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.06.2018 ob 18:21 Aspirin gost

      Od kje pa ideja, da lahko soboška občina razpolaga s 5 apotekami v M.Soboti? Halo, bolano. Naredire si svojo mrežo. Reflektori kredit, za apoteko nega več.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.06.2018 ob 19:09 Sandokan123 gost

      Ja te pa dajmo ustanovit še kakšno službo za odvoz odpadkov , zakaj te tu obstaja monopol v tržnem gispodarstvu .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.06.2018 ob 21:03 aleks gost

      Vej pa tudi Saubermacher puni prazno sobočko vrečo. Kredite treba nazaj dajati. Sobočki beton je dosta koštal pa skakalnica.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.06.2018 ob 22:25 grbanj gost

      Mogoče, de vsaka ulica v Soboti mejla svojo apoteko...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.06.2018 ob 11:49 maserati gost

      V kaj so se eni pripravljeni spustidi samo zaradi denarja . Zajc je Jevšeki pre trdi oreh in Zajc ni plesal,kot so eni igrali .Pomurske lekarne so zakon .

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.