https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Zdravilne lastnosti kumar

Murska Sobota, 23.6.2018  

Navadne kumare so lahke in okusne, polne mineralov in vitaminov. Poskrbijo za vitalnost in boljše zdravje, saj vsebujejo veliko vode in malo kalorij, pomagajo pa tudi za boljše počutje. 

Kumare vsebujejo veliko kalija ter nekoliko manj magnezija in kalcija, voda pa predstavlja kar 97 odstotkov njihove teže. Lupina kumare vsebuje veliko vitaminov, zato jih raje samo dobro operite. Med številnimi vitamini vsebujejo tudi malo vitamina E. V lupini so nekateri rastlinski fitosteroli, ki znižujejo holesterol. Kumare pa vsebujejo tudi veliko silicija, ki spodbuja čistilna dogajanja v telesu. 

Foto: kruhinvino.com

Kumare imajo tudi zdravilne lastnosti. V telesu učinkujejo bazično, zato so odlična hrana za dosego primernega kislinsko-bazičnega ravnovesja. Odpravljajo presežke sečne kisline, kar pomaga k izboljšanje simptomov artritisa in revme. Pospešujejo tudi izločanje vode, sečne in prebavne poti ter dobro vplivajo tudi na žolčnik in jetra. Zaradi velike vsebnosti selena nas varujejo in pomagajo zmanjšati tveganje pred rakom na dojkah, maternici, jajčnikih in prostati. Kumare pospešujejo tudi prebavo. Z rednim uživanjem kumar in ob spremembi prehranskih navad, lahko z njihovo pomočjo odpravimo tudi ledvične ali žolčne kamne. Kumare so tudi primerna hrana za sladkorne bolnike, saj uravnavajo krvni sladkor in razbremenijo delovanje žleze trebušne slinavke. Kumare pomagajo tudi stabilizirati krvni pritisk. Kumare vsebujejo tudi kremen, ki pomaga pri zdravljenju in krepitvi sklepov in vezi. Vsebujejo zelo malo kalorij in so izredno hranilne, Zaradi viskoe vsebnosti topnih vlaknin upočasnujejo prebavo in zagotavljajo daljši občutek sitosti. 

Foto: novice.si

Dve zanimivosti

  • Z eno skodelico kumar zaužijete 11 odstotkov vitamina K, 4 odstotke vitamina C ter veliko drugih vitaminov in mineralov. 
  • Kumare pomagajo tudi pri zdravljenju mačka. Če zvečer popijete kozarček ali dva preveč, pred spanjem pojejte kos kumare. Kumare namreč vsebujejo veliko vitamina B in elektrolitov, zato bodo vaše telo ponovno spravile v ravnovesje in se bo nov dan začel brez mačka in glavobola.

 

 

 

 

 
 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.