https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku predstavili monografijo o Radencih

23.06.2018 ob 14:14  

Petek, 22. junija, ob 19. uri je potekala Slavnostna akademija v kongresni dvorani hotela Radin, ki poteka v okviru občinskega praznika občine Radenci. Na dogodku je bila predstavljena monografija o Radencih, podelili so tudi občinska priznanja. 

Najprej je vse prisotne pozdravil župan občine Radenci, Janez Rihtarič, ter dodal, da "naj danes govori umetnost". Mikrofon je hitro predal mag. Normi Bale. Slednja se je navezala na letošnje leto kulturne dediščine in poudarila, da je morda čas, da zraven kopalnega turizma Radenci začnejo razvijati tudi družinski turizem. Monografija bo po njenem pripomogla, da se bo glas o Radencih širil tudi v prihodnost. Ob tem je na oder povabila urednika monografije, Francija Justa, avtorico Beo Baboš Logar, Bonija Logarja ter Nino Grain (hčerko znamenitega radenskega fotografa, Franca Bračka). Skupaj so v nadaljevanju predstavili in podrobneje spregovorili o monografiji. 

Vmes se je s solo petjem predstavila Urška Šubašič. Ob vhodu v dvorano je obiskovalce pozdravila maskota Družinsko turističnega festivala Mačje mesto, ki poteka v Radencih od 22. do 24. junija 2018. 

Monografija naj bi sestavljala segmente preteklega in sodobnega življenja v Radencih. Namenjena je tako prebivalcem, domačinom kot tudi drugim obiskovalcem Radencev. Lahko je tudi učno gradivo za dijake in študente. Zelo koristni so viri in literatura na koncu knjige. Monografija o Radencih ne vsebuje veliko strokovnih izrazov in se potemtakem lahko približa najširšemu krogu bralcev. Članki so prevedeni tudi v angleški jezik.

Na začetku monografije je sonet Kajetana Koviča, ki je posvečen cerkvi Sv. Marije Magdalene na Kapelskem Vrhu. Sledi rekviem za pepelko, ki naj bi nastal po tem, ko je v Radencih pogorela znana kavarna v parku. Franc Obal v monografiji opisuje svoje razmišljanje o Lojzetu Logarju, Franci Just v knjigi opisuje razmišljanje o Kajetanu Koviču. Stanka Dešnik, krajinska arhitektka je predstavila krajino občine Radenci, njena kolegica Tanja Simonič Korošak je dodala svoj del o dediščini parka Radenci.

Franci Čuš je zapisal zgodovino občine, Bea Baboš Logar je napisala članek o zgodovini obeh glavnih cerkva v občini Radenci. Doktor Ivan Fras je v zadnjem delu predstavil popotovanja po krajih ter dodal nekaj besed o njihovi zgodovini. Znani etnolog, Janez Bogataj je napisal članek o kulturni dediščini tega prostora, domačinka Marija Fras je prispevala recepte. Urednik, Franci Just je monografiji dodal jezikovno-narečno podobo. 

Tamara Andrejek iz Pokrajinskega muzeja Murska Sobota je napisala članek o likovni podobi občine Radenci. Norma Bale je dodala svoj del o izvirih ugodja in zdravja, mesta, ki se začne s parki in sončnimi žarki oziroma zapisala vse poglavitne segmente v občini Radenci. Martin Sreš je napisal članek o Maratonu treh src, po kateri so Radenci prepoznavni že 38. let. Boni Logar je napisal članek o svoji poti po 22 krajih v občini Radenci.

Kongresna dvorana hotela Radin je bila zapolnjena do zadnjega kotička. Fotografije v monografiji so prispevali domači fotografi. Monografija vsebuje bogat nabor informacij in zagotovo poteši radovednost bralca in zadovolji estetska pričakovanja. Nekatere fotografije so tudi umetniško navdihnjenega izvora ali so del reprodukcije likovnih del radenskih ustvarjalcev. Kniiga je nastajala več kot leto dni saj nekateri avtorji niso poslali člankov, drugi niso hoteli sodelovati. Poleg že omenjenih avtorjev je monografija nastala tudi ob pomoči Erika Ivanuše, Irene Petek, Miha Šoštariča in Vere Sever. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.