https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Policisti danes obeležujejo dan slovenske policije

27.06.2018 ob 15:00  

Slovenski policisti so danes s slovesno prireditvijo v Tacnu obeležili dan slovenske policije in se s tem spomnili ter počastili prelomne dogodke izpred 27 let - desetdnevne vojne za osamosvojitev Slovenije.

Na današnji dan pred 27 leti se je začela desetdnevna vojna za osamosvojitev Slovenije izpod takrat še skupne države Jugoslavije, s katero je novonastala država zavarovala svojo samostojnost. Slovenski policisti se v junijskih dneh tako vsako leto spominjamo dogodkov na Holmcu in tudi vseh osamosvojitvenih dogodkov, v katere so bili vključeni pripadniki takratne milice, ki so se ob pomoči teritorialne obrambe in civilnega prebivalstva skupno uprli agresiji Jugoslovanske ljudske armade. 

Z združevanjem moči in ob medsebojni podpori lahko gradimo varno, uspešno in trajnostno družbo

Letošnja osrednja slovesnost ob prazniku bo danes v Tacnu, kjer bosta zbrane nagovorila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Simon Velički.

»Na letošnji proslavi želimo opozoriti prav na to, da lahko le z združevanjem moči ter ob medsebojni podpori in sodelovanju gradimo varno, uspešno in trajnostno družbo,« so ob letošnjem dnevu slovenske policije zapisali na uradni strani slovenske Policije.

Na proslavi posebni gostje - gasilci, reševalci, zdravniki

Kot so še ob slovesnosti zapisali na uradni strani Policije, je narava policijskega dela taka, da sama po sebi vodi k sodelovanju,če želimo svoje poslanstvo opravljati uspešno in odgovorno.

V tej luči se bodo policistom na letošnji proslavi pridružili posebni gostje – gasilci, reševalci in zdravniki, s katerimi na terenu dnevno sodelujejo in združujejo svoje sile, znanje in izkušnje pri pomoči ljudem v stiski

Generalni direktor policije: Naša država je boljša in varnejša tudi zaradi policije

Generalni direktor policije Velički je v poslanici vsem zaposlenim v policiji zapisal, da naj ta dan ne bo le formalnost, temveč tudi priložnost za samorefleksijo. Dejanja pred 27 leti so po njegovih besedah tudi "najvišji izraz pripadnosti modri uniformi", predvsem pa ljudem, ki jim služi.

"Verjamem, da je naša država boljša tudi zaradi svoje policije. Ta ni le nosilni steber varnega življenja, temveč tudi eden izmed stebrov spodbudnega življenjskega okolja, ki posamezniku omogoča razvoj,"je med drugim izpostavil Velički.

Dodal je, da je Slovenija ena najvarnejših držav na svetu, slovenski policisti pa da veljajo za korektne, strokovne in humane. Poleg tega je spoštovanje človekovih pravic pri nas na "izjemno visoki ravni".

Ministrica za notranje zadeve: Policija svoje poslanstvo opravlja z odliko

Obenem je slovenske policiste v svoji poslanici pohvalila tudi ministrica za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle. Kot je zapisala Györkös Žnidarjeva, policija svoje poslanstvo opravlja z odliko, kar je tudi razlog, da uživa visoko stopnjo zaupanja prebivalcev Slovenije.

"Na to dejstvo smo upravičeno ponosni, a se moramo hkrati zavedati, da je treba narediti vse, da tako visoko raven zaupanja ohranimo tudi v prihodnjem obdobju,"je v svoji poslanici pohvalila delo policistov tudi ministrica za notranje zadeve.

Foto: policija.si

Najmanj kaznivih dejanj in umrlih v zadnjih desetih letih

Slovenska policija je sicer lani obravnavala 58.052 kaznivih dejanj, za katera je vložila kazensko ovadbo ali poročilo v dopolnitev kazenske ovadbe, kar je najmanj v zadnjih desetih letih. Hkrati se je zmanjšalo tudi število umrlih zaradi posledic kaznivih dejanj, kaže poročilo o delu policije v letu 2017.

Poleg slovesnosti v počastitev dogodkov pred 27 leti, bo delegacija ministrstva za notranje zadeve, policije in Združenja Sever položila cvetje k spominskima obeležjema v Parku spomina Tacen ter k pomniku padlim v vojni za Slovenijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.