https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Duševno zdravje zaposlenih je skrb države, delodajalcev in zaposlenih

28.06.2018 ob 7:00  

V okviru projekta »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!«, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je 7. 6. 2018 v Mariboru, potekala uvodna strokovna konferenca, namenjena delodajalcem, managerjem, kadrovskim delavcem in drugim predstavnikom strokovne javnosti. Na konferenci so tako uvodni govorci kot strokovnjaki pozornost namenili različnim vidikom duševnega zdravja zaposlenih, še posebej starejših, in obvladovanju psihosocialnih dejavnikov tveganja, pa tudi nacionalnim  politikam na tem področju.


Udeleženci so bili motivirani za vsebinsko nadgradnjo

Konferenca je združitvijo strokovnjakov, kadrovikov, delodajalcev in zaposlenih pod tematiko skrbi za duševno zdravje zaposlenih, odprla priložnost za celovit pogled na problematiko večjega števila bolniških odsotnosti zaradi duševnih motenj. Takšno sliko prikazujejo tako evropske kot slovenske statistike, ki kažejo, da je depresija bolezen tega desetletja. Udeleženci konference so bili seznanjeni s poudarki nacionalnih politik, ki pomen varnosti in zdravja pri delu ter kulturo preventive na tem področju umeščajo visoko na prioritetno listo države in posameznih delovnih organizacij. Beležijo pa se tudi svojevrstni izzivi, ki jih prinaša evropski trend staranja delovno aktivne populacije. Na konferenci je bilo tudi izpostavljeno, da bo v prihodnosti potrebno redefinirati pojem starosti ter drugače pristopati k usposabljanju vodij za vodenje skupin zaposlenih.

Na dogodku se je odražal pomen tovrstnih strokovnih srečanj, ki odkrivajo trende in osvetljujejo problematike ter možne rešitve na področju skrbi za duševno zdravje zaposlenih. Tako govorniki kot udeleženci so poročali o tem, da bi želeli podati in prejeti še več informacij. Prav tako pa družno iskati rešitve za ustvarjanje ne le bolj zdravih delovnih okolij, ampak tudi okolij kjer se bodo zaposleni imeli priložnost nadgrajevati in razvijati.

 Ključni sta celovitost pristopa k duševnemu zdravju zaposlenih ter sodelovanje vseh deležnikov

Udeleženci na konferenci so bili deležni celovite obravnave problematike in sooblikovanja pogleda na duševno zdravje zaposlenih, saj so statistične podatke in strokovna mnenja spremljale tudi osebna izkušnja ter praktičen prikaz stanja na področju zdravstvene politike zaposlenih iz Velike Britanije. Celovitost in sodelovanje snovalcev politike, delodajalcev in zaposlenih pa poudarja tudi osebna zdravnica, specialistka medicine dela, prometa in športa. Ugotavlja, da je pri ohranjanju in krepitvi duševnega zdravja zaposlenih ključna podpora uprave in sindikata podjetja, usposobljenost vodstvenih kadrov ter prenos preventivne kulture na zaposlene, z ozaveščanjem in opolnomočanjem o pomenu skrbi za lastno duševno zdravje. 

Strokovnjaki ugotavljajo, da zavedanje o pomenu varovanja zdravja na delovnem mestu sicer narašča, tako v strokovnih in politično-odločevalskih krogih kot tudi med zaposlenimi in delodajalci. Vendar podatki in pregled praks iz analize stanja, ki je bila v okviru Projekta NAPREJ izvedena januarja 2018, kažejo, da se trg dela v Sloveniji še zmeraj ni uspel prilagoditi novim družbenim in demografskim izzivom. Zato so aktivnosti, ki jih v naše okolje prinaša projekt, še kako potrebne in dobrodošle. Eden izmed poglavitnih ciljev projekta je tako razviti Program PSDT, ki bo predstavljal celovito, sistematično in strokovno osnovano rešitev za delodajalce za lažje obvladovanje psihosocialnih dejavnikov tveganja med zaposlenimi ter boljše ohranjanje in krepitev duševnega zdravja zaposlenih. Končni izdelek bo priročnik, ki bo tudi javno dostopen. Program je bil v svoji začetni fazi bil predstavljen tudi na konferenci.

Uvodno strokovno konferenco je v sodelovanju s strokovnimi sodelavci na projektu, Izobraževalno raziskovalni inštitut Ljubljana in Štajersko gospodarsko zbornico, pripravila Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma, ki je nosilka Projekta NAPREJ. Izvajanje projekta se je začelo konec lanskega leta in bo trajalo do konca septembra 2021.

Več o konferenci si lahko ogledate na spletni strani www.naprej.eu.


 

PR

    Komentarji

    1. gost
      28.06.2018 ob 7:51 gost

      Najprej preveriti duševno zdravje vodilnih, meneđerjev itd. Kajti dogaja se to, da bi posameznikom na takih operacijah najprej bilo treba preveriti psihične sposobnosti, ne pa da delavci iščejo pomoč pri zdravnikih. Če vodilni iščejo pozornost pri določenih delavcih-kah, to hitro opazi jo drugi, pa naj si bo samo "rahel"nasmešek določeni osebi. Posledica vsega tega je pa "dajanje določenih " prednosti tej osebi, naj si bo to dovolitev dopustov, ko se tej osebi "dvigne", dodelitev delovnega mesta, na katerem ni prav nobene odgovornosti itd. Da o kričanju nad delavci z grožnjo s del. knjigicami, z ponedeljkovimi "mački" sploh ne govorim. Vse to se dogaja, dobri delavci trpijo, delavci nagnjeni k pizdarijam s pomočjo teh vodilnih "seratorjev" oživajo, posebej če je norma skupna. Tako je tudi prav, dobri delavci pa naj naprej molčijo, trpijo in se bojijo "vsevišišnjih" kmetavzarjev na vodilnih položajih.Kmetavzarjev, ki nimajo črke d od dostojanstva, niti o tem slišali niso, so jih pač ciganski posli pripeljali do položajev.

      21 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.06.2018 ob 9:23 77 gost

      Duševno zdravje mi je naredila politika in delodajalci,ko mi je vzela službo.Že 10 let iščem službo ampak zaman,ker se me delodajalci bojijo kot hudič križa,politiki so me pa prisilili da bom umiral na obroke.Za duševno zdravje mene in meni podobni je kriva politika in delodajalci 100%.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.06.2018 ob 13:54 gost

      Oba gosta sta vse povedala in nimam kaj zadodat!!!!! Vse sta povedala, kot v resnici je!!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.06.2018 ob 15:33 gost

      Vodilni se bo brigal za duševno zdravje delavca???????? A se vi hecate, pa polovica vidilnih je s svijim ravnanjem momentalno za zdravljenje, da ne bodo škodovali podrejenim. Vodilne bi trebalo zdravit in jim ne dopustiti opravljanja službe, ker se iz naroda norčujejo, kot je že opisal prvi pisec.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.06.2018 ob 17:59 gost

      Nedo se več dolgo,prihajajo drugi časi,drugi ljudje,kultura.So manj strpni na krivice,do njih pa bolj agresivni.Kolturno in versko zelo močni.Tako da so za njih evropski zakoni lari fari brezveze.Policija sodstvo za njih sploh ne obstaja.Tako,da bo še v prihodnosti pestro.Vem,da bodo hoteli delati v Sloveniji,ampak pri njih delovodje in razni ,ki so ali bi naj bili majstri ne bodo smeli privoščiti mobinga,izkoriščanja ali kaj podobnega. Kmalu bo vse drugače.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.06.2018 ob 1:10 Ghost gost

      Drugače bo takrat , ko bodo vrabčki vrnili proso , torej nikdar , pa saj razumete tri načela kapitalizma , ki se glasijo delaj , troši in crkni , pa tudi to , da so vse zadeve naravnane izključno v korist bogatih in njihovih interesov .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.