https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mlinarji in kmetje tudi letos brez dogovora o ceni pšenice

Murska Sobota, 06.07.2018 ob 6:00  

V teh dneh, ko je žetev pšenice že v polnem teku, so se predstavniki pridelovalcev in kupcev pšenice na pogajanjih v Murski Soboti poskušali dogovoriti o letošnjih odkupnih cenah pšenice, a dogovor zaenkrat ni bil dosežen.


Mlinarji namreč na eni strani ponujajo kmetom podobne cene kot lani, kmetje na drugi strani pa so, zaradi slabih vremenskih razmer letos, zahtevali več. Po končanih pogajanjih v Murski Soboti pa o obstoju ali neobstoju žitne verige z obeh strani prihajajo nasprotujoča si mnenja.

Letošnja žetev se je že pričela, kmetje v kolonah s požeto pšenico še ne vedo odkupne cene pšenice

Medtem ko so se v bližini Soboškega Mlinopeka že zbirale kolone traktorjev s požeto pšenico, pa kmetje, ki so pripeljali požeto pšenico, še vedno niso vedeli, kakšna bo letošnja odkupna cena. V tem času so namreč potekala pogajanja med pogajalskima skupinama, predstavniki kmetov in mlinarjev o odkupni ceni pšenice v Mlinopeku v tem letu.

Za pšenico razreda A ponujajo mlinarji kmetom letos od 165 do 175 evrov, za kakovost B 1 od 150 do 160 in za kakovost B 2 od 140 do 145 evrov za tono. Medtem, ko so ceno za krmno pšenico prepustili tržišču. Kmetje so na drugi strani za najboljšo pšenico zahtevali 180 evrov, za B 1 160, za B 2 150 in za krmno pšenico 140 evrov.

»Kmetje naj pregledajo, kdo ponuja boljšo ceno in se potem sami odločajo o prodaji pšenice«

Predsednik komisije za prodajo pšenice v pogajalski skupini kmetov Franc Küčan, kjer so združeni sindikat, zbornica in zadružna zveza, je prepričan, da je bila njihova ponudba zelo korektna in da niso mogli pristati na ponudbo nasprotne strani.

Kot je povedal v nadaljevanju, mlinarji zavajajo, saj bodo morali kmetje lansko izhodiščno ceno znižati za pet evrov. Prvi pogajalec pridelovalcev pšenice je še pozval kmete, ki prodajajo pšenico, naj pregledajo, kdo ponuja boljšo ceno, in naj se potem sami odločajo o prodaji.

»Kljub veliko vremenskim težavam letos, ni bilo mogoče ugoditi dokaj visokim željam kmetov«

Pogajalsko stran kupcev na drugi strani zastopa direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije, Tatjana Zagorc. Po njenih besedah ni bilo mogoče ugoditi »dokaj visokim željam prodajalcev«, čeprav na zbornici razumejo, da je bilo letos že do sedaj kar precej vremenskih težav in tudi posebno leto, glede rasti in kakovosti pšenice.

"Vendar smo glede na gibanje cen okoli nas in ponudbe prvih odkupovalcev v verigi nekako iz mlinarske strani predlagali cene, kot so veljale lani, na njihovi strani pa je to povzročilo kar nekaj nezadovoljstva, pričakovali so, da bodo mlinarji poplačali vremenske težave," je povedala za STA in še dodala, da bodo po njenem prepričanju mlinarji, podobno kot lansko leto, razumeli nastali položaj ter posebej obravnavali posamezne primere in določevali ceno.

»Žitna veriga« deluje ali ne?

Glede žitne verige Zagorčeva v nadaljevanju še pove, da po njenem prepričanju deluje, saj govorimo o 10 do 12 velikih akterjih na trgu, ki pšenico odkupijo in prodajo mlinarjem. Na drugi strani je prvi pogajalec kmetov Küčan prepričan, da žitne verige ni več, ker so predlagali okoli 30 manjših sprememb pri odkupu, vendar so mlinarji prav vse zavrnili, obenem tudi predloge na pogajanjih za ceno.

Turniški Agrocorn letos z občutno višjimi odkupnimi cenami

V minulih dneh je odkupne cene objavil tudi turniški Agrocorn, kjer je cena krmne pšenice za deset evrov višja od lanske in je 140 evrov. Cena pšenice z 11 do 12, 5 odstotka beljakovin je 145 evrov za tono, od 12, 6 do 13, 5 odstotka beljakovin 155 evrov, od 13,5 do 14, 3 odstotka beljakovin 165 evrov, nad 14,3 odstotka beljakovin pa 175 evrov za tono.

Tako so v primerjavi z lanskim letom te odkupne cene občutno višje, za pridelovalce pa je ugodnejše tudi razvrščanje v kakovostne razrede.

Po prvih ocenah letošnji pridelek manjši za 20 do 30 odstotkov, slabša tudi kakovost

V teh dneh, ko so v večini delov Pomurja že začeli žeti pšenico, o kakovosti in količini letošnjega pridelka pridelovalci še ne želijo napovedovati. Vendar pa bi naj bil, po prvih ocenah na letošnjem dnevu pšenice v Rakičanu, pridelek manjši za 20 do 30 odstotkov, v primerjavi z lansko, bi naj bila slabša tudi kakovost pšenice.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.07.2018 ob 22:02 Znebimo se polžev gost

      To geste DURUM pšenica ali bole ova za živino krmiti ?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.07.2018 ob 7:38 gost

      Kmetje, ki so pred 20-imi leti uničevali zadruge, ker so oni tako veliki, da jim noben nič ne more, naj se zdaj zamislijo. Jaz odkupovalce čisto razumem. Ne vem zakaj naj bi oni bili milostni.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.