https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Tudi Pomurje dobilo odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve

Murska Sobota, 17.05.2011 ob 11:20  

V prostorih Murske republike je včeraj potekala ustanovna seja pomurske sekcije Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve - VSO. Izvoljen je bil iniciativni odbor, katerega predsednik je postal Silvo Jakob.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (v nadaljevanju VSO) je bilo ustanovljeno 23. decembra lani, članica predsedstva VSO Alenka Žagar Slana pa je kot razlog za ustavitev združenja dejala, da je Slovenija zašla v tako globoko krizo vrednot, da je potrebno nekatere elemente našega osamosvajanja obnoviti, ponoviti.

"Želimo delovati povezovalno in želimo obuditi tisto dobro, kar je bilo v nas pred dvajsetimi leti in to postaviti kot možnost za delo naprej. Naša družba je zašla v krizo vrednot in posledično v krizo poštenja in brezperspektivnosti, vse to smo pred dvajsetimi leti imeli, dobro izkoristili ter bili uspešni. V dobrih treh letih smo praktično pristali tam, kjer smo nekoč bili," je še povedala Žagar Slana. VSO trenutno šteje že štiri regionalne odbore, skupno pa jih predvidevajo trinajst, kar je povezano s številom provinc Teritorialne obrambe v času osamosvajanja.

Alenka Žagar Slana

Kmetič: Odlikovanje Ertla je zgodovinska laž

Član predsedstva VSO Slavko Kmetič je dejal, da je eden od vzrokov za ustanovitev združenje tudi odlikovanje predsednika države Türka Ertlu za preprečitev mitinga resnice, ki naj bi bil 1. decembra 1989 v Ljubljani. "To je čista zgodovinska laž, kajti protagonist tega dogodka, da do tega ni prišlo, je moja malenkost," je povedal Kmetič.

V nadaljevanju je nekdanji član DEMOS-a govoril še o drugih lažeh, s kateremi se prikriva resnico, zato je namen združenja napisati belo knjigo o vseh vidikih osamosvajanja, ampak ne od začetka leta 1990, temveč že od zloma sistema naprej. "Kriza, v kateri je Slovenija, je zelo globoka in finančno nepredstavljiva. Ne zavedamo se, v kako hudih škripcih je naša država," pravi še Kmetič in dodaja, da želi VSO postati največja slovenska civilna organizacija, na katero bodo državljani ponosni in ki bo zastopala domoljubje, poštenje in pravico.

Slavko Kmetič

O bureku diplomska naloga, o slovenski osamosvojitvi še nič

"Slovenci danes moramo govoriti o domoljubju, o tem, da smo ponosni, da smo Slovenci in da imamo svojo državo. Dosti narodov ima domovino, ima besedo, nimajo pa svoje države," je povedal član predsedstva VSO Franc Breznik in dodal, da VSO ni desno sredinsko gibanje kot se jim očita, pač pa tudi gibanje tistih, ki so lahko tudi levičarji, vseh, ki so domoljubi.

Breznik je še dejal, da je gospodarsko stanje v Sloveniji danes podobno tistemu ob koncu osemdesetih let v nekdanji Jugoslaviji. V debati je bilo izpostavljeno še, da osamosvojitev Slovenije v akademskih sferah še ni dobila nobene omembe, ima pa jo burek, in da so načela vojne za Slovenijo, da smo zmagali brez zaveznikov, pri tem nismo izgubili niti koščka zemlje in se nismo maščevali nasprotniku.

Franc Breznik

V Pomurju za zdaj včlanjenih 27 članov

V nadaljevanju so navzoči izglasovali in potrdili civilno iniciativo za Pomurje v sestavi Silvo Jakob, Aleksander Bencik, Karel Šoš, Alojz Pörš in Roman Fartek, ki bodo v nadaljevanju uredili formalni del ustanovitve regisjkega odbora v Murski Soboti, za predsednika pa je bil imenovan Jakob. Kasneje sta se debati pridružila še Drago Šiftar in Alojz Glavač. Trenutno združenje šteje skupno 1400 članov, v Pomurju pa je včlanjenih 27 članov.

Slivo Jakob

Udeleženci zbora

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.