https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Brez soglasja polnoletnega dijaka staršem vpogled v ocene prepovedan

10.07.2018 ob 8:00  

Dijaki že uživajo svoje zaslužene počitnice, v naslednjem šolskem letu se jim obeta velika sprememba na področju obveščanja staršev o ocenah. S polnoletnostjo se bo dijak lahko odločil, ali srednja šola še naprej pošilja informacije o ocenah njegovim staršem ali ne. To vsebuje tudi informacije o izostankih, ki si bo jih polnoletni dijak lahko opravičeval sam. 

Prav tako bo šola lahko obveščala starše o vzgojnih ukrepih le v primeru, da polnoletni dijak to šoli tudi osebno dovoli. Običajna praksa je, da razrednik starše obvešča o ocenah dijaka, starši imajo vpogled v e-redovalnico. V prihajajočem šolskem letu bo imel polnoletni dijak pravico, da prepove šoli vsakršno obveščanje ali pošiljanje informacij staršem. 

Sprememba bo uvedena na podlagi evropske uredbe o varstvu podatkov in družinskega zakonika, sodelovanje med starši polnoletnega dijaka in šolo bodo tako od 1. septembra 2018 potekali po obratni poti kot do zdaj. Zaposlene na šolah skrbi predvsem to, da bo osemnajstletnik lahko sam opravičeval svojo odsotnost od pouka.

Polnoletnost dijaku ne zagotavlja samostojnega življenja saj so v času šolanja še vedno glavni otrokov steber-starši. Nova zakonodaja bo privedla do primerov, ko bodo starši prišli na govorilne ure in bo moral učitelj odgovoriti, da nimajo soglasja za vpogled v ocene ali izostanke, navaja rtvslo.si.

Mladim je treba predstaviti kakšna odgovornost oziroma posledice prinaša polnoletnost. Kazensko je za svoja dejanja odgovoren že 14 let stari otrok oziroma najstnik.

    Komentarji

    1. gost
      10.07.2018 ob 8:19 Branko gost

      Dokler bo ta otrok (18 + let) pod mojo streho in na mojih stroških, ta in marsikateri drugi zakon NE bo veljal.

      19 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.