https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Popolni lunin mrk boste lahko opazovali pred Gimnazijo Murska Sobota

25.07.2018 ob 9:00  

V petek, 27. julija, se nam obeta najdaljši lunin mrk saj bo trajal kar uro in 43 minut. Takrat bo tudi po 15. letih najsvetlejši planet Mars. Astronomi in fotografi ter drugi ljubitelji tega dogodka zagotovo ne bodo zamudili. Boste ta dogodek spremljali tudi vi?


Lunin mrk običajno traja največ uro, zato lunin mrk na dan 27. julija 2018 še posebej odstopa. Mars bo v isti noči potoval izjemno blizu Zemlje. Takrat, ko so Sonce, Zemlja in Luna poravnani nastane lunin mrk. Med mrkom polna luna prečka Zemljino senco, saj bi sicer morala postati nevidna. To se ne zgodi, ker Luno mimo Zemlje doseže nekaj žarkov. Zemljina atmosfera to svetlobo prestreže in Luna se obarva rdeče. 

V Sloveniji bomo popolni lunin mrk ujeli nekaj minut pred 23. uro. Luna bo od zemlje najbolj oddaljena in bo zemljino senco prečkala natanko po sredini. Posledično bo mrk trajal dlje. Lunin mrk bo poleg Evrope dobro viden tudi na Bližnjem vzhodu, vzhodni Afriki in osrednji Aziji.

Opazovanje luninega mrka bodo organizirali tudi v astronomskem društvu Kmica, ki deluje v Pomurju. Opazovanje bo, v primeru ugodnega vremena, potekalo v petek, 27.7.2018 od 21. ure naprej, na parkirišču pred Gimnazijo Murska Sobota, Šolsko naselje 12, Murska Sobota.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.