https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ali veste, kaj potrebujete za legalizacijo starejše hiše ali prizidka?

Murska Sobota, 25.07.2018 ob 16:00  

Že dober mesec dni je v uporabi nova zakonodaja o legalizaciji hiš in drugih objektov. Zakon je poenostavljeni predvsem za objekte, ki so bili zgrajeni pred letom 1998.


Okviren vodnik po glavnih vrstah legalizacije je pripravil portal Finance.si. Pri tem opozarjajo, da so cene zgolj okvirne in so odvisne tudi od občine, vrste gradnje in velikosti objekta.

Legalizacija objektov, zgrajenih pred 1. januarjem 1998

Pogoji:
- stavba zgrajena pred 1. januarjem 1998, od omenjenega dne nespremenjene oblike.
- objekt mora biti evidentiran v katastru stavb
- objekt ne sme imeti odločbe inšpekcije, ki označuje objekt kot nevaren.

Dokumentacijo mora investitor vložiti skupaj z zahtevo na pristojno upravno enoto ter predložiti dokazilo o lastništvu ali o kakšni drugi stvarni pravici. Posnetek obstoječega stanja, dokazilo o plačanem komunalnem prispevku in dokazilo o daljšem obstoju objekta (tudi aeroposnetek pred 1. januarjem 1998) so sestavni del dokumentacije, ki jo mora investitor vložiti na upravno enoto.

Cena za stare posnetke na geodetskem inštitutu znaša okoli 160 evrov, med 500 in 550 evri boste dali za vpis v evidenco stavb, izdelava projektne dokumentacije, vložitev vlog in pridobitev dokumentacije se giblje okoli 1000 evrov, nadomestilo za uzurpacijo prostora je običajno med 800 in 1.500 evri ter komunalni prispevek, ki znaša nekaj tisoč evrov. 

Legalizacija po rednem postopku

Vloga za legalizacijo se vloži na upravni enoti, kjer mora stranka predloži vso potrebno dokumentacijo. Slednjo mora izdelati pooblaščeni arhitekt ali inženir. Ob tem je treba predložiti dokazilo o lastništvu nepremičnine, dodati mnenja pristojnih mnenjedajalcev (občine, ustanove za varstvo kulturne dediščine in druge). Plačati mora komunalni prispevek, nadomestilo za degradacijo in uzurpacijo prostora ter upravno takso.

Druge oblike legalizacije

Načeloma gre za objekte, ki so večji ali manjši za največ 0,3 metra. Pri tem ne gre za spreminjanje objekta in njegove namembnosti. Pridobiti je treba uporabno dovoljenje in ni treba spreminjati gradbenega dovoljenja. Potrebna je izjava projektanta. Ni treba plačevati komunalnih prispevkov, nadomestil za uzurpacijo in degradacijo prostora.

Možno je pridobiti tudi odločbo za objekte, ki so bili zgrajeni pred 31. decembrom 1967. Pogoje je tudi, da so bili v uporabi na dan 1. januarja 2003 in od takrat niso bistveno spremenjeni in evidentirani. Za potrditev legalnosti lastnik pri pristojni upravni enoti vložil le zahtevo za izdajo odločbe.

Če se objekta ne da legalizirati, ima lastnik takšnega objekta možnost legalizacije v posebnem postopku. Objekt se lahko namreč legalizira tudi po zakonih, ki so veljali v času gradnje objekta.

    Komentarji

    1. gost
      25.07.2018 ob 20:26 gost

      Če bi to bilo tak, ne bo nihče legaliziral starih zgradb za take stroške, če jih pa nebo, pa se morajo porušiti. TOREJ 70% VIKENDOV PO GORICAH(DOBROVNIŠKE ITD) SE MORA TAKOJ PORUŠITI.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.09.2019 ob 11:06 mitjaP gost

      Zanimivo. No, če koga zanima, kako se je cena gradbenega dovoljenja (in ostalo) spremenilo z novo gradbeno zakonodajo, je tukaj en zanimiv prispevek: https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/arhitekt/gradbeno-dovoljenje-cena-po-novem-gradbenem-zakonu-gz/

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.