https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Porast železniškega blagovnega prevoza, kaj prevažamo največ?

13.07.2018 ob 6:00  

V Sloveniji je bilo lansko leto po železnicah prepeljanih okoli 21,3 milijona ton blagovnega prometa, kar znaša 14,4 odstotka več kot leto pred tem. Kot so danes sporočili iz Državnega statističnega urada, se je povečalo tudi število opravljenih tonskih kilometrov na 5,128 milijonov, kar prav tako pomeni 17,6 odstotno povečanje prometa.

14 odstotno povečanje blagovnega tovora po železnici

V mednarodnem prevozu, kar vključuje tranzit po našem ozemlju, je bila pretovorjena velika večina blaga ali kar 86 odstotkov. Izmed tega predstavlja največji delež t.i. drugo blago, kar vključuje nedoločljivo blago v zabojnikih in mešane vrste blaga, ki so znašali skupno 33,8 odstotka izraženo v tonah oz. 38,6 odstotka v tonskih kilometrih.

Glede na prevoženo količino ja bila druga najpogostejša vrsta blaga premog, plin, nafta in derivati, ki so znašali 18,8 odstotka oz. 17,1 odstotka, nato je sledil prevoz rud in kamnin, kar znaša 17,7 odstotka oz. 15,8 odstotka.

Prepeljanega 1,9 milijona ton tovora nevarnega blaga

Pod oznako nevarnega blaga je bilo prepeljanega okoli 1,9 milijona ton tovora, kar je osem odstotkov več kot leta 2016. Izmed tega so največji delež predstavljale vnetljive tekočine, in sicer 90 odstotkov vsega prepeljanega nevarnega blaga. V zvezi s tem velja omeniti podatek, da železniško omrežje v Sloveniji obsega 1209 kilometrov železniških prog, od tega je 330 kilometrov dvotirnih. 610 kilometrov prog je že elektrificiranih, lani pa je bilo na novo elektrificiranih 110 kilometrov železniških prog.

Slovenske železnice imajo v lastništvu sedem tovornih vagonov manj

Slovenske železnice so imele lansko leto na razpolago 307 vlečnih vozil, od tega 155 lokomotiv in 152 motornih vlakov ter 347 potniških vagonov in 2779 tovornih vagonov. Število tovornih vagonov v lastništvu Slovenskih železnic je sicer v zadnjem letu upadlo za sedem. Število tovornih vagonov v zasebni lasti pa se je medtem znižalo za odstotek na 274.

 Vir: SURS

Kmalu nas bo po Sloveniji zapeljalo 25 novih potniških vlakov

Sicer pa naj spomnimo, da bo švicarsko podjetje Stadler, Slovenskim železnicam dobavilo 25 novih vlakov. Od leta 2019 do 2031 bo tako vlada republike Slovenije za nakup vlakov namenila skupaj 165 milijonov evrov.

Več si lahko preberete tukaj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.07.2018 ob 11:39 pipi gost

      SUPER !!!!! Take rabimo!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.