https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Literarni natečaj Romanska selanska rotunda v besedi

14.07.2018 ob 16:00  

TIC Moravske Toplice razpisuje literarni natečaj, ki poteka od 20. 4. 2018 do vključno 20. 7. 2018.


Šolarji, dijaki, študenti, zaposleni in nezaposleni, upokojenci, domačini, turisti – literarni ustvarjalci in zlasti anonimni pisci, ki svojih del še niste predstavili javnosti ali pa ste jih že in bi jih radi znova. TIC Moravske Toplice vas vljudno vabi k sodelovanju na literarnem natečaju za najboljše literarno delo na temo Selanska rotunda v besedi. Obstajajo o selanski rotundi zgodbe, legende, pripovedke, pesmi, ki jih še ne poznamo? Lahko naš mali gorički biser s svojo zgodovino navdihne vaše srce, da jo upodobite v besedi?

NAVODILA

Pošiljanje prispevkov
Svoja besedila, podpisana s šifro, pošljite najkasneje do 20. 7. 2018 do 24:00 in jih naslovite na TIC Moravske Toplice, Kranjčeva 3, 9226 Moravske Toplice s pripisom »Za literarni natečaj«. V kuverti z besedilom naj bo še ena manjša zaprta kuverta, na kateri naj piše vaša šifra, v njej pa naj bodo vaši podatki (ime, priimek, naslov, e-naslov, telefonska številka).

Vsebinska navodila piscem
Ustvarite lahko katerikoli žanr literarnega kanona: pesem (rimano ali prosto, resno ali humorno), kratko zgodbo (realistično ali fantazijsko, sodobno ali zgodovinsko), pripovedko, legendo (lahko da ste jo že slišali od vaščanov, babic in dedkov ali koga drugega in jo želite ubesediti), mit, aforizem, resnično pripoved, pa tudi literarni esej ali dramski prizor. Besedilo naj vsebuje tematsko in/ali motivno navezavo na romansko rotundo v Selu, njeno zgodovino, nastanek, časovno ozadje, izgled, slikarije, pokrajino, lokalno zgodovino, morda vaše osebno srečanje z njo v sodobnosti itd. Pomembno je, da je vsaj drobec literarnega dela vezan nanjo.
Informacije o rotundi so na voljo v TIC Moravske Toplice (poslovalnica Selo), najbolje pa je seveda, da cerkvico spoznate osebno.

Dolžina in oblika besedila
Prozna in dramska besedila so lahko dolga največ avtorsko polo, se pravi 30.000 znakov s presledki oziroma približno 16 strani, pesnitve pa največ 400 verzov. Vsi prispevki naj bodo natipkani na računalnik in napisani s pisavo Times New Roman v velikosti 12.

Kategorije
Kategorij ni, sodelujejo lahko vsi ljubitelji besedne umetnosti ne glede na starost (osnovnošolci, dijaki, študenti, zaposleni, nezaposleni, upokojenci, mladi po srcu).

Zaključek natečaja in razglasitev
Ko bo žirija izbrala nagrajence, bomo izvedli zaključno kulturno prireditev z razglasitvijo in septembra bomo na prireditvi v rotundi v Selu razglasili zmagovalce in podelili nagrade. O podrobnostih pa boste vsi sodelujoči obveščeni preko elektronske pošte, navadne pošte ali telefona. Vsi prispevki bodo objavljeni na Facebook strani TIC Moravske Toplice in v .pdf zborniku na spletni strani TIC Moravske Toplice.

Nagrade
Prvi trije izbrani avtorji za svoja dela prejmejo denarne nagrade (prvouvrščeni 100,00 EUR, drugouvrščeni 70,00 EUR in tretjeuvrščeni 50,00 EUR) in darilne knjižne pakete ter objavo, vsi ostali objavo besedila v zborniku.

Žirija
Marko Bunderla – prekmurski pesnik in prevajalec. Študiral je nemščino in primerjalno književnost. Izdal je samostojno zbirko pesmi. Ukvarja se s prevajanjem strokovnih in leposlovnih besedil iz nemškega in angleškega jezika. Zanimajo ga različne teme in njihove upodobitve v besedi ter ostalih umetnostih. Denis Škofič – prekmurski pesnik, pisatelj in literarni kritik. Diplomiral je iz slovenskega jezika s književnostjo. Do sedaj je izdal dve pesniški zbirki, s prvo zbirko je bil nominiran za Jenkovo nagrado in kritiško sito, bil pa je tudi finalist pesniškega turnirja in en izmed izbranih pesnikov festivala Pranger. Kot pisec besedil je bil del avtorske ekipe pri monografiji Portreti sodobne slovenske literature 1991–2016. Lučka Zorko – prekmurska pesnica in pisateljica. Piše poezijo, prozo in otroško literaturo. Do sedaj je izdala 4 samostojne pesniške zbirke, roman, zbirko kratke proze in dve slikanici za otroke. Prejela je nekaj literarnih nagrad, svoja dela objavlja v literarnih revijah, nekaj objav je prevedenih tudi v tuje jezike. Vodila je tudi več literarnih delavnic in bralni krožek ter bila članica komisije za izbor najboljše pesmi Društva prijateljev mladine Beltinci.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.