https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Ne bo več možno biti župan in poslanec hkrati

Ljubljana, 18.05.2011 ob 6:40  

V sedmem poskusu, drugič v tem mandatu, je poslankam in poslancem uspelo uzakoniti nezdružljivost poslanske in županske funkcije. Za novelo zakona o poslancih je namreč glasovalo 48, proti pa 36 poslancev.

Za zakon je glasovala večina poslancev SD, Zares, LDS, SNS, DeSUS, nepovezani poslanci ter poslanca narodnih skupnosti, proti pa poslanci SDS in SLS ter tudi nekaj poslancev iz vrst koalicije in DeSUS. Novost bo veljala od prihodnjih parlamentarnih volitev dalje. Še naprej bodo za poslanca lahko kandidirali tudi župani, ki pa bi se morali v primeru izvolitve odločiti za eno od funkcij. Nezdružljivost bo veljala tudi za podžupansko funkcijo.

Pobud v smeri uvedbe prepovedi hkratnega opravljanja poslanske in županske funkcije je bilo v preteklosti že precej, a za takšno spremembo v parlamentu ni bilo nikdar zadostne podpore. Omeniti velja, da je obe funkciji hkrati trenutno opravlja kar petina poslancev, od Pomurcev pa je tak je le Anton Kampuš, medtem ko Franc Jurša jeseni ni bil ponovno izvoljen za župana in je zdaj samo poslanec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. maych
      18.05.2011 ob 8:47 maych

      Dugo so nucale...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. PREKMUREC
      18.05.2011 ob 11:10 PREKMUREC

      A eni bi na dvej stoucaj sideli? Končno eden čeden predlog koalicije pa plemenitoga.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.