https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na gradbišču ob Kamenšnici našli kos slovanskega tlakovca

Murska Sobota, 24.07.2018 ob 9:00  

Arheologi so, na gradbišču športnega parka pri Kamenšnici, nedavno naleteli na opečni tlakovec z vzorcem.


Fascinantno odkritje

Arheologi so omenjeni tlakovec našli v eni izmed starih slovanskih zemljank, Branko Kerman, muzejski svetovalec Pomurskega muzeja v Murski soboti pa je odkritje opisal tako: "Do zdaj na tem območju, ki je izjemno veliko in kjer je bilo odkritih več kot 100 slovanskih objektov do zdaj, takšnega odkritja še ni bilo."

Foto: Najdba - rtvslo.si

Kako je tlakovec končal v jami?

Odkritje tlakovca v jami je nekoliko nenavadno, Kerman je pojasnil: "To kaže na to, da so Slovani s svojimi preprostimi izdelki in okrasji na keramiki obvladali tudi gradbeno tehniko. Zanimivo je, da je v tej jami končal en kos. Vprašanje je, kako je prišel sem, ker je jama zelo preprosta in ne kaže nobenih arhitekturnih značilnosti." Ugiba tudi o njegovi namembnosti kot delu stanovanjskega objekta ali kaj podobnega, poročajo na portalu rtvslo.si.

 

Foto: Najdbišče in gradišče - rtvslo.si

Najlepši kos opečnega tlakovca v Sloveniji

"Ne vem, ali je kdo v Sloveniji ali kje drugje odkril tako lep kos opečnega tlakovca. Podobni kosi so sicer bili v Blatogradu na Madžarskem, kjer je bil dvor Pribina in Koclja. Ta naš primerek z lepo valovnico pa kaže tudi na to, da gre za izjemen umetniški izdelek in s tem dviguje Slovane na višjo raven, kot so jih nekateri obravnavali doslej," je še za rtvslo.si dodal Kerman.

Foto: rtvslo.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.07.2018 ob 9:26 77 gost

      Ma ne seritega pa to so stari ljudje vozili odpat na njive in podobno in sedaj ti žličkarji pa z čopiči čistijo stari črep in cigel.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.07.2018 ob 9:44 opekec gost

      Ti si bumbar 77.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.07.2018 ob 12:08 lajči gost

      To je resnica ! Sedaj odkopavajo odpad! Za take norosti denar bo .

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.07.2018 ob 13:22 gost

      To glih tak kak za stare kosti nekdaj so se kosti od klanja svinj metale v gnojišce stem gnojon so gnojili njive te pa pridejo kot je že omenjeno žličkarji pa najdejo na njivi nevem kak staro grobišce

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.07.2018 ob 14:09 bakovci gost

      To so črepinje,ko so po vojni čistili vasi od ruševin in vse to vozili pač nekam in zdaj je to po njihovem zelo staro ko bodo ocenili tam nekje iz bakrene dobe .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.