https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomurci Poljakom prikazali, kako ohranjamo kulturno dediščino v naši regiji

23.07.2018 ob 15:20  

Med 20. in 21. julijem je v okviru projekta YouInHerit v Pomurju potekalo čezmejno srečanje partnerjev iz Mazovie in Pomurja.


Prvi dan obiska projekta YouInHerit, ki ga sofinancira Interreg Central Europe, je bil namenjen srečanju projektnih partnerjev in deležnikov. Na srečanju, ki je potekalo v prostorih Občine Beltinci, so projektni partnerji izmenjali izkušnje, ki so jih pridobili tekom izvajanja svojih pilotnih aktivnosti, spregovorili o uspehih, ki so jih dosegli in o težavah oziroma izzivih, s katerimi so se soočali tekom implementacije pilotnih aktivnosti v svoji regiji. Tekom srečanja je potekala predstavitev bogate kulturne dediščine, ki na območju občine Beltinci živi še danes.

Sestanku so sledili obiski primerov dobrih praks.  Gostje so imeli možnost videti, kako je kulturna dediščina vpeta v življenje ljudi iz Pomurja. Obiskali so Muzej zdravstva in Muzej folklore v gradu v Beltincih, Lončarsko vas v Filovcih, kjer so spoznali način izdelave tradicionalnih lončarskih izdelkov.  Sledil je obisk cerkve v Bogojini, kjer so si ogledali, kako so lončarski izdelki uporabljeni za dekoracijo sakralnega objekta, nato pa so obiskali otok ljubezni v Ižakovcih, kjer še deluje plavajoči mlin na Muri.

Ogled dobrih praks se je zaključil v Beltincih z obiskom eko-kmetije socialnega podjetja Zrirap, kot primera mladih, ki tradicionalno kmetijstvo prepletajo s sodobnimi pristopi. Prvi dan čezmejnega obiska so zaključili na 48. Mednarodnem folklornem festivalu v Beltincih.

Srečanje se je nadaljevalo v soboto, ko so projektni partnerji, in sicer Razvojna agencija Sinergija, Občina Beltinci in Self-Government of the Masowieckie Voivodeship, spregovorili o kulturni dediščini v občini Beltincih in v Pomurju, o vključenosti mladih tako v ohranjanje kulturne dediščine kot tudi o njihovi vključenosti v projektne aktivnosti, o že izvedenih pilotnih aktivnostih ter o možnostih za diseminacijo projektnih rezultatov tako v Pomurju kot tudi v Mazoviji. Srečanje se je nadaljevalo na Sejmu rokodelcev in obrti, ki se je odvijalo v sklopu festivala. Partnerji so obiskali info točko projekta YouInHerit , nato pa spregovorili o brošuri, izdani v okviru projekta, in v kateri je predstavljena Mlinarsko-lončarska pot po Pomurju. Dvodnevno srečanje so zaključili na etno večeru, ki se je odvijal v okviru festivala v Beltincih.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.