https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Kam na izlet ali potepanje po Goričkem?

10.9.2019  

Prihaja jesenski čas, ki je ravno pravi za krajše izlete, potepanja ali oddih v naravi. Pomurje s slikovito pokrajino in bogato kulturno dediščino ponuja kar nekaj zanimivih lokacij ali morda še neodkritih kotičkov za izlet. Tokrat smo zbrali nekaj predlogov z gričevnate goričke pokrajine, od zahodnega dela pri Gradu na Goričkem, osrednjega in vzhodnega dela vse do Bukovniškega jezera.


Bukovniško jezero in kolesarske poti v okolici

Če vas pot zanese v jugovzhodni del Goričkega se lahko zapeljete do Bukovniškega jezera, ki je akumulacijsko jezero južno od naselja Bukovnica ali severno od Dobrovnika. Okoli jezera rastejo bukovi gozdovi, na manjši vzpetini ob jezeru v gozdu se nahaja kapela Sv. Vida, okoli jezera pa poteka gozdna učna pot. Ob Bukovniškem jezeru se prav tako nahaja Pustolovski park, ki ga med drugim sestavlja pet različnih plezalnih poti, kakor tudi sprehajalne poti v okolici jezera.

V bližnjem kraju Dobrovnik lahko obiščete tudi tropski vrt z zanimivimi tropskimi in subtropskimi rastlinami iz celega sveta. Če se boste do Bukovniškega jezera zapeljali mimo Moravskih Toplic, lahko izkoristite urejene kolesarske poti v okolici, se ustavite na vinotočih z domačo kulinarično ponudbo ali uživate v razgledu po prekmurski pokrajini.

Grad na Goričkem in Sotinski breg (418 m) najvišji vrh Pomurja

Na severozahodnem delu Goričkega se nahaja grad Grad, nekoč imenovan tudi Gornjelendavski grad. Grajsko poslopje je najobsežnejše na Slovenskem, njegova posebnost je 365 sob, kot pravijo, da je graščak za vsak dan v letu lahko imel drugo sobo. V sklopu gradu se nahaja Viteška in poročna dvorana.

V pritličju so urejeni prostori z delavnicami rokodelskih obrti in dejavnosti kot so, kolarstvo, kovaštvo, lončarstvo, tkalstvo, zeliščarstvo, žganjekuha, ki pripovedujejo o tradicionalni rabi naravnih virov in njihovi obdelavi z ročnimi spretnostmi mojstrov. V črni kuhinji in pokuševalnici pa postrežejo z domačimi jedmi goričkih turističnih kmetij.

Od leta 2003 sta v obnovljenih prostorih dobila sedež Javni zavod Krajinski park Goričko in informacijsko središče za obiskovalce gradu ter parka Goričko-Raab-Őrség. Obiščite lahko tudi bližnji Doživljajski park Vulkanija, kjer vas čaka nepozabno potovanje v globino goričkega vulkana, skozi zgodovino Zemlje in po geoloških značilnostih in tako doživite izbruh vulkana.

Na bližnjem Sotinskem bregu (418 m) najvišjem vrhu Pomurja, stoji razgledni stolp, ki je visok 14 m, do njega vodi turistično geološka učna pot s 365 stopnicami. S stolpa je lep razgled na vse štiri strani neba. Domačini griču pravijo tudi Kugla ali »Prekmurski Triglav«.

Spominsko obeležje v Ženavljah in Lenarčičev mlin v Neradnovcih

V vzhodnem delu Goričkega v vasici Ženavlje lahko obiščete mesto pristanka stratosferskega balona belgijskih letalcev iz leta 1934, kjer je od leta 1997 v spomin na ta nenavaden dogodek postavljeno  spominsko obeležje trajne umetniške vrednosti. Bronasti kip v obliki krogle, ki je delo akademskega kiparja, Mirka Bratuše, tako simbolizira balon in vabi popotnike na ogled in počitek.

Dogodek je med prebivalstvom ostal živ desetletja in se je s pripovedovanjem prenašal na mlajše rodove. O tem je pisal tudi naš pisatelj Milan Vincetič v knjigi Nebo nad Ženavljami. Knjiga je bila tudi osnova po kateri je nastal scenarij za istoimenski dokumentarni film. Tako si je 18. avgust, ta pomembni dan v zgodovini Goričkega, izbrala občina Gornji Petrovci za svoj občinski praznik. 

Neradnovci so majhna vas v krajevni skupnosti Šulinci, v občini Gornji Petrovci na SV delu Goričkega. Vas leži ob potoku Mala Krka, v bližini teče državna meja z Madžarsko. V vasi je zelo znam Lenarčičev mlin ob katerem je urejeno majhno jezero, otroška igrišča, prostor za piknike in razne prireditve. Lenarčičev mlin je zelo obiskan in je priljubljena točka številnih kolesarjev.

V sosednji vasi Lucova stoji prav tako znani žagarski obrat, ki ga je 1931. leta zgradil Jožef Balek, 1936 leta pa je dodatno zgradil še mlin in en krožni žagalni stroj na parni pogon. Leta 1961 se je priključil na elektromotorni pogon. Obrat je leta 1971 pogorel ter bil takoj obnovljen v neposredni bližini prejšnjega. Tudi manj znani objekti kulturne, zgodovinske in tehnične dediščine tako lahko predstavljajo zanimive izletniške točke ter postojanke med kolesarjenjem ali pohodništvom po slikoviti gorički pokrajini.

 Foto: Občina Gornji Petrovci

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.09.2019 ob 14:51 DF gost

      Na goričkem ni nič za gledati. Tam se lahko samo poceni slabega vina napiješ. Ni čudno da gredo vsi goričanci v avstrijo ali ms. Je pa dobro da ima mir. Da lahko zbistrim svoje misli v loksuzni vikendici v križevcih.

      19 37 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.09.2019 ob 19:35 Busybee gost

        Df ka Križevci so v lendavskih goricah? Ker še par dni nazaj si piso ka maš vikendico v lendavskih goricah! Ali si že tak senilen ka pozabljaš ka kjer napišeš ali pa maš celo dve luksuzni vikendici?? Ja ja tota pa bo. Pasja utica vkradnjena je še nej vikendica, idiot!

        15 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.09.2019 ob 20:27 Busybee gost

        Moja firma že dve leti ni lederfabrika...imam svojo relativno uspešno firmo v Avstriji tak ka Df nesnaga spizdi

        8 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.09.2019 ob 8:32 gost

        Kaj delaš v svoji uspešni firmi? Vizitke z napisom DF mi te imamo radi in brez tebe nam živeti ni?

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.09.2019 ob 17:18 ..... gost

      Jesmo kmetje, vse imamo, pa povidenem - vse za pizdo materino. To so natolcevanja o Metki in sedmih palčkih, ki so jo pripeljali v prekmurski gozd, kjer se je siroata izgubila. Isto kot celotna turistična destinacija v tej šumi, ki je edina primerna za #nategovanje združenih moških in ženskih mišic". Amen.

      18 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.09.2019 ob 17:24 ŽAJFA gost

      in nato iz tega zgodovinskega čara čarovnic na metlhat to "noč čarovnic" premestijo na panonsko njivsko sranje v Rakičan, kjer 5 dni vozijo čarovnice na traktorskih prikolicah po kot pravimo "dolinskem", v sranju grada Rakičan PA GLASBENA SRANJA IMAJO SVOJE NASTOPE. jEBEMTI, BUDALE IZ "NOČI ČAROVNIC JIH PA HODIJO GLEDAT in se strahotnonavdušujejo nad glasbeniki, ki še LAHKO EDINO KASIRAJO V ZABAČENEM PREKMURJU. Pika, amen.

      19 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.09.2019 ob 17:43 drakula, gost

      Super razgled, ko preletavam ponoči in iščem "krvnike". V drugem primeru - ko so mi ukradli graščino in jo uprizorili med "prašnim sranjem njiv in bolnico, v kateri mi ne dajo osnovne sestavine - krvi, pa da najdem tega drekaša, ki je prodal mojoe življenje iz mojega gradu, da mu jebem vse najmilije, ki imajo v telesu nekaj (blut-krvi). Samo da ne smrdi po rakičansih farmah in drekih iz avionskega središča, poleg sranja prašičev. Že ko ponoči "letam", me to gnojsko sranje "zapira", ne morem dobiti brzine, da bi kjerkoli pristal in videl "ženske čarolije - ki me v sanjah in belih prozornih haljah pričakujejo. Zakaj ste mo sranja iz politike življenja in govedi po svojih ciljih ukradki "mogočno zgradbo v šumi", kjer sem imel nočni mir in življenje. Sedaj me pa preletavajo avionska sranja, mi jemljejo voljo do "nočnih obiskov" mojih suženje, ki nikakor ne morejo brez gradu in okolice, kjer smo ponočevali. In namesto mene, kot predstavnika nočnega življenja- se nad in ob rakičani zgrinjajo motorni stroji, ki namesto krvi sesajo drag bencin. Prokleto sranje pokvarjeno. Pil sem kri "mojoh suženj", mororistična sranja izpuščajo kri vaših tegob. Boste, upam da pristali v mojem carstvu, kjer ne bo smrdelo, ne bo bencina, ne nafte. Bo samo mir in življenje v raju, kje si lahko drug drugemo izpijamo kri do onemoglosti. Pa še kako glupost napravimo. Lep pozdrav na nižinsko sranje, na otok sredi največjih strupov, med njivami, kjer še lisica "crkne" od smradu.

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.09.2019 ob 17:50 profesor gost

      Če mij mislimo, da je to vrhunec ponudbe, potem sem jaz predsednik druge Amerike, stare kavbojske - Wajat Earp.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.09.2019 ob 18:11 gost

        Mi tega ne mislimo, to misli nekaj zelencev, ki sami ne vedo zakaj plačo dobivajo. CELO PREKMURJE BO ŽIVELO OD TURIZMA. Kak nor moraš biti, da lahko verjameš v take nore pravljice??

        16 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.09.2019 ob 18:30 Lendavski nadvojvoda gost

      Profesor,zet je nouri,tij si pa šče malu bole,niti pejnez nemaš.

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.09.2019 ob 19:06 gost

      na goričkom so samo lejpe dikline,gobe pa gozdni sadeži..ostalo pa nič ka za viditi,pa dobro ka so preselili noč čarovnic v rakičan,tam pri gradu v tiston blati se je samo pokazalo,kak je goričko zaostalo ..

      15 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.09.2019 ob 23:17 Goricko gost

      Glavno ka je v tvoje pm za poglednote

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.09.2019 ob 9:45 Aha,aha gost

      Na Goričkem , za devetimi hribi , za devetimi gozdovi , za devetimi potoki , za devetimi jasami , za devetimi krajinskimi parki , za devetimi hrasti in bukvami je živel majhen palček , ki se je vedno spraševal : " Pa kje v p.m. jaz živim."

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.