https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

To so najbolje ocenjena vina v okviru sejma AGRA

Gornja Radgona, 27.07.2018 ob 14:00  

V četrtek, 26. julija, je potekala novinarska konferenca že 44. ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona. Predsednik prof. dr. Mojmir Wondra, izvršna direktorica Pomurskega sejma, Mateja Jaklič in projektni vodja in Andrej Slogovič so podrobneje predstavili rezultate in priznanja tega najprestižnejšega ocenjevanja vin pri nas. 

Od 16. do 18. julija 2018 je na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni potekalo 44. strokovno ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona. Slednje se ponaša z najdaljšo tradicijo med ocenjevanji kakovosti, ki vsako leto poteka pod okriljem sejma AGRA. Preverja se kakovost tako slovenskih vin kot tujih vin. Osmič zapovrstjo ga je spremljalo tudi ocenjevanje BIO vin. Na obeh ocenjevanjih se je pomerilo 573 vin oziroma 193 vinarjev iz 6-ih držav, 7 je bilo vzorcev BIO vin. 

Vino Slovenija Gornja Radgona prinaša letos dve pomembni novosti. Prvo je priznanje Prvak države, drugo Prvak ocenjevanja Vino Slovenija 2018. Prvak ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona 2018 je Ranina SJI 1993, Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., Slovenija. PRVAK HRVAŠKE NA OCENJEVANJU VIN VINO SLOVENIJA GORNJA RADGONA 2018 je Traminac, izborna berba prošušenih bobica 2015, 93,67 točk, OPG Đurinski, Kupljenovo Hrvaška. PRVAK AVSTRIJE NA OCENJEVANJU VIN VINO SLOVENIJA GORNJA RADGONA 2018 je Muskateller Trockenbeerenauslese Ried Mosergut, 92,67 točk, Weingut Felberjörgl, Kitzeck im Sausal Avstrija.

ŠAMPIONI 2018

Šampion za suho nearomatično belo vino

Jeruzalem Ormož Chardonnay 2017, Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož 

Šampion za aromatično suho vino

Rumeni muškat 2017, Vinogradništvo Pešl, Jakobski Dol 

Šampion za polsladko aromatično belo vino

Traminec 2011, Vinar Kupljen d.o.o., Okoslavci 

Šampion za sladko belo vino

Laški rizling JI 2011, Vinogradništvo-kletarstvo Gregor Štemberger, Šentjernej 

Šampion za vino teran PTP

Izbrani teran PTP 2012, CV - Colja Vino, Matej Colja, Coljava

Izbrani teran PTP 2017, Petelin - Durcik, Durcik Franko, Pliskovica

Šampion za vino cviček PTP

Cviček I 2017, Vina Martinčič, Martinčič d.o.o., Šentjernej

Cviček II 2017, Vina Martinčič, Martinčič d.o.o., Šentjernej

Šampion za suho rdeče vino mlajše od treh let

Domaine Lepovo Grand Cuvée 2015, Tikveš Winery, Skopje, Makedonija

Šampion za peneče vino

Diona brut nature, Hiša vina Doppler, Kozjak nad Pesnico

Rastoči trend dokazuje na vrhunsko kakovost sodelujočih in ocenjenih vin. Še posebej so kot dober letnik izpostavili bela vina, pri katerih so komisijo navduševale sortne cvetice in harmonija. Sladkor ni izstopal. Vse čestitke torej štajerskim vinogradnikom, ki so poslali na ocenjevanje dobro polovico odličnih belih vin. Polsuha vina po mnenju komisije niso prišla toliko do izraza. Ponovno se je izkazalo, da je bolje, če vinarji pustijo večino sladkorja prevreti, s čemer dosežejo krepkejše vinsko telo in s tem višjo kakovost. Komisijo je očarala tudi široka paleta penin, ki je segala od rosejev in so do suhih in aromatičnih vzorcev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.07.2018 ob 11:18 77 gost

      Eh jebete vij vceplenu vijn ,šmarnic pa kliton to je pijača kak beton.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.07.2018 ob 12:31 gost

      To niso vina, to je ometnopridelan špirit, žveplo, pitaj vraga, kaj še ne dodajajo npr, vodo, sladkor itd. Kdaj te je po pitju šmarnice in klintona bolela glava, po tem kemojsko pridelanem sranju ti smrdi iz ust, želodca kot če bi spil pol bioplinarne v Bučečovcih.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.07.2018 ob 12:36 polmokro vino s primesjo suhos gost

      Naj mi en vinogradniški kemijski umetnik pove, obrazloži: Koliko suhega vina gre v 2 deciliterski kozarec.Če je suho, ne more teči, ker tekočina ne obstaja. (fizika) Kake izraze za vražju mater še iznajde vinogradništvo? Če je suho, ne more biti mokro, vinogradniki znanstveniki nad Einstajnun.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.07.2018 ob 13:58 gost

        če ti google ne dela problemov poglej kaj pomeni izraz suho,razen če si mislil bit sarkastičen v kar močno dvomim.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.