https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ali veste, kako ravnati ob prometni nesreči in kako poskrbimo za varnost?

30.08.2018 ob 6:00  

Udeleženci v cestnem prometu morajo s svojim ravnanjem storiti vse, da so možnosti za nastanek prometne nesreče čim manjše ali da do tega ne pride. Če do nesreče vendarle pride, moramo vedeti, kaj in kako ustrezno ukrepati, za čim hitrejšo pomoč in tem blažje posledice.


Vsak, ki naleti na prometno nesrečo, je dolžan pomagati udeležencem nesreče v okviru svojega znanja in sposobnosti. Obenem je potrebno zavarovati kraj nesreče, če udeleženci tega ne zmorejo sami. Če se je kdo od udeležencev v nesreči poškodoval, je treba preveriti zdravstveno stanje poškodovancev in tudi obvestiti policijo.

Če je kdo umrl ali se poškodoval, pa moramo takoj obvestiti najbližjo policijsko postajo in poklicati številko 113 ter počakati na kraju do konca ogleda kraja nesreče. Izjemoma lahko zapustimo kraj nesreče zaradi pomoči poškodovanim in obveščanja policije, vendar se moramo nato takoj vrniti na kraj.

Kako ravnati, če smo sami udeleženi v prometni nesreči?

V primeru, da smo sami udeleženi v prometni nesreči moramo svoje vozilo ustaviti in v skladu z zmožnostmi tudi omogočiti normalno prevoznost ceste, seveda sebe, ostale udeležence in kraj nesreče ustrezno zavarujemo.

Ob zavarovanju kraja je treba upoštevati predvsem okoliščine in situacijo na kraju, kjer se je nesreča zgodila. Na avtocestah in hitrih cestah vozilo odstranimo na odstavni pas, iz vozila pa ne izstopamo na hitro in brezglavo, ampak se prepričamo, kakšna je gostota prometa in ali je varno izstopiti iz vozila.

Ob izstopu tudi ne hodimo po nepotrebnem okoli vozila in ne ocenjujemo nastale škode, temveč poskrbimo predvsem za lastno varnost in varnost ostalih udeležencev v nesreči. Ob nesreči v predoru lastno vozilo zapustimo v smeri najbližjega izhoda, na vozilu ne ugašamo luči, če še delujejo. Kraj prometne nesreče v takšnih primerih označimo že pred predorom.

Kaj storiti, če je nastala le materialna škoda

Če je v nesreči nastala zgolj manjša materialna škoda, moramo vozilo takoj odstraniti s ceste in izmenjati osebne podatke ter izpolniti in podpisati evropsko poročilo o prometni nesreči. Policija pri tem svetuje, da poročilo izpolnimo ob vsaki prometni nesreči, saj bomo na podlagi tega laže uveljavili povrnitev škode.

Če je v nesreči nastala samo gmotna škoda, drugi udeleženec pa ni navzoč, za primer na parkirnem prostoru, moramo o tem takoj obvestiti policijo ter jim sporočiti svoje osebne podatke in podatke o poškodovanem vozilu. Če je možno, kraj nezgode poslikamo iz več položajev, tako bo kasneje laže oceniti nezgodo.

Ob okvarah vozil na različnih vrstah cest ravnamo enako kot pri prometnih nesrečah, predvsem z vidika lastne varnosti, varnosti potnikov in varnosti ostalih udeležencev v cestnem prometu. Vozilo poskušamo čim prej odstraniti z vozišča, kraj primerno označiti s potrebno opremo ter poklicati ustrezno pomoč.

Če je udeleženec voznik vozila s tujo registrsko oznako

Če se zgodi prometna nesreča, ki jo povzroči voznik vozila s tujo registrsko oznako, je posebej pomembno, da oškodovanec pravilno zapiše vse bistvene podatke o tujem vozniku in motornem vozilu. Priporočljivo je, da izpolnimo evropsko poročilo o prometni nesreči, tudi če je bila na kraju nesreče policija.

Oškodovanec mora tudi odvzeti kopijo zelene karte, predvsem, če gre za vozilo, registrirano v državi, ki ni članica EU, Evropskega gospodarskega prostora ali Švica.

Kot oškodovanec vložite odškodninski zahtevek

Oškodovanec vloži odškodninski zahtevek pri Slovenskem zavarovalnem združenju (SZZ) oz. katerikoli slovenski zavarovalnici. Če smo v nesreči z neznanim vozilom utrpeli telesne poškodbe, se obrnemo na policijo, glede uveljavljanja morebitne odškodnine pa na SZZ.

Če povzamemo na kratko, v primeru prometne nesreče moramo pomagati udeležencem in zavarovati sebe, ostale udeležence ter kraj nesreče in poklicati policijo. V primeru nastanka materialne škode policija svetuje, da ob vsaki nesreči izpolnimo tudi evropsko poročilo o prometni nesreči, saj bomo s tem lažje uveljavili povrnitev škode.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.