https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Koliko stane kampiranje v Grčiji?

27.7.2018  

Dva mlada popotnika sta se, v iskanju sprostitve in ohladitve, v poletnih mesecih, odpravila na enotedenski dopust na grški otok imenovan Paros. Za nas sta spisala krajši potopis, ki vam ga predstavljamo v tem članku.


Ker rada potujeva, sva letos za najino dopustniško destinacijo izbrala otok Paros, ki se nahaja v grškem arhipelagu imenovanem Kikladi oz. kikladski otoki. Je zelo majhen otok, ki meri 21km v dolžino in 16km v širino, vendar pa ga obkrožajo čudovite peščene plaže s kristalno čisto, turkizno vodo.

Pot

Za najino pot sva izbrala letalske karte Budimpešta - Atene, saj sva si želela ogledati še znane ostanke stare grške civilizacije, ki se nahajajo na celinskem delu države. Naslednji dan sva se s trajektom odpravila na štiriurno plovbo proti otoku Paros. Sama pot je trajala precej dolgo, saj je treba upoštevati še približno 3 ure vožnje do Budimpešte, približno 2 uri čakanja na letališču, dolžino samega leta in na koncu še avtobusni prevoz do hotela v Atenah. 

Foto: Zeusov tempelj

Atene in ostanki stare grške civilizacije

Za ogled znamenitosti v Atenah sva si vzela 1 dan in se že zgodaj zjutraj odpravila na pot. Z metrojem sva se odpeljala v center mesta in se mimo grškega parlamenta sprehodila skozi nacionalne vrtove mesta. V bistvu gre za ogromni park, v katerem najdemo mnoge živali in rastline, tudi nekaj manjših ribnikov in fontan. Park predstavlja tudi odlično okolje za skrivanje pred žgočim poletnim soncem.

Zatem sva se odpravila na ogled bližnjih ruševin zeusovega templja, ki je bil zgrajen v 6. stoletju pred našim štetjem. Na vhodu sva kupila vstopnico, katera nama je dovolila vstop v 7 glavnih znamenitosti, ruševin in muzejev na področju Aten. Takoj, ko sva vstopila v zagrajen prostor, na katerem se nahajajo ostanki templja, sva bila osupla. Fotografije ne pridejo niti blizu osebni izkušnji s takšnimi masivnimi strukturami. Človek se ob vznožju takšne gromozanske stavbe počuti pomanjšan in zasenčen. Na posesti so postavljeni informacijski panoji, kjer je predstavljen opis ruševin v več jezikih. Ko sva si ostanke templja ogledala z vseh strani, sva še malo posedela pod bližnjimi drevesi in se počasi odpravila naprej.

Pred glavno znamenitostjo sva si ogledala še nekaj manjših in manj znanih ruševin ter drugih ostankov grške civilizacije, akropolo s Partenonom pa sva si pustila za konec. Proti večeru sva se začela vzpenjati na hrib, kjer stoji, verjetno največja znamenitost grške prestolnice. Partenon je tempelj posvečen grški boginji Ateni, zgrajen je bil v impresivnih 9 letih, v 4. stoletju pred našim štetjem. Ko sva vstopila v kompleks, sva večinoma bila zelo tiha, saj takšno doživetje zelo težko opišeš z besedami. Preprosto sva si ogledovala vse ohranjene detajle megalomanskih struktur na vrhu hriba. Celotni kompleks je ograjen s kamnitim zidom, s katerega se vidi 360 stopinjski pogled na Atene, mesto, katerega metropolitansko območje šteje slabih 3,8 milijonov prebivalcev. Spet, pogled je potrebno doživeti, saj fotografije ne pokažejo vsega.

 

Foto: Pogled na Partenon iz sosednega hriba

Foto: Partenon

Foto: Amfiteater v bližini Partenona in pogled na Atene v ozadju

 

Paros

Naslednje jutro sva se zgodaj odpravila v pristanišče s katerega je odrinil najin trajekt. Na pot sva si vzela nekaj sendvičev, saj je hrana na ladjah običajno močno precenjena in včasih tudi slabše kvalitete. Po 4 urah vožnje smo prispeli v pristanišče otoka Paros, kjer naju je počakal šofer, ki naju je odpeljal do bližnjega kampa. Za kampiranje sva se odločila, ker sva želela biti blizu plaže, kampiranje pa je bilo, v primerjavi z apartmaji v prvi vrsti pred morjem, najbolj ekonomična izbira. Peščene plaže in topla, turkizna voda, sta bila najina sprostitev za en kratki teden. Zaradi njegove majhnosti, sva otok želela spoznati bolj podrobno, zato sva najela skuter in se 2 dni vozila naokrog. Kaj hitro sva opazila, da na večini otoka zelo piha, zato sva še toliko bolj cenila zavetje v katerem se ja nahajal kamp, v katerem sva bivala. Poiskala sva nekaj samotnih plaž, kjer sva plavala in preživela večji del dneva, zvečer pa sva se vrnila v domačo bazo. Na poti sva videla ogromno cerkva, nasadov oljk in tipičnih belih grških hišic z ravno streho. Ob večerih sva se sprehajala po ozkih mestnih ulicah in testirala grško kulinariko. Ta seveda ne razočara.

Turistična sezona

Ker sva se na potovanje odpravila julija, sva naletela na praktično najvišjo turistično sezono. To je pomenilo veliko obiskovalcev v templjih, muzejih in tako dalje, posledično tudi višje cene prenočišč in kulinarične ponudbe. Kljub temu nama ni bilo hudega, saj je Grčija ogromna in se turisti v njej nekoliko porazgubijo. Na otoku sva opazila, da je večina turistov prišla iz Francije, kar je predstavilo prav zanimivo vzdušje, ko je bil na sporedu veliki finale svetovnega nogometnega prvenstva. Vse restavracije in bari s televizijskimi zasloni, so bili nabito polni, večerno rajanje turistov pa toliko bolj vzhičeno. 

Koliko sva zapravila?

Za vsako potovanje rada narediva stroškovnik, da vidiva, koliko posamezna destinacija stane. Za potovanje sta uporabila letalski prevoz, po mestu vlak ali avtobus, do otoka trajekt, po otoku pa sva se vozila s skuterjem. Večino časa sva bivala v kempu, le 2 noči sva ostala v atenskem hotelu. Jedla sva večinoma v restavracijah, saj si v kempu nisva kuhala, ker nisva s sabo imela nobenih pripomočkov, pribora, krožnikov, niti začimb. Hrana naju je zato stala veliko več, kot bi naju sicer. Pomembno dejstvo pri računanju cen je tudi povpraševanje in ker sva bila na počitnicah v času visoke turistične sezone, so bile cene vsega precej dvignjene.

Skupaj sva za celotno potovanje, z vštetimi letalskimi in trajektnimi vozovnicami, porabila 1200€, oz 600€ na osebo. Od tega naju je prevoz stal 350, nočitve pa 240€. Ostalo je šlo za hrano, nekaj malega pa za spominke.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.07.2018 ob 11:16 77 gost

      Mene nič, ka san v strehovcih na dopustu,pri lagvaj eh jebiga.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.07.2018 ob 12:27 püjtrca gost

      Tako je Strehovci, lagev in zvečer pri Vidi pranje glave. Polna cena aranžmaja 1,50 EUR, 3 litre mineralne za špricar. Prevoz gor je zašenki, prevoza dol ni treba, ker se imaš šanso kotaliti.Zvečer ti pojejo ptički, verjetnost pa je, da jih po srečanju z "lagvun" bolj slabo slišiš.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.07.2018 ob 14:10 hehhe gost

      se pravi za hrano sta potrošila 10 eur....prevoz 350,nočitve 240 ,skupaj pa 600 na osebo....takše pravljice vuva lejko deci vrteci gučita,če sta spala v hoteli gela pa vne.....

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.07.2018 ob 17:50 Potovalka gost

        Cifri za prevoz in nočitve sta napisani za oba skuper. Vbistvi sva največ zapravila za hrano, ker pač nesva šparala. Lp :)

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.05.2019 ob 18:43 gost

      Gost hehhe ti še nisi bil najbrž nikjer ,razen na HRVAŠKEM.Zato imaš takšno mišljenje ,cene na Hrvaškem so NENORMALNO PRETIRANE .Zato ne seri in ne zavajaj LJUDI. Idi pa se tem HRVATOM v RIT POTEGNI pa tam motaj.Idi v Grčijo ,Španijo Italijo z Letalom v hotel 4 zv. AAL, pa boš videl cene ki so v primerjavi z Hrvati ZMERNE. IDI pa tam na Hrvaškem OSTANI.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.