https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pred nami je najbolj vroč teden tega poletja

30.07.2018 ob 17:00  

Kot so pred dnevi napovedali vremenoslovci, nas ta teden čaka prvi vročinski val v letošnjem poletju, ki je medtem že zajel Slovenijo in tudi Pomurje. Najbolj vroče bo nekje do sredine tedna, rahla osvežitev za nekaj stopinj, pa nas bo dosegla proti koncu tedna.


Po ne preveč vročem vremenu v začetku letošnjega poletja je v teh dneh v naše kraje le prišlo bolj poletno vreme z višjimi temperaturami. Kot so napovedali vremenoslovci ARSO že pred dnevi nas je konec julija zajel prvi vročinski val letos.

V minulih dneh so se temperature gibale do okoli 33 °C, po nižinah, v večjih mestih in na Primorskem še kakšno stopinjo več, v višje ležečih legah in gorskem svetu pa seveda manj. Kot zatrjujejo na Arsu pa zaenkrat ne kaže, da bi se vročina še občutneje stopnjevala.

 

ARSO izdal opozorilo pred veliko toplotno obremenitvijo

Agencija za okolje (Arso) je obenem izdala opozorilo, da bo danes in v prihodnjih dneh velika toplotna obremenitev, predvsem po nižinah, v večjih mestnih središčih ter na Primorskem. Temperatura bo dosegala okoli 34, na Vipavskem in Goriškem pa okoli 36 stopinj.

Kot so zapisali nadalje, bo vročina v prihodnjih dneh večinoma "zmerna", saj se bodo v večjem delu Slovenije najvišje temperature povzpele od 30 do 34 °C. Najbolj vroče bo sicer na Goriškem in v Vipavski dolini, saj bo šibka burja povzročila še toplejše ozračje, ki se bo tam lahko segrelo tudi do okoli 36 °C. 

 Foto: ARSO

Visoke tudi jutranje temperature, okoli 20 °C

Zaradi pregrevanja ozračja čez dan, bodo vedno višje tudi jutranje temperature. Predvsem v večjih mestnih središčih in na Primorskem, kjer bo velika toplotna obremenitev, bodo minimalne jutranje temperature okoli 20 °C.

Manjša osvežitev proti koncu tedna

Po dnevih vročega vremena, bo manjša osvežitev za nekaj stopinj Slovenijo dosegla prosti koncu tedna, predvidoma v četrtek ali v petek. Kot so še zatrdili na Arsu, lahko tudi v tem vročem obdobju predvsem v gorskem svetu, popoldne ali zvečer nastane kakšna vročinska nevihta.

Foto: MMC RTV

Letos daljšega vročega obdobja še nismo imeli

V letošnjem poletju daljšega vročega obdobja zaenkrat še nismo imeli. Najvišja izmerjena temperatura v Sloveniji do konca preteklega tedna ni presegla 33 °C, nekajkrat se je povzpela nad 30 °C.

Kot predvidevajo vremenoslovci na Arsu bo lahko višek poletne vročine, kot je to dokaj pogosto, morda nastopil avgusta. Tako je bilo z vročim vremenom lansko leto, v poletjih 2011 – 2013 in tudi v rekordno vročem poletju do sedaj, leta 2003.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.