https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Sedem milijonov evrov pomoči za lansko sušo; nujna prilagoditev kmetijske proizvodnje

02.08.2018 ob 6:00  

Zaradi globalnega segrevanja ozračja je vse pogostejša suša, in povzroča veliko škode v kmetijstvu. Ministrstvo poudarja, da je suša zaradi klimatskih sprememb vse pogostejši vremenski pojav, zaradi česar je nujna prilagoditev kmetijske proizvodnje. V ponedeljek, 30. julija 2018, pa je Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja začela izplačevati prvo glavnino izplačil pomoči prizadetim kmetijskim gospodarstvom, ki so utrpeli škodo po lanskoletni suši.

Suša v kmetijstvu je vse pogostejša zaradi globalnega ozračja, ter povzroča veliko škode. Znanost ponuja rešitve z novimi tehnologijami, odpornejšimi sortami kmetijskih kultur, z izobraževanjem ter s tehničnimi ukrepi, ki bi blažili posledice škode po suši. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pojasnujejo da, tehnološki preventivni ukrepi vključujejo ustrezno gnojenje, obdelavo tal, vrstenje in izbor vrst, ki izboljšujejo kapaciteto tal za vodo, za varstvo rastlin in kot izkoristek vode. 

˝Med temi ukrepi so izpostavili zagotovitev vodnih virov (veliki in mali namakalni sistemi, vrtine, zadrževalniki), vzpostavitev sistemov kapljičnega namakanja v pridelavi zelenjadnic, vzpostavitev sistemov namakanja preko mikrorazpršilcev v sadovnjakih, izbor sort in kultivarjev zelenjadnic, ki so odpornejši na sušo, ohranjanje zelenjadarsko-poljedelskega kolobarja v načrtovanju pridelave zelenjadnic ter povečevanje organske snovi v tleh,˝ so zapisali na STA.

EU in država sofinancirata investicije v namakalne sisteme. Trenutno sta odprta dva javna razpisa, in sicer razpis za gradnjo namakalnih sistemov in razpis za tehnološke posodobitve namakalnih sistemov. Oba javna razpisa sta odprta do vključno 31. avgusta 2018, do 14. ure. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, izpostavljajo dva ključna pogoja pri investicijah v namakanje. To sta pravnomočno vodno dovoljenje, ki ga izdaja direkcija za vode, in pravnomočna odločba o uvedbi namakanja, ki jo izdaja ministrstvo za kmetijstvo. 

˝V okviru izvajanja programa razvoja podeželja 2007-2013 in 2014-2020 je bilo sicer skupaj podprtih 382 naložb v individualno namakalno opremo v skupni višini 3,32 milijona evrov nepovratnih sredstev. Prav tako so podprli devet naložb izgradnje ali posodobitve velikih namakalnih sistemov s skupno površino 2150 hektarov kmetijskih zemljišč, za kar je bilo izplačanih devet milijonov evrov nepovratnih sredstev. Da je suša vse pogostejša naravna nesreča, se sicer po navedbah ministrstva odraža tudi v tem, da skoraj nikjer v svetu zavarovalnice ne zavarujejo kmetijske proizvodnje pred posledicami suše. Trenutno sta dve zavarovalnici, ki ponujata produkte vezane na zavarovanje suše, a ministrstvo poudarja, da to ni predmet sofinanciranja s strani države,˝ so zapisali na STA. 

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja bo za lanskoletno sušo, med 11.243 upravičencev skupaj izplačala slabih 7 milijonov evrov. Preostanek plačil je sledil v sredo, 1. avgusta 2018, drugi pa bo v ponedeljek, 6. avgusta 2018, nekaj vlog pa bo zaradi zahtevnosti obravnave izplačanih pozneje.

Kot so zapisali na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, je minister mag. Dejan Židan je ob tem poudaril: »Letos že drugič izplačujemo pomoč kmetijam zaradi naravnih nesreč v letu 2017, ob tem pa se zavedamo, da je bistveno bolj pomembno preventivno delovanje. Zato smo samo v letošnjem letu objavili že tri javne razpise za sofinanciranje prilagajanja podnebnim spremembam v vrednosti 27 mio eurov. Obenem smo povečali tudi sofinanciranje zavarovalnih premij za tiste škodne dogodke, ki jih v skladu z nacionalno zakonodajo lahko sofinanciramo, npr. za trajne nasade je sofinanciranje 50%.«



 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.08.2018 ob 16:25 gost

      JOJ, JOJ, JOJ, JOJ, JOJ, ...

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.08.2018 ob 16:32 gost

      zuraven pa mura in ledava tečeta pa par jezer zraven ko država ne bo kmetom več škode povrnila bodo ti hitro našli rešitev zakaj bi jo0 zdaj če država škodo povrne

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.08.2018 ob 12:31 gost

      Dajte kmetom, nek se vidi razkoš, pa se naj od žderanja razčesnu, pa terence si naj kupijo, pa debele ženkuce si naj v rit duvaju.

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.08.2018 ob 20:14 gost

      Kmeteki minusi vam ne pomagajo. Znamo istino o vas.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.08.2018 ob 22:14 goričko 79 gost

      gost 16.32 povej kak naj si na goričkon uredimo namakanje pa mo včase delali če si tak pameten.pa vsi ki ste tak pametni zakoj ste pa nej kmeti če je tao tak velke zaslužek,pa ne bojte žaljivi dajte pametne argumente.

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.08.2018 ob 9:56 gost

        Prodaj kmetijo in idi v mesto delat in živet. Nihče te ne sili, da kmetuješ. Nej, da tu jokaš, da se ti ne splača. NITI EN KMET NE BI DELAL, ČE SE MU NE BI SPLAČALO. Ne verjem, da je šteri tak čorav, da bi delal in delal pa nika od toga mel.

        9 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.08.2018 ob 8:47 keeway gost

      Prosim,to še tudi povej g. Židan,kateri kmetje dobijo pomoč. Jaz je še nisem nikdar.

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.08.2018 ob 13:37 Kpg gost

      Če nebi bilo kmetov bi gospodje namesto šniclina in pomfrija jedli blato beton in asvalt.

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.08.2018 ob 15:01 gost

      Kdo bi tebi nepovratna sredstva, subvencije in ostale ugodnosti dajal, če nas ne bi bilo??? Komu bi ti svoje pridelke in proizvodeb prodajal, če nas ne bi bilo??? Ravno zaradi takih bedakov kot si ti, v trgovinah že dolgo več ne kupujem nič slovenskega!!! Kar se hrane tiče. Je tuje boljše kvalitete in ceneje!!! Zdaj se pa v žabjo mlako vrži.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.08.2018 ob 6:52 Kmet gost

      Sto pa tebi socialno podporo da ka lejko glumis po interneti cejle dneve

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.08.2018 ob 11:02 gost

        Kmet - to je vse, kar znaš. Nekomu očitati, da prejema mesečno 200 ali 300 evrov, ker za delo ni sposoben ali trenutno dela ne dobi. Sam pa prejemaš na tisoče evrov nepovratnih sredstev, subvencij, raznih ugodnosti, popust pri pogonskem gorivu, popust pri nakupu kmetijske mehanizacije, ... tega pa ne vidiš!!! Kaj misliš kdo dela za to, da lahko ti fajn živiš in se voziš z novim traktorjem???

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.08.2018 ob 12:09 gost

        Kak ti to misliš? Kmetje lahko dobivate nepovratna sredstva in subvencije, delavec pa ne sme dobiti socialne pomoči??

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.08.2018 ob 14:09 Kpg gost

      Vsi samo vidite nepovratna sredstva in ugodnosti nobeden pa ne vidi dela na kmetiji. Najlepše je opravit 8 urni delavnik od ponedeljka do petka in to je to... faušija nas bo požrla

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.08.2018 ob 14:18 gost

        Zakaj ne prodaš kmetije in delaš kot delavec??? Boš videl kako lepo je v mestu živeti z minimalno plačo! Marsikateri delavec dela tudi po 10 ali 12 ur. Tudi ob nedeljah in praznikih. Tak, da ne na pamet. Ravno kmeti ste tisti, ki ste najbolj favš socialne pomoči, ko delavec izgubi delo in gab nekateri ne morejo dobiti. RES, FAUŠIJA VAS BO POŽRLA.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.08.2018 ob 21:44 Kpg gost

        Ne prodam je zato ker se trudim preživeti družino. Tudi kmetu občasno ne ostane za minimalno plačo. Prosim ne bit pametni tak keri v življenju niste delali z vilami... mislim da trenutno ni na tem forumu nobenega delavca ampak ste vsi pametni kravatarji

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.