https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kako ravnati v dneh vročinskega vala?

01.08.2018 ob 20:00  

Ob napovedanem prvem vročinskem valu letošnjega poletja in visokih temperaturah v teh dneh Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto, se umaknemo v senco ali hladnejše prostore, fizično aktivnost na prostem pa omejimo na jutranje in večerne ure. Kot opozarjajo lahko vročina, visoke temperature in fizične obremenitve škodljivo vplivajo na zdravje, še posebej občutljivih skupin.


Kot so napovedali vremenoslovci nas je v teh dneh zajel prvi vročinski val letos z visokimi temperaturami in vročino tudi v Pomurju. Najbolj vroče bo nekje do sredine tedna, rahla osvežitev za nekaj stopinj, pa nas bo dosegla proti koncu tedna.

Foto: MMC RTV

Kdo je v vročinskem valu najbolj ogrožen?

Vročina in visoke temperature lahko najbolj prizadenejo starejše prebivalstvo in otroke ter bolnike z boleznimi, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu in na mobilnost in sposobnost presojanja. To so med drugimi bolniki s srčno žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi motnjami in nepokretni. Na uravnavanje toplote lahko vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil.

Zaradi posledic vročinskega vala so med bolj ogroženimi tudi osebe s socialno-ekonomskimi težavami. Prav tako so bolj ogroženi tisti, ki so izpostavljeni nekaterim dejavnikom iz okolja, kot je onesnaženi zrak ali imajo slabše bivalne pogoje. Nadalje so bolj ogroženi delavci, ki delajo na prostem, še posebej, če gre za fizično težje delo in prebivalci večjih mest.

Kaj storiti? Kako pomagati sebi in ostalim?

Pri naštetih bolj ogroženih skupinah prebivalstva, velja še posebej posvetiti pozornost na znake zdravstvenih težav, slabosti ali prizadetosti zaradi vročinskega vala. Velja si zapomniti, da ne smemo nikoli nikogar puščati v zaprtem parkiranem avtomobilu, opozarjajo na inštitutu. Daljše obdobje vročine lahko namreč povzroči kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico - kratkotrajno izgubo zavesti in vročinsko kap.

»Če pride do pregretja bolnika umaknemo v najbližjo senco ali hladen prostor. V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega pa ves čas hladimo,« še opozarjajo na inštitutu. Z zdravnikom pa se posvetujemo tudi ob ostalih neobičajnih zdravstvenih težavah, ki ne prestanejo ali se večajo.

Kako se prehranjevati, oblačiti in se zaščititi pred vročino?

V dneh največje toplotne obremenitve uživamo lahko hrano v manjših obrokih. Telesu prav tako omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in predvsem z zadostnim uživanjem tekočin.

»V času največje dnevne pripeke sonca med 10. in 17. uro poiščimo senco, zavetje pred vročino in ohladite,« izpostavljajo na inštitutu.

Nadalje se lahko zaščitimo s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili in z zaščitno kremo z zaščito pred UVA in UVB žarki z zaščitnim faktorjem najmanj 30.

Upoštevati moramo tudi, da se v vročini hrana hitreje pokvari, zato bodimo pozorni na njeno varnost in pravilno ravnanje z njo. Zdravila pa shranjujmo na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca. Vsake toliko pa spremljajmo napovedi meteorologov in opozorila preko sredstev javnega obveščanja, še svetujejo na inštitutu.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.