https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Letošnji kmetijsko-živilski sejem AGRA s kar nekaj novostmi

Gornja Radgona, 13.08.2018 ob 15:00  

V prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni je v ponedeljek, 13. avgusta, potekala novinarska konferenca na kateri so predstavili vsebino, novosti in spremljajoče dogajanje letošnjega 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA.

 

Letošnji sejem AGRA namenja poseben poudarek mladim kmetom in podeželski mladini

Sejem bo potekal od 25. do 30. avgusta na širšem območju Pomurskega sejma v Gornji Radgoni. Letos bodo poseben poudarek namenili mladim in mlajšim generacijam, tako se letošnji slogan glasi »Na mladih kmetih podeželje stoji!«. Vsebino, novosti ter spremljajoče dogajanje je na novinarski konferenci predstavil predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

AGRA je  največji in najpomembnejši tovrstni sejem v regiji in širše v tem delu Evrope. Kot pravijo organizatorji AGRE, je to zato, ker jej sejmu uspelo v sodobnost prenesti stoletja strasti do obdelave zemlje in izkušenj pridelave kakovostne hrane iz starejših na nove generacije. Hkrati pa tudi zagotoviti prenos novih poslovnih in strokovnih znanj, spoznanj in tehnologij iz mlade v zrelo generacijo pridelovalcev in predelovalcev.

Letošnje novosti: medeni hram, tržnica mladih kmetov, konjeništvo – predstavitev preskakovanja ovir, razstava volov in prikaz volovske vprege

Težišča letošnjega sejma AGRA bodo podeželska mladina in mladi kmetje, hrana iz naše bližine, generacijska pomladitev, digitalizacija, inovativnost, znanje in povezovanje, trajnostno gospodarjenje z gozdovi, kmetijska tehnika za visoko učinkovitost in trajnostno kmetovanje ter ekološko kmetijstvo.

Novosti na letošnjem  sejmu AGRA bodo med drugim tudi medeni hram, tržnica mladih kmetov, konjeništvo kot športna disciplina – predstavitev preskakovanja ovir, razstava volov in prikaz volovske vprege, predstavitev krave dojilje s teličkom iz eko kmetije, vsakodnevna možnost brezplačnega jahanja na konju pasme posavec za obiskovalce ter promocija akvakulture in pokušnja ribjih jedi iz slovenske pridelave.

Strokovne razstave, vzorčni nasadi, poligon zeleni dragulj narave, hiška iz slamnatih bal ter sejemska učna gozdna pot

Letošnja, že 56. izvedba mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra bo predstavila številne vsebine, strokovne programe in strokovne razstave s področja prehrane, kmetijstva, gozdarstva in sorodnih panog, kar nekaj bo tudi novosti. Na vzorčnih nasadih bodo predstavili poligon zeleni dragulj narave ter vzorčni nasad Biotehniške šole Rakičan z avtohtonimi in tradicionalnimi sortami kmetijskih rastlin. Na sejmu bodo postavili hiško iz slamnatih bal ter sejemsko učno gozdno pot. Na letošnjem sejmu se boste tako lahko sprehodili skozi vrt in park, trsni nasad in vinograd, nasad sadnega drevja in hmelja.

Nadalje si bo moč ogledati razstave živali, ki vključuje tudi razstavo goveje živine, pasem konj, prašičev, drobnice, perutnine, avtohtonih pasem domačih živali, razstavo rib in malih živali. Poseben poudarek bo letos prav tako namenjen čebelarstvu, kjer bodo razstavili medeni hram, ki bo vključeval izdelke iz mednarodnega ocenjevanja medu. Na sejmu bo letos že 4. izbrana tudi medena kraljica Slovenije.

Številni strokovni posveti, predavanja in okrogle mize

Na sejmu bo izvedenih preko sto strokovnih posvetov, med drugim o pridelavi in izdelavi konoplje ali preciznem kmetijstvu. Predstavili se bodo novi poslovni modeli, načini razmišljanja in dobre prakse. Med drugim bo na sejmu potekala tudi konferenca Pametne vasi in sodobno kmetijstvo  digitalni dobi, ki jo bo vodil evropski poslanec Franc Bogovič.

Prisotne bodo ustanove institucije in podjetja, povezana s področjem prehrane, kmetijstva in gozdarstva, v prvi vrsti Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko-gozdarska zbornica, Obrtna zbornica in številna podjetja. 

Osebna izkaznica AGRA 2018

1.840 razstavljavcev

32 sodelujočih držav

24.000 m2 razstavnih površin v halah

29.000 m2 zunanjih razstavnih površin

3.000 m2 razstav živali

15.300 m2 vzorčnih nasadov, maneža

Skupaj 71.300 m2 razstavnih površin

Število obiskovalcev 2017 – 120.000


    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.