https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Človeštvo postaja vse bolj neumno

 

Čeprav že vrsto let lahko vsakodnevno spremljamo nove dosežke na področju tehnologije, medicine in drugih znanosti, pa podrobnejše analize kažejo, da se povprečni inteligenčni količnik (IQ) pri mladih po vsem svetu znižuje, ugotavljajo norveški znanstveniki.


Inteligenčni količnik je številčna vrednost, ki s pomočjo standardiziranih testov dokazuje inteligenco človeka. Vse od prve množične uvedbe testa v letu 1905, do leta 1975, se je količnik zviševal, po tem letu pa se je trend začel obračati navzdol. Raziskave norveških znanstvenikov kažejo, da imajo mladi danes nižji inteligenčni količnik, kot njihovi očetje.

 

Foto: pathwaysneuropsychology.com

Rezultati raziskave objavljeni v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America kažejo, da so otroci rojeni leta 1991, v poprečju dosegali 5 točk nižje rezultate, kot otroci, rojeni leta 1975. Raziskavo sta izvedla znanstvenika Bernt Bratsberg in Ole Rogeberg z univerze v Oslu. V okviru raziskave sta primerjala inteligenčne količnike več tisoč mladih Norvežanov, ki so od med letoma 1970 in 2009 prijavili na služenje vojaškega roka. Upoštevane so bile tudi genetske spremembe in spremembe okoljskih dejavnikov.  

Foto: greenrushdaily.com

Po mnenju znanstvenikov je razlog za zmanjšanje IQ posledica več dejavnikov, tudi način vzgoje in izobraževanja otrok. Zmanjšuje se utrjevanje snovi pri predmetih matematika in jeziki, skupni čas, porabljen za uporabo tehnoloških naprav, pa se je povečal.

Foto: iq-test.net

Krivi mediji in slaba prehrana

Norveška znanstvenika sta ugotovila, da so genetski dejavniki manjši vzrok za upadanje IQ. Za to so krivi predvsem dejavniki iz okolja, kot so zmanjšana kakovost izobraževalnega sistema, večja, izpostavljenost različnim medijem, ter slaba prehrana.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.09.2018 ob 20:39 gost

      Prava istina....

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.09.2018 ob 22:31 navijač gost

      Velja to tudi za navijače Mure?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.09.2018 ob 21:36 gost

      Tűdi za tej.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.