https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Verniki danes praznujejo največji Marijin praznik

Murska Sobota, 15.08.2018 ob 6:05  

Danes, 15. avgust 2018, je praznik Marijinega vnebovzetja, ki ga praznujejo katoliški in pravoslavni kristjani po celem svetu. 

15. avgust, je praznik Marijinega vnebovzetja, ki ga verniki praznujejo po celem svetu. Katoliški in pravoslavni kristjani, 15. avgusta obhajajo praznik Marijinega vnebovzetja. Marijino vnebovzetje je eden izmed najstarejših krščanskih praznikov, ki so ga slavili že v apostolskih časih. Na ta dan se kristjani spominjajo, da je bila Devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa. Leta 1950 pa je papež proglasil versko resnico: ˝Ko je Brezmadežna Mati Božja, večna Devica Marija dopolnila zemeljsko življenje, je bila s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo.˝ Ta dogma je velja v Rimskokatoliški cerkvi, vendar je bila vera v Marijino vnebovzetje razširjena že prej, tudi v drugih številnih kriščanskih cerkvah. Tudi v pravoslavnih cerkvah verjamejo, da je bilo Marijino telo po smrti čudežno preneseno v nebesa, in tako tudi pravoslavci 15. avgusta praznujejo praznik.

˝Praznovanje Marijinega vnebovzetja nas želi spomniti tudi na to, da sta v življenju pomembni tako materialna kot duhovna sestavina, tako zemeljsko kot večno. Krščansko versko izročilo uči, da si s prizadevanjem za zemeljski napredek posameznik pripravlja večno bivanje. Marijino vnebovzetje v vernikih poglablja upanje, da je z življenjem po Marijinem vzoru želeni cilj bivanja pri Bogu dosegljiv za vsakega vernika,˝ so zapisali na rtvslo. 

V Sloveniji je več kot 300 cerkva posvečenih Mariji. Pri Slovencih je že sam sprejem krščanstva tesno povezan z Marijinim vnebovzetjem. Od leta 1992 naprej je 15. avgust, ko verniki praznujemo Marijino vnebovzetje v Sloveniji dela prost dan. Slovenski kristjani na ta dan množično romajo na Brezje na Gorenjskem, Ptujsko goro in Sveto goro nad Gorico.

Danes se lahko v Turnišču ob 10. uri udeležite romarske slovesne sv. maše, ki jo bo vodil dr. škof Peter Štumpf, cel dan pa bo tudi potekal kramarski sejem. Ob 10. uri bo tudi na Gradu na Goričkem slovesna romarska sv. maša, čez dan pa bo tudi tam potekal kramarski sejem. Tudi občina Razkrižje bo imela različne dogodke. Prireditev Pozdrav jeseni ob Marijinem vnebovzetju se bo pričela ob 10.30 uri s povorko cvetja od domačije Srševih na Veščici 17a, do kapelice v Šprincu. Ob 11. uri bo pri kapelici v Šprincu sveta maša z blagoslovom cvetja, posvečena prazniku Marijinega vnebovzetja, ki jo bo daroval razkriški župnik, msgr. Franc Režonja. Prireditev se bo nadaljevala v velikem šotoru pri kapelici v Šprincu z blagoslovom klopotca in vinograda, kulturnim programom , od 13.30 ure dalje bo voden program ob mnogih ljudskih pevcih in godcih iz obeh strani meje ter plesu ob glasbi ansambla Mladi Pomurci. Tudi v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Apačah bo danes potekala sv. maša.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.08.2018 ob 8:03 77 gost

      Naj lepša in naj boljša je Turniška cerkev Marija pod logom.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.