https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kdo je dobil največ državne pomoči?

Murska Sobota, 24.08.2018 ob 6:00  
Po treh letih zmanjševanja se je lani spet povečal obseg državnih pomoči za dobrih 50 milijonov evrov, skupaj na 427 milijonov, med njimi pa prevladujejo subvencije. Skoraj polovico teh pomoči je država namenila za varstvo okolja, med podjetji pa so največ prejele Slovenske železnice. 
 
Delež državnih pomoči se je lani zvišal na skoraj odstotek bruto domačega proizvoda, po podatkih ministrstva za finance. Obseg pomoči se je povečal za zaposlovanje ter raziskave, za varstvo okolja, za kmetijstvo ter za razvoj in inovacije. 351 milijonov evrov, je država namenila za horizontalne ukrepe oz. za spodbujanje razvoja in odpravljanje tržnih vrzeli. 183 evrov pomoči je država dodelila za varstvo okolja, predvsem za proizvodnjo električne energije in toplote iz obnovljivih virov energije. 

Vlada je skoraj eno četrtino državne pomoči namenila za spodbujanje zaposlovanja, in sicer 98 milijonov evrov, kar je desetino več kot lani. Pomemben del teh sredstev gre za spodbujanje zaposlovanja invalidov. Obseg pomoči za raziskave, razvoj in inovacije pa se je povečal za več kot dvesto odstotkov, za to je država namenila 34 milijonov evrov. Ministrstvo za finance ugotavlja, da so se pomoči za raziskave, razvoj in inovacije po daljšem obdobju zmanjševanja lani spet povečale in prehitele vrednost regionalnih pomoči. V letu 2017 je država kar 71 odstotkov pomoči izplačala kot subvencije, glede na leto 2016 pa se je ta delež povečal. Polovica je bila namenjena za varstvo okolja in varčevanju z energijo. Pri četrtini pomoči je šlo za davčne olajšave in znižanje prispevkov za socialno varnost. Majhen obseg ugodnih posojil in kapitalskih naložb pa se je še bolj skrčil. 

˝Ekonomistki dr. Poloni Domadenik se v strukturi subvencij za leto 2017 zdi zanimivo predvsem to, da se je za skoraj devet milijonov evrov povečalo subvencioniranje zaposlovanja in preseglo celo vrednost iz leta 2015. »Povsem smiselno in z vidika ukrepov na trgu dela je povečanje teh subvencij v času krize, ko se podjetja zaradi zmanjšanja povpraševanja srečujejo s presežkom zaposlenih, in država, na primer, subvencionira izobraževanje zaposlenih med konjunkturo, ko pa se spopadamo s pomanjkanjem ustreznega kadra, je učinek tovrstnega subvencioniranja sporen,« pravi. Opozarja, da Slovenija tudi v primerjavi z drugimi državami članicami Evropske unije nadpovprečno veliko pomoči namenja za zaposlovanje. Povečevanje državnih pomoči za ukrepe, povezane z varstvom okolja in varčevanjem z energijo, se zdi Domadenikovi, ker se je Slovenija zavezala za doseganje določenega deleža energije, proizvedenega iz obnovljivih virov, razumljivo,˝ so zapisali na spletni strani Delo.

 
Foto: delo.si
 
Na prvem mestu med prejemniki državnih pomoči so tudi letos Slovenske železnice, ki so za nadomestilo prevoza potnikov, lani prejele skoraj 46 milijonov evrov ali slabo desetino vseh pomoči. Na drugem mestu je Rudnik Trbovlje-Hrastnik, ki je za sanacijo in zapiranje prejelo več kot 15 milijonov evrov. Med največjimi prejemniki državne pomoči je od lani tudi Magna Steyr, ki je po zakonu o spodbujanju tujih naložb lani za gradnjo lakirnice v Hočah prejela tri milijone evrov, letos pa bi jih naj 9,6 milijona evrov, vse skupaj bi naj prejela dobrih 18 milijonov evrov. 
 
 
 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.08.2018 ob 7:59 77 gost

      Politiki in delodajalci,navadni smrtniki pa figo v žepu.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.08.2018 ob 8:20 znajdi se gost

      Panvita - čija že je???

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.08.2018 ob 8:23 radoveden gost

      Napišite posameznike, ki so dobili največ pomoči. Si upate?

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.08.2018 ob 17:01 SDS gost

      Državna pomoč,Zakaj? Cestni sklad ? Koliko denarja gre za železnice? https://www.hkolimpija.si/ ?Generalni sponzor SŽ? Jebem Janšu u usta!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.08.2018 ob 19:53 gost

      sranje v barvah, kvintet plus ena delnica bo sedaj uredila stanje in popravila pizdarije 28-ih let. Malo morgen, ta kvintet plus ena delnica bo popravila pizdo materino.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.08.2018 ob 19:57 pištek gost

      NAGRADNO VPRAŠANJE: Kelku avtekuf so že pobarvali avstrijčeki pa sluvenčeki v našuj draguj lakirnici? Nisem nič zasledil zadnje cajte od "čuvene Magne Steyr".

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.