https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

RESNO IN ZARESNO na Festivalu sodobnega plesa Front@

Murska Sobota, 28.08.2018 ob 13:00  

Med 28. avgustom in 1. septembrom 2018, bo v Murski Soboti potekal festival sodobnega plesa, Front@, katerega podnaslov bo v letošnjem letu »RESNO IN ZARESNO«.


Festival Front@ je posebnost, saj konec poletja v mesto na obrobju Slovenije pripelje mednarodno uveljavljene in priznane ustvarjalce s področja sodobnega plesa in tako v mednarodnem kontekstu pomembno prispeva k razvoju sodobnega plesa in kulture v severovzhodni Sloveniji.

Foto: Antonio Navarro

Matjaž Farič, umetiniški vodja vestivala, je v Uvodniku festivalskega kataloga napisal: "Umetniško ustvarjanje je resna stvar, ni pa resnobna. Ples je najbolj človeška umetnost, plesalčevo telo v akciji pa misel, prelita v konkretno. Umetnost je živahno polje komunikacije, mnogoterih načinov in različnih odzivov, ki osmisli naša življenja onkraj splošne obsedenosti s koristnostjo in unovčljivostjo. Je del življenja. Umetniško ustvarjanje pa zahteva predanost. In ta vodi do izjemnosti…Izjemnost potrjujejo tudi nagrade, ki so jih prejeli sodelujoči avtorji in njihove stvaritve, in tudi odri, s katerih prihajajo"

Foto: Marti Albesa

Festival bo potekal 4 dni + uvodni del 28. avgusta, ogledati pa si bo mogoče 6 plesnih predstav iz Španije, Slovaške, Belgije, Italije, Združenih držav Amerike in Slovenije. Predstavili se bodo tudi mladi nadarjeni plesalci z mednarodnega tekmovanja OPUS 1, premierno bodo predvajali plesni dokumentarec na koncertu pa bodo lahko obiskovalci prisluhnili izjemnima Jazz glasbenikoma, ki sta sprejela izziv ustvarjanje glasbe tudi za plesne iz gledališke predstave.

Foto: Suicide Monkey

Program po dnevih

Torek, 28. avgust 2018

Bryan Little: THE AFRICAN CYPHER - film

Sreda, 29. avgust 2018

Lia Ujčič: INDULTADO. Indultado v španskem jeziku pomeni pomilostiti, oprostiti. Plesni solo Indultado je plod gibalne raziskave poguma, bojevitosti, odločnosti, napada in obrambe. Navdih išče v španskem borilnem biku, kateri s primerljivimi lastnostmi v bikoborbah prepriča do točke, ko mu je poklonjena nedotakljiva imuniteta. 

GN/MC Guy Nader/Maria Campos: SET SETOV. GN/MC Guy Nader/Maria Campos še naprej raziskujeta pojem časa kot temeljni koncept. S preučevanjem ideje neskončnosti kot nenehne zanke in s stalnim zanimanjem za radost ponavljanja poskuša to delo pritegniti našo pozornost k percepciji časa, spominu in preživetim izkušnjam, vrsti neskončnih priložnosti za primerjavo časa in prostora. 

Četrtek, 30. avgust 2018

Mud Gallery / Živali s čudovito kožo, avtorjev Virginie Garcia in Damiána Muñoze – La Intrusa (ES), ki sta  pred leti že navdušila festivalsko občinstvo v Murski Soboti, raziskuje pomirjenje z našim najbolj propadajočim delom. Proces sprejemanja in preobrazbe ran, da bi jih spremenili v čudovite brazgotine. Preobraziti, kar je propadajoče, v ruševino: kar je pokazano, osvetljeno, poudarjeno. Odrski elementi, ki krožijo na istih mestih kot izvajalci, potujejo od slave do pozabe, da bi se znova vrnili, preobraženi v čudovite ruševine.

Petek, 31. avgust 2018

Znanec festivala je tudi Anton Lachky Company (SK/BE), ki se letos predstavlja s predstavo Risanka (Cartoon), ustvarjeno posebej za otroke od šestega leta naprej in njihove družine. V nadrealistični pripovedi štiri like obsedejo njihovi notranji ustvarjalni demoni in ustvarijo nesmiseln in smešen vrtinec plesa, glasbe in iger. Risanka, ta srečna zmešnjava, je včasih resna kot izpoved ljubezni, včasih pa lahka kot sapica.

Na Grajskem dvorišču bomo prisluhnili slovenskemu multiinštrumentalistu Kristijanu Krajnčanu in ameriškemu specialistu za pihala Danu Kinzelmanu, ki se bosta prvič srečala na istem odru – oba pa imata »korenine« v sodobnem jazzu in bogate izkušnje kot solo izvajalca. V zadnjih letih pa sta se oba dotaknila sorodnih polj in skladata glasbo za gledališče, televizijo in ples.

V večkrat nagrajenem plesnem dokumentarcu African Cypher režiserja Bryana Littla iz Republike Južna Afrika, spremljamo priprave peščice najstnikov na tekmovanje Beat Battlea 2012. Mladostniki, ki živijo in rastejo v težkih okoliščinah, polnih brezupa, drog, nasilja, revščine, razbitih domov, zaznamovani s preteklostjo, se soočajo in premagujejo težave s strastjo in pogumom ter iščejo svojo pot prek plesa. Film prikazuje, kako ples bogati in celo spreminja življenje prebivalcev cest in ulic Južne Afrike.

Sobota, 1.september 2018 

Koreograf Daniele Ninarello (IT) in skladatelj Dan Kinzelman (US) se v predstavi Kudoku prvič srečujeta na skupnem polju raziskovanja. Eksperimentiranje z zvokom in s telesom poskuša prevesti zaznavne elemente, ki naredijo evolucijo človeškega telesa vidno. Nekaj v telesu konstantno vibrira kot grožnja: to je kaos, notranji hrup brazgotin in misli. Samo ples je sposoben postopno prenesti te sledi v tukaj in zdaj.

Ustvarjalce predstave Chorus (SI) ples zanima kot transgresivna gesta, ki lahko preseže normirano in stvarno, saj je gibanje kot relacijska Reč vselej stvar medtelesnega in s tem zelo plodna možnost politične emancipacije. Chorus se distancira od človeškega sveta, ponovno vstopi v predtragiško formo, da bi se dotaknili nečesa, kar ni sporočljivo. In da bi naslovili nekaj, kar najčisteje naslavlja beseda »odsotnost«. Avtorji predstave so Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek in Jan Krmelj

Festival Front@ nastaja v produkciji zavoda Flota in v soprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in Mladinskim informativnim in kulturnim klubom. Izvedbo letošnjega festivala so omogočili Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Murska Sobota ter mnogi sponzorji iz Pomurja.

Več o festivalu in program si lahko ogledate tukaj

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.